Rekruttering og fastholdelse af frivillige

Se hvordan foreningen kan organisere sine frivillige, så de frivillige tør række en lillefinger og ikke frygter, at I tager hele hånden! Brug et online modul som redskab.

Rekruttering og fastholdelse af frivillige

Foreninger kan rekruttere og fastholde frivillige hjælpere i foreningen ved hjælp af et online tilmeldingsmodul.
Her taster den enkelte frivillige sin hjælperprofil ind og tilkendegiver derved, hvor meget eller hvor lidt han/hun vil hjælpe og hvilke typer opgaver, vedkommende foretrækker.

Systemet sender personens svar til deres mail og de kan selv rette i indtastningen efterfølgende.

Læs nedenfor om, hvordan I kan overholde GDPR reglerne.

Tilmeldingsmodulet genererer automatisk en oversigt i en Excel fil over alle tilmeldinger. Her kan foreningens frivilligkoordinator se, hvilke frivillige der kan være relevante at spørge til en aktuel opgave.
Se et eksempel på en "hjælperoversigt" her.

Råd nr. 1: Sørg for, at I ALDRIG bruger de frivillige til flere eller andre opgaver, end de har budt ind på i tilmeldingsmodulet. Hvis I ødelægger den tillid, flygter jeres frivillige. 

Ledelse af frivillige

Som et lille eksempel på, at alle frivillige er forskellige og motiveres forskelligt, så se blot disse typiske og meget forskellige typer, som naturligvis alle har lige stor værdi:

"Festaben" - der går efter det festlige og det sociale samvær
"Nørden" - der har faglige ambitioner og stiller krav
"Politikertypen" - der vil have medindflydelse og mærke, at de flytter noget
"Ekshibitionisten i reklame T-shirten" - der får styrket sin identitet.
”Sekretæren” - den lidt mere anonyme, som rydder op efter de andres mange ideer og aftaler.

Den frivillige ved bedst selv, hvilken type han/hun hører til. Derfor skal foreningen ved rekrutteringen give mulighed for, at den enkelte kan pege på den type af opgave, han/hus selv finder motiverende. 
Der er skrevet meget godt om ledelse og motivering af frivillige og der er flere gode kurser om emnet, som vi kan anbefale. 

Råd nr. 2: Sørg for at finde ud af, hvad der motiverer hver enkelt frivillig - spørg eventuelt direkte og lad ledelsesstilen matche den enkeltes behov. 

Sådan kan I overholde GDPR reglerne vedr. datasikkerhed

Hvis I ikke har eget IT system med modulfunktion og derfor foretrækker at bruge en formular i Google som ovenstående eksempel, så skal de frivillige ikke indtaste fulde navn og kontakt oplysninger, men istedet give det til foreningens frivilligkoordinatoren på anden vis.
Koordinatoren kan så opbevarer en liste med kontaktoplysninger forsvarligt et andet sted.

Hvis I ønsker en kopi af ovenstående Googleformular og lave den til jeres egen udgave, så kontakt:

Fritidskonsulent
Birgitte Strøbeck
Tlf.: 8915 1076
E-mail: bsp@randers.dk

Jobportal for frivilligt arbejde

På en nationale jobportal herunder kan arrangører søge frivillige, og frivillige kan finde en opgave, de gerne vil løse, indenfor mange kategorier som f.eks. sport, kultur, indsamling, undervisning med mere.

Find www.frivilligjob.dk her.