Naturcenter: Tips til Sankt Hans derhjemme

Sådan kan du holde en hyggelig midsommerfest hjemme hos dig selv. Randers Naturcenter giver gode råd til bål og gourmet-snobrød i haven.

Snobrød, fladbrød og pesto på Randers Naturcenter.

Hvis man er vant til at stå tæt omkring de meterhøje Sankt Hans-bål med fællessang og hyggeligt samvær med lokalsamfundet, så bliver årets midsommerfest en afdæmpet affære. De store Sankt Hans-fester er aflyst på grund corona, så hverken Kærsmindeparken, Tronholmen eller andre lokale parker vil i år danne ramme om årets største bålfest.

Det skal dog ikke afholde randrusianerne fra at fejre Sankt Hans-aften, mener Eventsekretariatet, der normalt står for det populære midsommerarrangement på Tronholmen i Randers. Derfor har de bedt lederen af Randers Naturcenter om at komme med gode tips til private Sankt Hans-fester.

”Man kan lave sit eget bål i haven og bruge gløderne til at bage snobrød med krydderier fra den vilde natur. Vi har lavet en video med inspiration til dem, der gerne vil have input til en dejlig midsommeraften i haven,” siger Helle-Marie Taastrøm, leder af Randers Naturcenter.

Udover gode råd til bålet er naturcenterlederen også klar med opskrifter på spændende snobrød med skvalderkålspesto.

Vild mad over gløderne

Randers Kommune er rig på smuk natur, men de færreste er måske klar over, at den lokale natur også er rig på spiselige planter. Man behøver måske ikke gå længere end til sin egen have for at finde tilbehør til sin mad.

”Skvalderkål er en skøn spise, og den er især god til pesto. Et par gode håndfulde skvalderkål, lidt parmesan, olie, hvidløg og finthakkede nødder eller pinjekærner; så har du en fantastisk lækker hjemmelavet pesto til dine klassiske snobrød,” fortæller Helle-Marie Taastrøm, der har taget flere kurser i Vild Mad.

”Selve snobrødsdejen kan man pifte op med løgkarse, brændenælder, baldrian eller mere skvalderkål. Man kan også lave en sød version med frugt og bellis – det er både lækkert og sjovt for både voksne og børn,” siger lederen af Randers Naturcenter.

Hvis man bor et sted med mulighed for store bål og længe har lagt grene til side, så opfordrer Randers Naturcenter inderligt til, at man husker at flytte bålet, før man tænder det. Kun på den måde kan man sikre, at hverken pindsvin eller små fugle går til i flammerne.