Forstå datomærkningerne på dine madvarer i køleskabet og begræns dit madspild

Har du tænkt på forskellene mellem begreberne ’Sidste anvendelsesdato’ og ’Bedst før’ anvisningerne på maden i dit køleskab? Vi går dem lige igennem.

Det er faktisk ikke helt ligegyldigt, hvad der står skrevet på det label, der sidder på din skæreost eller det halve kilo hakkede oksekød, du har liggende i køleskabet.

Sidste anvendelsesdato

Sidste anvendelsesdato mener det, den siger. Hvis du har overskredet datoen for sidste anvendelse, så skal det direkte i køkkenspanden til madaffald, for den kan være sundhedsfarlig.

Bedst før/Mindst holdbar til

Her kan du selv være med til at bedømme, om maden stadig er sundhedsmæssigt forsvarlig at spise.

Hvis den har stået afkølet, og ikke har lumret på spisebordet en varm sommerdag, så kan den sikkert stadig spises, så længe den lugter, smager og ser ud, som den plejer. Synlig mug og dårlig lugt er tegn på, at maden ikke bør spises, men i stedet skal vi have lavet biogas og el på den. Men hvis den ellers lugter, som den skal, og ser fin ud, så er der intet i vejen for, at du sagtens kan spise den.

Forbrugerrådet Tænk har lavet denne nemme oversigt til at hjælpe dig med, hvornår du skal smide maden ud, og hvornår du kan spise den. Brug den og spar penge ved at nedbringe dit madspild.

Og hvis du mangler lidt inspiration til, hvordan du lave lækker mad af noget af det, der oftest ender som madaffald, så kig med her.

Bon appetit!