HOLMRIS B8 Circular - gammelt kontorgrej får nyt liv

Genbrug af kontormøbler er en cirkulær guldforretning

Kontormøbler skal ikke ende som affald, men istandsættes og sælges eller gives videre.

Med den filosofi har HOLMRIS B8 Circular skabt en god forretning, der både hjælper miljøet og skaffer jobs til socialt udsatte.

En lastbil stopper foran en stor kontorbygning. Tre bredskuldrede mænd klædt i sort stiger ud og går hurtigt ind med hver sin palleløfter. Snart efter kommer de ud med virksomhedens møbler, som de pakker i lastbilen og kører væk. Det lyder som starten på en kriminalfilm, men kigger man nærmere efter, smiler mændene, mens de omhyggeligt pakker møblerne ind i plast, og bag på de sorte jakker har de HOLMRIS B8 Circulars logo.

”Vi er en professionel spiller, som hjælper store virksomheder med at komme af med deres møbler på en ordentlig måde,” fortæller direktør Steffen Max Høgh, som siden 2015 har opkøbt brugte kontormøbler direkte af danske virksomheder, sat dem i stand på lageret i Randers og solgt de bedste videre til især iværksættere og mindre virksomheder.

Og det er et område med stort potentiale. Når danske virksomheder rykker ud af deres kontorer, bliver 80 procent af de brugte møbler nemlig kørt direkte på genbrugspladsen.

”Der bliver smidt så mange møbler ud, at man tror, det er løgn,” siger Steffen Max Høgh, som samtidig oplever, at virksomhederne faktisk gerne vil skille sig af med deres møbler på mere bæredygtig vis.

”Men der findes ikke mange, som kan aftage 1000 reoler på én gang og give virksomheden en miljørapport til deres CSR-regnskab, som giver fuldt indblik i, hvad der er sket med hvert enkelt møbel. Det kan vi,” konstaterer han.

Forærer tusindvis af møbler

De møbler, som HOLMRIS B8 Circulars ikke kan sælge, bliver doneret til private og offentlige organisationer, som ved at tilmelde sig virksomhedens donationsnetværk kan få del i overskudsmøblerne blot ved at betale transporten. På den måde har HOLMRIS B8 Circular foræret over 30.000 kontormøbler væk siden 2014 – og har stadigvæk øget sin omsætningen hvert år.

”Det her er hardcore business, og vi skal tjene penge. Men samtidig er vi drevet af mere end kroner og ører, fordi det, vi laver, giver mening – også i en større sammenhæng,” fortæller direktøren for HOLMRIS B8 Circular, som ikke blot tager et miljømæssigt, men også et socialt ansvar.

Skaber lokale arbejdspladser

40 procent af virksomhedens ansatte er nemlig socialt udsatte, som hjælper med at afhente og istandsætte møblerne.

”Når man tager den cirkulære økonomi til sig, kræver det, at ting bliver istandsat. Det skaber en masse lokale arbejdspladser med lavpraktiske opgaver, der er ideelle for mennesker på kanten af samfundet,” konstaterer Steffen Max Høgh, som med den opskrift har bevist, at man kan skabe en virksomhed, der er både miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtig.

”Cirkulær økonomi er big business, og fremtidens vindere er dem, der kan udnytte ressourcerne bedst muligt. Alle virksomheder kan kigge ned i deres skraldespand og enten se deres redning eller deres undergang,” fastslår han.

De brugte kontormøbler sælges på 3xr.dk, hvor skoler, institutioner, foreninger og velgørende organisationer også kan tilmelde sig donationsnetværket.