Julens affald

Kender du fornemmelsen af at være ved at drukne i affald efter jul? Vi kan måske hjælpe.

Og er du i tvivl om, hvordan du bedst skiller dig af med det?

Få inspiration til at reducere mængden af juleaffald - og endnu bedre, kom af med det på den rigtige måde og med god samvittighed!

Du kan for eksempel her finde gode tips om Spild af mad.

I videoen '10 bud om på grønnere jul', får du tips til, hvordan du kan hjælpe til med at belaste vores verden lidt mindre, både hvad angår mængderne af affald, din indflydelse på belastningen af miljøet og vores forbrug af energi.

De mest gængse typer juleaffald er:

Hvis du ikke vil bruge gavepapiret igen, så må det gerne komme i genbrugsbeholderen til papir, men KUN hvis det er fri for gavebånd og andet pynt. Det må også komme i containeren til småt brændbart på genbrugspladsen, hvis du ikke gider tage gavebåndet af. Et lille stykke glemt gavebånd kan sætte sig i klemme og stoppe maskineriet, når der skal laves nyt papir.

 

Holder du jul ved moster i nabokommunen, så tjek lige med værten, hvordan papiret skal håndteres der. Det er forskellige papirfabrikker, der køber papiret ved kommunerne, og de stiller forskellige krav. Derfor er det ikke alle kommuner, der vil have gavepapiret med i papircontaineren.

For eksempel tomme øl- og sodavandsdåser og skyllede konservesdåser)skal i din genbrugsbeholder sammen med dine flasker og bøtter af plastik og glas. Øl- og sodavandsdåser kan du også aflevere på genbrugspladsen i container 31, eller du kan samle dem i en klar sæk, som du kan stille ud til storskrald. Du skal lige huske at bestille afhentning senest to hverdage før, at vi kører i dit distrikt.

De skal i restaffaldet eller til småt brændbart.

Det skal bundtes og stilles ud til storskrald eller afleveres på genbrugspladsen i pap-containeren (nr. 20).

Karton er det som mange morgenmadsprodukter og tandpastatuber er pakket ind. Det må du gerne komme i din beholder til genbrugspapir. Du kan også behandle det som pap (se ovenfor).

Kan nogle af dem fryses til en anden lejlighed? Vil naboen spise dem? Begge dele kræver selvfølgelig at de er rimelig friske! Uforarbejdet frugt og grønt kan komposteres – eller måske kender du nogen, der har høns? Ellers må du smide det i din skraldespand/til organisk affald.

Det skal smides i genbrugsbeholderen. Husk at skylle sildeglasset først!

Den skal i skraldespanden til organisk affald.

Dit gamle juletræ afleveres på genbrugspladsen eller klippes i stykker og lægges under en rhododendron eller en anden surbundsplante i haven.

De skal alle i genbrugsbeholderen sammen med din emballage af glas og metal. Husk først at gøre dem rene for madrester og andet snask. Har du flere end der er plads til i genbrugsbeholderen, kan du aflevere det på genbrugspladsen i containeren til hård plast (32).

Lysestumperne kan ofte afleveres til de lokale spejdere, der bruger dem til lysestøbning - ellers kan de puttes i restaffaldet eller afleveres som småt brændbart på genbrugspladsen.

Hadegaven fra Faster Anna kan du give videre til en anden, som bliver glad for den, aflevere den til Finderiet eller en af genbrugspladserne i Randers, Asferg, Langå eller Øster Tørslev. Du kan også aflevere den til et loppemarked eller en genbrugsbutik.

Det skal puttes i restaffaldet eller afleveres som småt brændbart på genbrugspladsen.

Det skal afleveres på genbrugspladsen eller til politiet. Er fyrværkeriet ulovligt eller ikke købt i Danmark, skal det altid afleveres til politiet.

De kan bruges som blomsterpinde.

Gran og andet organisk materiale komposteres eller afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. I små mængder kan det også smides i restaffaldet. Glaseret keramik kan bruges igen næste år eller afleveres til deponi på genbrugspladsen. Tørt ler afleveres  på genbrugspladsen som jord (29). Oasis bruges igen næste år, eller puttes i restaffaldet. Du kan også aflevere det på genbrugspladsen som småt brændbart.