Naturen er ikke din skraldespand…

Der bor faktisk nogen i den.

Det er sommer og dejligt varmt, og vi bevæger os mere ud i naturen. Desværre tager vi nogen af vores dårlige vaner med os, og de går ud over andre. Ikke alene er det grimt at se på og ødelægger din naturoplevelse, men det er også til skade for dyrelivet i vores allesammens natur.

En undersøgelse viser, at hver fjerde af os har følt os generet af andre brugeres adfærd, og at deres efterladte affald er årsagen. Den lille indsats, som vi alle kan præstere ved at tage vores affald med os, vil derfor have en stor effekt i form af bedre naturoplevelser for alle. 

Selvom småt affald som cigaretskodder og tyggegummi kan syne af lidt, er det faktisk et stort problem. Ifølge Hold Danmark Rent smider danskerne hver eneste dag 9 millioner cigaretskodder fra sig i stedet for at bruge askebægeret – og en hel del af dem havner i naturen. Tyggegummi er også et stort problem - måske fordi mange ikke ved, at både tyggegummi og cigaretskodder kan være op til fem år om at blive nedbrudt i naturen?

Og det er ikke kun os mennesker, der bliver generet af affaldet i naturen. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er henkastet affald en direkte dødsfælde for vilde dyr. For eksempel kan mus blive fanget i flasker og glas, katte og ræve kan sidde fast i dåser, og fugle kan blive viklet ind i snore og net. For ikke at snakke om kemikalier og andre stoffer, vi ikke vil have ud i naturen.

Så når du er flink af natur og tager tyggegummiet, cigaretskoddet eller ispinden med dig i stedet for at smide det, gør du faktisk naturen – og alle os andre – en stor tjeneste.

Ta’ en pose med hjemmefra næste gang, du går tur.

Du får masser af gode karma- og klimapoint, hver gang du tager dit affald med dig hjem igen. Endnu flere point er der at hente, hvis du tager en pose med hjemmefra og måske også fjerner det, som en anden har smidt.

Hvad har tyggegummi til fælles med lim og bildæk? De indeholder alle plastik.

Plastik og også kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Det skal vi ikke have ud i naturen. Gummibasen udgør cirka 30 procent af et tyggegummi. Hvis gummibasen indeholder plastik, vil tyggegummiet være op til fem år om at blive nedbrudt i naturen.

Det er en skod historie for naturen

Selve cigaretfilteret er lavet af cellulose-acetat. Det er en type plastik, der er svært nedbrydeligt. Når filteret udsættes for UV-lys fra solen, forsvinder det ikke, men bliver til mikroplast, der havner i naturen. Cigaretskod smidt i naturen kan afgive tungmetaller som bly og cadmium, samt tjærestoffer og nikotin.