Kan en pakkekalender være bæredygtig?

December er traditionsrig i en grad som ingen andre måneder. Men nogen af de traditioner kan vi måske godt justere lidt?

Det der er gammelt og kedeligt for dit barn er nyt og spændende for et andet.

Hos de fleste af os er der mange følelser forbundet med julen, og de traditioner vi er vokset op med. Men måske gamle vaner og traditioner skal udskiftes med nye, eller bare justeres lidt, så de passer bedre til den grønne dagsorden. ’Sådan har man altid gjort’ kan godt tåle et eftersyn, når vi nu ved, at vi i Danmark er tæt på verdensrekorden i akkumuleret affald pr. person.

Så i stedet for per ren automatik at gentage de gamle julevaner og juletraditioner, er det tid til at tænke over, hvilke vi egentlig ønsker at videreføre, og hvilke der afspejler vores værdier i hverdagen.

Byt til ’nyt’ – også til jul

Maja kom forbi No.17 – Huset for bæredygtig handling og fortalte, hvordan hun og en veninde byttede overskudsting fra deres pigers værelser, så de kunne få nye brugte ting i julesokken.

Den idé er genial (tak Maja!), og derfor har vi sat en reol op i No.17’s Genskabet (Åbningstid 07-22), hvor du kan komme og stille noget dit barn ikke bruger mere og tage noget andet med hjem.

Pludselig blev pakkekalenderen både grøn og gratis!!

Kig forbi Genskabet i No.17 og gør julen grønnere. Du finder os i Slotsgade 4 (Slotscentret), og butikken har åbent fra 7-22 alle dage.

Derfor…

Vi er ikke ved at ødelægge julen, men når vi ved bedre, gør vi bedre. I absolutte tal per person genererer Østrig mest affald sammen med Luxembourg, Danmark og Belgien. Rigere lande har tendens til at producere mest skrald. Den gruppe skal vi helst ud af.

En stor del af vores affald i EU-landene eksporteres. EU's eksport af affald til ikke-EU lande nåede i 2020 op på 32,7 millioner tons. Størstedelen bestod af metal efterfulgt af papir, plastik, tekstiler og glasaffald, der primært blev sendt til Tyrkiet, Indien og Egypten.

Den bedste løsning for affaldshåndtering for miljøet er ikke at generere noget affald i første omgang. For hvert eneste objekt, vi forbruger, skal før eller siden behandles. Ifølge ”affaldshåndteringshierarkiet” i EU-reglerne er forebyggelse og genanvendelse (at give et produkt et andet liv, før det bliver til affald) den bedste løsning efterfulgt af genbrug (f.eks. kompostering) eller udvinding (f.eks. brænding af affald til at generere varme) og til sidst at smide det på lossepladsen, hvilket i sidste ende er den dyreste løsning, der skader miljøet og den offentlige sundhed.  

Kilder: EU-parlamentet