Synshjælpemidler

Synssamarbejde Midt kan kontaktes på mail : Syn.Invisitering.m.v@randers.dk eller på telefon 8915 8680 mandag til torsdag mellem 9.00-12.00

Synshjælpemidler er f.eks. Hjælpemidler der kan forstørre, hjælpemidler med tale eller svagsynsoptik.

For at et synshjælpemiddel kan bevilges, skal det i væsentlig grad afhjælpe de varige følger af det nedsatte syn, give en væsentlig lettelse i dagligdagen eller være nødvendigt for, at den pågældende kan udøve et erhverv.

Som blind eller svagsynet har du bl.a. mulighed for at søge om:

  • Briller, kontaktlinser, brillebåren specialoptik og øjenproteser
  • Anden svagsynsoptik - primært optik med forstørrende virkning som lupper, lupbriller, kikkerter og kikkertbrille.
  • IT - Teknologiske kommunikationshjælpemidler som kan erstatte eller støtte læse- og skrivefunktioner. Det kan f.eks. være en computer med forstørrelses- og/eller skærmoplæsningsprogrammer.
  • Øvrige synshjælpemidler - f.eks. hjælpemidler til afhjælpning af problemer med at lave mad, se hvad klokken er, eller afmærkning af husholdningsmaskiner
  • Undervisning, rådgivning og vejledning

Behov for svagsynsoptik opstår i almindelighed ved synsstyrker på 6/18 (0,3) eller derunder eller ved større synsfeltsudfald.

Ansøgning

Hvis du vil ansøge om synsrådgivning og synshjælpemidler, skal du enten ringe til eller møde op hos Synssamarbejde Midt.

Vi tager udgangspunkt i oplysninger fra din øjenlæge og optiker, når vi behandler din ansøgning. Derfor er det vigtigt, at du for nylig har været ved øjenlæge og optiker. Er øjenlægens oplysninger ældre end seks måneder, skal der nye til.

Du skal ikke selv medbringe oplysningerne fra øjenlægen og optikeren. Med din tilladelse anmoder Synssamarbejde Midt om dine synsoplysninger elektronisk.

Når vi har modtaget dine synsoplysninger, vurderer en faglig koordinator, om du er målgruppen til at modtage synsrådgivning og synshjælpemidler. Hvis du er i målgruppen, bliver du kontaktet af en synskonsulent, så I kan få en snak om, hvad vi kan hjælpe dig med. Hvis du ikke er i målgruppen, vil du få et afslag og evt. lidt vejledning.