Det giver grøn glæde at reparere

I et værksted i Langå mødes en gruppe mænd hver torsdag for at løse grønne opgaver og reparere ting, der ellers ville blive smidt væk - du er velkommen til at kigge forbi med din trætte støvsuger.

Det er normalt meningen, at man selv skal hjælpe til i værkstedet, hvor De Grønne Mænd vækker defekt elektronik og slidte cykler til live igen. Men det har corona sat en stopper for, så indtil videre må man nøjes med at indlevere sine ting. Det kunne for eksempel være en espressomaskine, en printplade fra et ældre tv, en elektrisk ukrudtsbrænder eller en robotstøvsuger.

”Vi benytter kun værkstedet med det klimavenlige formål at redde ting fra at blive kasseret. Ting, der næppe ville blive indleveret hos erhvervsdrivende,” understreger Leif Steimle, der er formand i foreningen De Grønne Mænd.

Foreningen er stiftet med støtte fra miljøorganisationen VedvarendeEnergi og Velux Fonden med det formål at bidrage til at fremme miljøvenlige løsninger og samtidig skabe et fællesskab for +60-årige mænd. Men hvis andre har forslag til grønne projekter, kan de uanset alder og køn blive medlemmer og benytte lokalerne, der bliver stillet til rådighed af Randers Kommune.

Pippi Langstrømpe er med

I dag er Kell Wiese ved at kigge nærmere på en børnecykel, og Ebbe Münster sidder bøjet over ledningerne i et gammelt anlæg. Han er pensioneret maskiningeniør og god til at gennemskue, hvad der driller i elektriske apparater.

”Jeg skilte vækkeure ad, da jeg var dreng, og det fortsatte jeg så med. Men det er altid sjovere at arbejde sammen med andre, og vi har en god Pippi Langstrømpe-indstilling: Det har vi ikke prøvet før, så det kan vi nok godt finde ud af,” fortæller han.

Men det hænder, at selv De Grønne Mænd må give fortabt.

”Billige printere er eksempelvis ikke lavet, så de kan repareres, for de er limet sammen – og det er godt, det snart bliver ulovligt,” konstaterer Ebbe Münster med henvisning til EU’s ”Right to Repair”, som fra 2021 stiller nye krav til producenterne.

Plads til flere frivillige

Bagefter er der tid til at samles omkring bordet, der er dækket med kaffe, te og småkager.

”Vi kan sagtens bruge flere frivillige, og selvom man tænker, at småreparationer bare er noget, man roder med derhjemme, så har man helt sikkert nogle evner, der kan bruges her,” siger Leif Steimle.

De Grønne Mænd mødes i værkstedet på Villavej 1F i Langå hver torsdag kl. 16-18, og man er velkommen til at kigge forbi, hvis man vil være frivillig eller har noget, der skal repareres.

Reparationerne udføres gratis med mindre, der er brug for særlige reservedele, som man selv betaler for – og når det igen bliver muligt, yder værkstedet hjælp til selvhjælp.