En lys idé blev til en god forretning

Et gammelt ordsprog siger, at nød lærer nøgen kvinde at spinde - for Lisbeth Grove Mikkelsen blev spinderokken skiftet ud med nogle gamle jernrør. Det er blevet til en god forretning i boliginteriør.

Det er gået stærkt, siden Lisbeth Grove Mikkelsen deltog i tv-programmet ”Løvens Hule” med Wallpipe, der laver boliginteriør af brugte vandrør. I dag har hun syv ansatte og showroom i Randers. Men det, der lyder som en nem iværksætter succes, har krævet mere, end man ser på tv.

Det startede som en lys idé i mørket

For tre år siden var Lisbeth Grove Mikkelsen studerende, alenemor og lige flyttet i hus. Det nye hjem manglede lys, men pengene var små, så da hendes søn beklagede sig over, at han ikke kunne se, hvad de fik til aftensmad, greb hun nogle gamle vandrør og fik dem forvandlet til to lamper. ”Vi skulle kun bruge den ene, så den anden satte jeg til salg på Facebook, og i løbet af få timer, havde jeg solgt 10, og et par dage efter ringede Horisont Hotel og bestilte 65,” fortæller Lisbeth. Det blev starten på Wallpipe, som et halvt år senere blev udtaget til tv-programmet ”Løvens Hule”, hvor erhvervsmanden Christian Arnstedt valgte at investere 300.000 kr. for en ejerandel på 45 procent.

I dag er Lisbeth chef for syv ansatte, og Wallpipe er flyttet til Messingvej, hvor der er plads til både produktion og showroom. Det lyder umiddelbart, som om vejen til succes har været kort og ukompliceret. Men virkeligheden rummer fere bump, end man ser på tv. 

Fra idé til forretning


Selvom Lisbeth kun er i starten af 30’erne, har hun allerede været anlægsgartner, hundefrisør, drevet hundepension og stutteri. ”Jeg har altid været god til at se en for retning i det, der interesserer mig, og så kaster jeg mig bare ud i det,” siger hun. Det gjorde hun også, da hun fornemmede, at vandrørslamperne var et hit. Men lamperne blev ikke ved med at sælge sig selv, og hun havde ikke råd til markedsføring. ”Så skaffede jeg noget træ og fik en fyr, jeg kender, til at dreje nogle fatninger. De var nemmere at sælge, og på den måde kunne jeg skaffe penge til markedsføring af lamperne. Men det gik stadig trægt,” fortæller Lisbeth, som dengang lavede lamperne af nye vandrør. ”I min egen indretning vægter jeg æstetik, historie og hygge højt. Det var også derfor, jeg ikke bare købte en billig, brugt lampe, men skabte min egen. Det gik op for mig, at jeg gik glip af historien ved at bruge nye rør, og samtidig kunne jeg godt lide tanken om at gøre lamperne bæredygtige. Så jeg lavede en aftale med min VVS-nabo om at hente brugte rør hos ham.”

Lisbeth går op i, at de ting hun laver har en historie og noget sjæl.

Bæredygtigheden gjorde den gode idé salgbar og er nu Wallpipes DNA.

Randers Genbrugsplads har kommunen sat en container op, hvor borgerne kan aflevere deres gamle vandrør, og desuden har Wallpipe aftale med en række lokale VVS’ere, som de henter hos. Træfatningerne bliver nu lavet af genbrugstræ. ”FN’s verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion er vores vigtigste pejlemærke, men social bæredygtighed fylder også meget,” siger Lisbeth, som beskæftiger fleksjobbere, virksomhedspraktikanter og medarbejdere i ressourceforløb. ”Vi er et team, hvor alle gør en forskel, og for mig handler det ikke om at lede, men om at motivere. Jeg plejer at sige, at det gælder om at have store fødder,
så du ikke vælter så let, og dem får du af den bagage og de erfaringer, du har.

I dag bliver vandrørene også til ophæng, bøjlestænger, bordben og flere nye ideer er på tegnebrættet.