Man kan ikke øge genbruget, når det ligger helt nede i hjørnet

Vi har ladet vores genbrugsplads granske af studerende fra Aalborg Universitet. Konklusionen er klar: Selvom det går ganske godt, er der bestemt plads til forbedring.

Genbrugspladsen i Randers blev designet og bygget for 22 år siden, og selvom den blev lavet med genbrug for øje, kan man godt se, at tiderne har ændret sig. Nu har genbrugspladsens indretning og funktion været under lup, og fem studerende fra Aalborg Universitets uddannelse i miljøledelse og bæredygtighed, Colomban Ronsse, Giovanni Codotto, Liliana Stefan, Tatiana Caiado og Jesper Tryk, har kigget nærmere på, hvor der skal sættes ind, hvis genbrugspladsen skal være med til at skabe værdi og mere direkte genbrug.

”Tidspunktet for eftersynet passer perfekt ind i vores arbejde med den kommende affaldsplan. Her er et af målene, at vi skal være langt bedre til at få vores ting til at leve længere og blive brugt en ekstra gang, inden de bliver smidt ud,” fortæller Helle Jørgensen, der er driftsansvarlig for genbrugspladserne i Randers Kommune.

Det skal emme af genbrug og service

Det første man skal møde, er muligheden at aflevere ting til direkte genbrug. Inspirationen kommer blandt andet fra svenske genbrugspladser, der med stor succes har formået at redde mange genstande fra en tur i containeren.

Gruppen foreslår, at genbrugspladsen og containernes rækkefølge indrettes efter affaldshierarkiet, så man først møder det direkte genbrug og dernæst de velkendte containere med materialer til genanvendelse. Og selvfølgelig er der også en anbefaling til containeren med brændbart: ”Hvis der skal være en container til brændbart, skal den ligge længst væk,” lyder det klare budskab fra Giovanni Codotto.