Historier fra Randers Talent og Elite

Spændende og inspirerende beretninger fra udøvere, trænere/ledere og frivillige

Forstil dig, at alt hvad du har arbejdet for gennem din karriere, bliver taget fra dig på et splitsekund, og din fremtid smuldrer for øjnene af dig. Dette var realiteten for Jonathan Jeanne tilbage i 2017, da han blev diagnosticeret med bindevævssygdommen Marfan syndrom. En diagnose, der sendte ham ud af NBA draften, men også ud på en lang og meget personlig rejse.

Jonathan Jeanne – eller blot ’JJ’ – er basketballspiller i Randers Cimbria. Den 22-årige power forward forlod hans familie på De Caribiske Øer, i en alder af blot 14 år, for at jagte drømmen om at blive professionel basketballspiller. Turen gik til Frankrig, hvor den unge mand fra Guadeloupe gjorde et ganske fint indtryk. Herefter gik turen til det amerikanske, nærmere bestemt Chicago, og den såkaldte NBA Draft Combine – et to-dags showcase event, hvor de spirende talenter, har mulighed for at vise deres evner frem. Jonathan var udset til at komme i første runde af de to draft picks, men skulle igennem nogle fysiske tests og prøver, inden karrieren for alvor kunne tage fart. Resultaterne af disse prøver viste en abnormalitet i Jeannes rygsølje, hvilket førte til endnu en runde af tests hvorefter dommen faldt. Jonathan fik konstateret Marfan syndrom.

Marfan syndrom er en meget sjælden bindevævssygdom der som udgangspunkt rammer blot én ud af 10.000. Symptomerne på syndromet er øget højde, lange og slanke lemmer, lange hænder og fødder, og skæv ryg. Med en højde på to meter og 18 cm, et vingefang på to meter og 30 cm samt en vægt på 95 kg, må man sige, at ’JJ’ kan sætte kryds ved flere af kendetegnene. Reglerne i NBA siger klart og tydeligt, at spillere med Marfan ikke må vælges, og dermed kunne Jonathan vinke farvel til en karriere i NBA og sige hej til et år uden basketball.

Hvad gør man så? Når alt hvad man havde håbet på og arbejdet hen imod, pludselig bliver revet væk og man står uden nogen som helst idé, om hvad fremtiden skal bringe. ’JJ’ tog tyren ved hornene og kontaktede Isaiah Austin – en amerikansk basketballspiller, der fik konstateret Marfan i 2014. Jonathan var determineret på, at han ville tilbage og spille basket igen, på det højst mulige niveau og ville derfor høre hvad Austin havde gjort i forbindelse med hans fremtid, og hvordan han havde tacklet hele situationen. Jonathan tog desuden til kontakt til en læge, med speciale i Marfan syndrom, og fik grønt lys til at spille igen efter et års pause. Derudover skiftede han agent og dette banede vejen for comebacket til den sport, han altid havde set som sin levevej og helt store passion.

Jonathan beskriver selv perioden omkring hele situationen, som den sværeste i hans liv.

”Jeg tror på Gud, og tror på at alting sker af en grund. Jeg er desuden meget stolt af måden, som jeg håndterede hele situationen på. Jeg tror, at mange mennesker kunne have tendens til at grave sig ned og give op, men jeg fandt styrken til at kæmpe mig tilbage. Derudover har jeg mange mennesker at takke for deres støtte, gennem denne rejse – min familie og venner, men også folk i og omkring basketballverdenen. Denne støtte var endnu en motivation for at kæmpe mig tilbage” siger Jonathan. Vejen tilbage til på banen var dog ikke nem. Et års pause på sidelinjen gør ikke ligefrem, at man stiger i værdi og Jeanne måtte igen søge mod Europa, for at finde spilletid. Efter et halvt år i det sydeuropæiske hos Palma de Mallorca og Joventud, var Jonathan på vej tilbage i form og i sommers stod Randers Cimbria klar i kulissen og tilknyttede ’JJ’.

Jonathan Jeanne er desuden den højeste spiller i den danske liga på nuværende tidspunkt, og har været med til at give Cimbria en forrygende start på 2019/2020 sæsonen, med ni sejre af 11 mulige.

Randers Tennisklub er en af de mange foreninger med fokus på talentudvikling i Randers Kommune. Selvom resultaterne er vigtige, spiller den sociale dimension også en betydelig rolle.

Klubben har morgentræning to gange ugentligt samt fællestræning med flere spillere på holdet. Dette er gjort for at styrke relationerne på tværs i klubben og udfordre spillerne bedst muligt.

Et af tiltagende fra klubben er at få spillerne til at agere som hjælpetrænere. Gevinsten ved den interne rekruttering er det øget fællesskab mellem årgangene, og samtidig får disse hjælpetrænere mulighed for at prøve kræfter med trænergerningen. Derudover inddrager klubben de bedste juniorer på lige fod med seniorer i både træning og turnering. De bedste juniorer har niveauet til at deltage i klubbens seniortræning og klubben tror fuldt og fast på, at det er med til at udvikle de mest talentfulde spillere i en positiv retning, at de så tidligt som muligt indgår i klubbens seniortrup – både træning og kamp.

Randers Tennisklub tillader desuden, at deres bedste spillere deltager for andre klubbers hold. Dette er gjort med henblik på at optimere sparringsmulighederne samt styrke den overordnede talentudvikling i hele landet.