Julens affald

Kender du fornemmelsen af at være ved at drukne i affald efter jul? Vi kan måske hjælpe.

Og er du i tvivl om, hvordan du bedst skiller dig af med det?

Få inspiration til at reducere mængden af juleaffald - og endnu bedre, kom af med det på den rigtige måde og med god samvittighed!

Du kan for eksempel her finde gode tips om Spild af mad.

I videoen '10 bud om på grønnere jul', får du tips til, hvordan du kan hjælpe til med at belaste vores verden lidt mindre, både hvad angår mængderne af affald, din indflydelse på belastningen af miljøet og vores forbrug af energi.

Har du mere restaffald, end der kan være i din skraldespand? Du kan købe tømning af en ekstra sæk her.

De mest gængse typer juleaffald er:

Gavepapir skal sammen med bånd og pynt i restaffaldet. Eller du kan aflevere det i en klar sæk på genbrugspladsen til 'Rest efter sortering'.

Det meste gavepapir er ikke særlig godt at genanvende – det kan være overfladebehandlet eller indeholde meget farve, og papirets fibre er typisk meget korte, så de ikke kan genanvendes yderligere. Derfor skal gavepapir smides i restaffald eller rest efter sortering på genbrugspladsen. Eller måske kan du genbruge det til nye gaver eller til kreative formål?

Gavebånd smides også i restaffaldet.

Det traditionelle gavebånd også kaldet polybånd er lavet af plast, men kan desværre ikke genanvendes sammen med vores andet bløde plast.

Derfor skal det enten i 'rest efter sortering' på genbrugspladsen eller i restaffaldet derhjemme.
Et alternativ til polybåndet er sejlgarn, bast eller silkebånd - det kan genbruges igen til næste år!

For eksempel tomme øl- og sodavandsdåser og skyllede konservesdåser)skal i din genbrugsbeholder sammen med dine flasker og bøtter af plastik og glas. Øl- og sodavandsdåser kan du også aflevere på genbrugspladsen i container 31, eller du kan samle dem i en klar sæk, som du kan stille ud til storskrald. Du skal lige huske at bestille afhentning senest to hverdage før, at vi kører i dit distrikt.

Det skal bundtes og stilles ud til storskrald eller afleveres på genbrugspladsen i pap-containeren (nr. 20).

Karton er det som mange morgenmadsprodukter og tandpastatuber er pakket ind. Det må du gerne komme i din beholder til genbrugspapir. Du kan også behandle det som pap (se ovenfor).

Kan nogle af dem fryses til en anden lejlighed? Vil naboen spise dem? Begge dele kræver selvfølgelig at de er rimelig friske! Uforarbejdet frugt og grønt kan komposteres – eller måske kender du nogen, der har høns? Ellers må du smide det i din skraldespand madaffald.

Det skal smides i genbrugsbeholderen. Husk at skylle sildeglasset først!

Den skal i skraldespanden til madaffald.

Dit gamle juletræ afleveres på genbrugspladsen eller klippes i stykker og lægges under en rhododendron eller en anden surbundsplante i haven.

Du kan også aflevere dit juletræ på Randers Havn efter deres anvisninger. Her bliver juletræerne brugt som faskiner, der er med til at beskytte fjordens bredder.

De skal alle i genbrugsbeholderen sammen med din emballage af glas og metal. Husk først at gøre dem rene for madrester og andet snask. Har du flere end der er plads til i genbrugsbeholderen, kan du aflevere det på genbrugspladsen i containeren til hård plast (32).

Lysestumperne kan ofte afleveres til de lokale spejdere, der bruger dem til lysestøbning - ellers kan de puttes i restaffaldet eller afleveres som småt brændbart på genbrugspladsen.

Hadegaven fra Faster Anna kan du give videre til en anden, som bliver glad for den, aflevere den til Finderiet eller en af genbrugspladserne i Randers, Asferg, Langå eller Øster Tørslev. Du kan også aflevere den til et loppemarked eller en genbrugsbutik.

Det skal puttes i restaffaldet eller afleveres som småt brændbart på genbrugspladsen.

Det skal afleveres på genbrugspladsen eller til politiet. Er fyrværkeriet ulovligt eller ikke købt i Danmark, skal det altid afleveres til politiet.

De kan bruges som blomsterpinde.

Gran og andet organisk materiale komposteres eller afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. I små mængder kan det også smides i restaffaldet.

Glaseret keramik kan bruges igen næste år eller afleveres til deponi på genbrugspladsen. Juledekorationer du ikke kan få skilt ad afleveres også som deponi.

Tørt og rent ler afleveres på genbrugspladsen som tegl.

Oasis bruges igen næste år, eller puttes i restaffaldet. Du kan også aflevere det på genbrugspladsen til 'Rest efter sortering'.