Undgå maddiker og larver

Fluelarver og maddiker elsker fugt og varme, så din affaldsbeholder kan hurtigt blive ulækker.

Hvordan du undgår en ildelugtende affaldsbeholder, maddiker og fluer

Hvis der er gået hul på en pose med fordærveligt affald, så kan det hurtigt blive en ulækker affære. Her får du lidt tips og råd til en affaldsbeholder helt uden maddiker.Nogle har kun behov for at få hentet restaffaldet hver 14. dag, og det samme gælder for madaffaldet. I sommervarmen kan det godt gå hen og blive en ulækker affære, men du kan selv gøre meget for at mindske generne.

Inden du smider affaldet i affaldsposen, så klem overskydende væde ud af det. Sørg for, at affaldet er i poser og sørg for at posen er grundigt lukket, inden du smider den ud. Så undgår du bedst muligt at væden fra de rådnende madvarer står og bliver ulækker og ildelugtende i affaldsbeholderen. Væden fra affaldet tiltrækker også fluer, og med fluerne kommer maddiker. Lugten er en naturlig del af den nedbrydningsproces, der er gået i gang, men det bliver den jo ikke mere behagelig af. Lad være med at fylde poserne så meget, at du ikke kan komme til at lukke dem ordentligt - så undgår du også, at de går i stykker.

Hvis du lader være med at kyle posen i beholderen, men lægger den forsigtigt i, så undgår du også, at der går hul på den. Det hjælper også, hvis din skraldespand kan komme til at stå i skygge, og låget skal selvfølgelig være lukket.

Hvis du har været uheldig, og du har fået maddiker i affaldsbeholderen

Hvis der er kommet maddiker i affaldsbeholderen, så kan du, når den er tømt, hælde et par liter kogende vand ned langs siderne, så du får fjernet fluelarver. Luk låget og lad det stå og køle af. Hvis der er tale om fastgroet materiale kan du komme lidt sæbe i og gentage processen et par gange. Du skal ikke bruge gift. Maddikerne er ikke farlige - de er bare lidt ulækre.

Du skal ikke smide strøelse eller for eksempel savsmuld i beholderen til at suge væsken. Gør du det, får du bare mere fastgroet affald, og på sigt giver det endnu bedre forhold for fluer at lægge deres spy i.

Kan jeg ikke bare sprøjte dem med gift?

Det er en rigtig dårlig idé. Det afgassede madaffald lander jo tilbage på landmandens marker som gødning. På internettet kan du finde råd til mere miljørigtige alternativer til de fluemidler, man kan købe i butikkerne, som f.eks. eddike, hjortetakssalt, tea tree-olie og en blanding af hvidløg og citron. Fælles for dem alle er, at de opløses i vand og sprayes på de udsatte steder. Men du må selv google dig frem til, hvordan du mere konkret laver disse midler, og der er ikke umiddelbart dokumentation for deres virkning.