Det tager 3 kg kemikalier til produktion af 1 kg bomulds T-shirts

Så meget belaster du miljøet med kemi, når du køber nyt tøj. Og oveni det skal vi lægge store mængder af vand – både til f.eks. bomuldsafgrøder og i selve tekstilproduktionen.

At der er masser af kemikalier i vores tøj er ikke noget vi tænker ret meget på, når vi shopper

En ny undersøgelse viser at 63 procent af de adspurgte drenge og 70 procent af de adspurgte piger i aldersgruppen 16-22 år ikke har nogen eller kun begrænset viden om kemikalier i tøj og andre tekstiler. Miljøstyrelsen har derfor igangsat en kampagne for at informere danske unge om kemikalier i tøjproduktionen, og hvordan de kan bidrage til at mindske klima- og miljøaftrykket - og ikke mindst kemikaliernes skadelige effekt på egen krop. Det er selvfølgelig ikke kun de unge, som skal tage det ombord – det skal vi alle.

Undersøgelsen viser også, at hele 55 pct. af de unge hverken interesserer sig eller kun går lidt op i, om der er kemi i deres tøj. Kun 7 pct. af dem svarer, at de ikke kunne finde på at gå med nyt tøj, inden det er blevet vasket. Dermed udsætter de sig, i følge Miljøstyrelsen, for kemikalier og en potentiel allergisk reaktion. Undersøgelsen viser også, at de unge har et ringe kendskab til mærkningsordninger inden for kemi og bæredygtighed.

Det skal du tænke på, når du udvider garderoben

Det forsøger Miljøministeriets kampagne at rykke noget ved, så der skabes bevidsthed blandt de unge om, at der er kemi i tøj, og at de, og vi, ved at ændre bare en smule på vores tøj-forbrugsvaner kan være med til at mindske belastningen fra kemikalier. Der er tre overordnede råd til, hvordan du ved simple handlinger kan gøre en forskel, når du skaffer, bruger og smider tøj ud:

  • Kig efter de rigtige mærker, når du shopper tøj
    Vil du gå efter mere ansvarligt produceret tøj og samtidig undgå problematiske kemikalier, skal du se efter mærker, som er kontrollerede. Hold øje med GOTS-mærket, EU-Blomsten og Svane-mærket for mindre skadelig kemi i tøj.
  • Vask dit nye tøj, inden du bruger det
    Nogle af de kemiske stoffer hænger stadig fast i tøjet, når du køber det i butikken. Nyt uvasket tøj mod huden kan eksempelvis give allergiske reaktioner, udslæt og hudirritation, og derfor er det en god ide at vaske dit nye tøj, inden du bruger det, så en del af restkemikalierne skylles ud. Desuden mistænkes nogle kemikalier for at være hormonforstyrrende.
  • Køb genbrug, del og byt
    Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nyt tøj. Når du ikke har brug for tøjet mere, så genbrug, del eller byt gerne. 

Når du skal af med dine gamle eller hullede tekstiler, så er det heller ikke ligegyldigt, hvor du smider det hen. Tekstiler skal afleveres i en klar sæk - enten på genbrugspladsen, eller stilles frem til når du har bestilt storskrald.

Kilde: Miljøstyrelsen

Læs mere om kampagnen på kemiogmode.dk.