Mine personlige oplysninger på nettet

Vær opmærksom på, hvilke oplysninger du giver videre, når du bruger e-mail eller sociale medier

Når du færdes på internettet og benytter dig af sociale medier som fx Facebook og Twitter, bliver du bedt om at oplyse en række følsomme personoplysninger for at kunne bruge tjenesten.

Du bestemmer dog selv, hvor meget eller hvor lidt du ønsker at oplyse. Men husk at tænke dig om, inden du offentliggør personlige oplysninger som fx:

 • din e-mailadresse
 • dit telefonnummer
 • din adresse
 • din fødselsdag
 • din racemæssige eller etniske baggrund
 • dine helbredsoplysninger
 • dine fagforeningsforhold
 • din politiske, religiøse eller filosofiske overbevisning
 • oplysninger om seksuelle forhold
 • dine strafbare forhold
 • væsentlige sociale problemer
 • andre rent private forhold, som fx personlighedstest.

På den måde undgår du bedst og mest effektivt, at andre i værste fald kan misbruge dine personlige og følsomme personoplysninger. Der sker nemlig det, at når du offentliggør billeder af eller oplysninger om dig selv, gør du det samtidig muligt for andre at bruge oplysningerne.

Vær offentlig med omtanke

Datatilsynet anbefaler, at du tænker dig om, inden du lægger oplysninger ud på internettet - gør kun de oplysninger tilgængelige, som du er indstillet på skal kunne findes på internettet for altid!

For selvom du synes, det er dig, der burde have ejerskab over dine personlige oplysninger, kan du ikke altid være sikker på, at det forholder sig sådan.

For at begrænse skaderne bør du altid læse vilkår og privatlivspolitikken for den tjeneste, du benytter, inden du foretager dig noget på netværkstjenesten.    

Det er ikke kun dig selv og dine egne personlige oplysninger, du skal passe på og værne om. Du skal også huske at respektere privatlivets fred for andre. Det betyder, at du skal være særligt påpasselig, hvis du offentliggør personlige oplysninger om andre – det gælder også for billeder og mærkede (”taggede”) billeder – når den anden person ikke har givet dig tilladelse til det.

Prøv at forestille dig, at et uheldigt billede af dig selv bliver tilgængeligt på nettet – og hvordan du vil have det, hvis du ikke har været taget med på råd.

Det er helt grundlæggende vigtigt, at du er påpasselig med, hvornår og hvordan du oplyser dit cpr-nummer – og at du frem for alt ikke har det liggende frit tilgængeligt på nettet. Fx er det en god idé ikke at oplyse det på dit CV, hvis du har det liggende på nettet. I modsat fald kan du risikere, at nogen misbruger cpr-nummeret.

Der er særlige regler, der gælder for dit cpr-nummer. Regler, der betyder, at virksomheder må registrere dit cpr-nummer, hvis du selv har givet dem lov til det, eller det står i lovgivningen.

Det vil som fx som hovedregel være i orden, at en privat virksomhed registrerer dit personnummer, hvis der er tale om løbende kontakt mellem dig og den private virksomhed. Det kan fx være, at dit mobilselskab ønsker at registrere dit personnummer, hvis der løbende skal betales abonnement.

Du skal dog være opmærksom på, at selvom du har givet dit samtykke til, at dit cpr-nummer må bruges, skal formålet stadig være sagligt.

Virksomheden må normalt kun videregive dit personnummer,

 • hvis det følger af en lov,
 • hvis du har givet udtrykkeligt samtykke,
 • eller hvis en offentlig myndighed kræver det, fx af regnskabsmæssige grunde.

Læs mere på borger.dk om regler for registrering. Du kan også finde flere oplysninger hos Datatilsynet.

Når du handler hos en virksomhed, har de lov til at have et kunderegister, hvor de gerne må gemme oplysninger om dig, hvis det er til fx registrering af ordrer og fakturaer.

Du har altid ret til at få at vide, hvilke oplysninger virksomheden gemmer om dig, og hvad oplysningerne bliver brugt til.

Læs mere på borger.dk om regler for registrering.

Konkurrencer på nettet kan lokke med præmier som gratis tablets eller biografbilletter. Men tænk dig godt om, inden du deltager. Du skal være forsigtig med at give dine personlige oplysninger og betalingskortoplysninger.

Stil dig selv følgende spørgsmål, inden du deltager i en konkurrence på nettet:

 • Er der betingelser for at deltage i konkurrencen? Tjek, om du binder dig til et abonnement eller siger ja til at modtage reklamemateriale.
 • Skal du betale for forsendelsen af præmien eller den ”gratis” gave for at kunne deltage? Vær altid forsigtig med at afgive dine personlige oplysninger og betalingskortoplysninger.
 • Hvem står bag konkurrencen? Det kan se ud som om, det er et kendt firma, men du kan let blive snydt.
 • Er der felter, der er krydset af på forhånd? Det kan være, at du på den måde automatisk siger ja til at indgå et abonnement eller modtage reklamemateriale.

På forbrug.dk kan du læse mere om de gode råd.

Hvis du mener, dine følsomme personoplysninger bliver misbrugt, skal du i første omgang kontakte den tjeneste / virksomhed, du mener misbruger dine følsomme personoplysninger.

Hvis det ikke hjælper, kan du klage til Datatilsynet og få deres vurdering af sagen. Men vær opmærksom på, at Datatilsynet ofte ikke vil kunne hjælpe dig med at få andre til at slette de oplysninger eller billeder, som du selv har offentliggjort.