Affald & Genbrug er med på Naturens dag den 9. september på Nordre Fælled
Du er inviteret til en sjov og inspirerende dag i naturen!
Du er inviteret til en sjov og inspirerende dag i naturen!
Ja, vi er der også, selvom ’natur’ og ’affald’ i samme sætning måske kan lyde lidt mærkeligt. Haveaffald er jo rent faktisk en biologisk ressource, der gør bedst gavn hjemme i haven. Det gælder uanset, om du laver kompost, bygger et kvashegn eller laver en kvasbunke.
På Naturens dag byder vi på flere konkurrencer - så der er både noget for børnene og de voksne. I kan sammen bygge et insekthotel og se, om det bliver kåret som vinder. Eller har du et godt nyt navn for ’haveaffald’, der signalerer noget grønt og ressourceagtigt? Så kan du også være med i den konkurrence. Du kan også se, hvordan du bygger et flot kvashegn, nemt og og lige til at gå til, så du kan slippe for turen til genbrugspladsen. Der er kun fordele, ved at lave det grønne ’affald’ blive hjemme i haven. Eller nap et af vores frøkort med hjem og plant det i en potte og stil den på altanen eller plant det i en udendørs krukke. Og selvfølgelig er vi klar til at svare på en masse spørgsmål.
Og det gælder både for biodiversiteten, økonomien, transporten og tiden vi bruger på at fragte haveaffaldet rundt.
Lader vi haveaffaldet ligge hjemme på matriklen i hele Danmark, kan alle kommunerne medvirke til at lagre 600.000 tons CO2 årligt, viser en beregning fra professor Per Gundersen fra Københavns Universitet. Det vil ifølge Per Gundersen derfor gavne både borgernes økonomi og klimaet, hvis flere lod haveaffaldet ligge. Det er nemlig ikke kun CO2, der kan spares på.
Håndteringen af haveaffaldet er en omkostning, som vi alle er med til at betale gennem affaldsgebyret, og når danske haver, parker og boligforeninger vurderes at producere godt og vel en million tons haveaffald om året, kan det godt mærkes på økonomien.
»Man får ikke sådan lige på et øjeblik alle borgere til at gå all in på at holde haveaffaldet hjemme. Det er en proces, kommunerne måske kunne starte på, og så får man langsomt med tiden gjort affaldsmængderne mindre,« siger Per Gundersen.
Her er fem enkle tip fra Per til, hvordan du kommer i gang.
Ja, måske kan du ikke kompostere alt dit haveaffald hjemme i din egen have, men start måske med en kompostbeholder eller et mindre kvashegn. Alt hvad der bliver hjemme i haven, er en forbedring af klimaet. Og hvis vi alle gør vores, så vil det samlet set gøre en forskel i det store regnskab.
Vi deler tips og tricks til en have med mere biodiversitet her
Der er noget for hele familien, når Randers Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen og Bysekretariatet afholder Naturens Dag på Nordre Fælled lørdag den 9. september kl. 10-16.
En række foreninger, uddannelsesinstitutioner og virksomheder vil i løbet af dagen inspirere dig til sjove oplevelser i naturen.
Du kan også komme på guidede gåture, blive klogere på området, lære at rappe om naturen, eller se forestillingen "Damen der blev til et træ".
Medbring din egen mad, og tilberede den på grillriste over Randers' længste lejrbål.