Mærkedagskassen

Skab gode samtaler om måltidet med Mærkedagskassen. Det får ældre borgere til både at huske, spise og snakke mere.

Hvad har Fandens fødselsdag, kyndelmisse og Mikkelsdag til fælles? Det er alle mærkedage, som gennem tiden har haft en plads i den danske kalender.

Mærkedagskassen er en hyldest til de mange mærkedage og traditioner, der findes i løbet af et år. Både de mærkedage som er mange hundrede år gamle, som fx Kjørmes Knud, og de mærkedage der er knapt så gamle, som fx Øllets Dag.

Mærkedagskassen indeholder 53 forskellige samtalekort. Hvert samtalekort hænger sammen med en specifik mærkedag. Samtalekortet læses højt enten før, under eller efter et måltid. Samtalekortene kan vække minder, appetit, og de kan skabe nye snakke og historiefortællinger rundt om bordet i forbindelse med et måltid.

Flere gode effekter

Det er ikke kun hyggelige samtaler, som borgerne får ud af Mærkedagskassen. Faktisk viser det sig, at tiltaget også har gavnlig effekt på blandt andet hukommelsen, appetitten og fællesskabet.

"Borgerne lyser op fordi de mindes nogle ting, og når de kommer på banen med deres livserfaringer og historier, så oplever de, at de bliver set og hørt og får lov til at vise, hvem de er. Det medfører nogle hyggeligere måltider, der ofte også varer lidt længere tid. Det betyder, at der ofte også bliver spist en bid mad mere," fortæller Laura Lærke Linhave, aktivitetsmedarbejder i Omsorg, Randers Kommune.

"På den måde kan Mærkedagskassen i et tværfagligt samarbejde være med til at forebygge udfordringen med småtspisende og undervægtige borgere ude på plejecentrene. Ud over den gavnlige effekt for borgerne på plejecentrene, har vi fået meget positiv feedback fra plejepersonalet, som i en travl hverdag oplever det som en hjælpende hånd at have et konkret redskab at bruge i forbindelse med dagens måltider. Dermed har Mærkedagskassen talt ind i et behov ude på plejecentrene, hvilket har medført en stor interesse blandt landets øvrige kommuner".

Hvad indeholder en mærkedagskasse?

  • 5 samtalekort for hver af de 53 mærkedage (i alt 265 samtalekort).
  • 5 vægkalendere for indeværende samt kommende år, hvori mærkedagene er markeret.
  • 5 spiralbøger hvori det er beskrevet, hvordan man i praksis kan markere mærkedagen. Eksempelvis hvilken mad, der hører sig til på mærkedagen. Spiralbogen er primært henvendt til dem, der enten bestiller eller laver maden til borgerne. På den måde skabes der en sammenhæng mellem den specifikke mærkedag og den mad, der serveres på dagen.

Hvis Mærkedagskassen skal fungere på et helt center, og deles op mellem flere afdelinger, kan man tilkøbe en mindre Mærkedagskasse, som har plads til to sæt af samtalekortene, samt to spiralkalendere. Det vil sige, at den lille Mærkedagskasse er tom og indeholder kun faneblade. Ved spørgsmål eller interesse udfyld kontaktformularen.

Indkøb til mærkedagene

Det er en rigtig god idé, at de medarbejdere (fx cafépersonale) der står for madlavning og bestilling af mad, kigger i spiralbogen løbende, når indkøb og madlavning bliver planlagt. Sådan at borgerne på eksempelvis Vaffeldag får tilbudt vafler.

Hør mere om Mærkedagskassen

Laura og Tine fortæller om Mærkedagskassen, og hvordan man kan bruge den.