Bevægelse i sommerferien

Her får du masser af gode råd til, hvor og hvordan du kan bevæge dig i løbet af sommeren - uanset om du vil have en aktiv sommer eller en mere afslappet en af slagsen.

Naturen i Randers inviterer til både gå-, løbe- og cykelture, og her har vi samlet et udvalg, som du kan nyde i løbet af sommeren. Derudover finder du også gode råd til træning i sommervarmen.

Der er ikke noget i vejen for at løbe en tur, selv om termometeret viser 30 grader i solen.

Undgå middagssolen mellem 12 og 15, husk solcreme og drik rigeligt med vand både før og efter løbeturen.

Ved langvarig og hård træning skal du sørge for også at indtage salt – bland evt. en smule salt og sukker i vandet.

Rådet om minimum 30 minutters bevægelse hver dag gælder selvfølgelig også om sommeren. Det er dog en god idé, at du bevæger dig lidt mere i sommerferien, hvor mange indtager lidt mere sødt end til daglig.

Bevægelse kan være rigtig mange ting, og du behøver ikke trække i løbetøjet hver dag. Det er lige så godt at gå en lang tur sammen med venner og familie – så har I også rigtig god mulighed for at få snakket sammen.

Det er et velkendt råd, at man gerne skal have pulsen op hver dag, og måske har du endnu bedre mulighed for det i sommerferien end i hverdagen.

Når du alligevel er med børnene eller børnebørnene på legepladsen, kan du lege med i stedet for at sætte dig i skyggen og sludre med andre forældre.

Det er så vigtigt at få pulsen op, fordi hjertemusklen skal have lov til at arbejde.

Et godt kredsløb forebygger en lang række sygdomme, og så giver det desuden mere overskud og energi.

Du skal ikke fortvivle over, at du ikke er i løbeform – det giver lige så godt at tage turen i intervaller, hvor du skiftevis går og løber stærkt. Det sætter forbrændingen op.

Hvis du tilbringer sommeren i Randers, er der masser af muligheder for at benytte byens faciliteter. Du kan gøre brug af klatrebanen i Fladbro Skov, tage en tur i svømmehallen eller besøge discgolf-banen ved Dronningborghallen.

Hvis du er på sommerferie et andet sted i Danmark, så kan du ofte orientere dig om lokalområdets faciliteter på kommunens hjemmeside.

Det må meget gerne være sjovt at bevæge sig, og hvis du har et konkurrencegen og kan lide at lege, så er det ikke noget problem at finde på sjove aktiviteter.

Rundbold og fodbold er klassikere, men I kan også udfordre hinanden i familien eller vennerne imellem – kan du stå i planken i mere end ét minut, og hvem kan tage flest armbøjninger?

Et eksempel på en god leg er pilelegen, hvor man deler sig op i to hold. Det første hold får et forspring på en halv time og går af sted, mens de tegner pile, der viser, hvilken vej de er gået. Pilene kan tegnes direkte i jorden eller formes af naturmaterialer som grene og sten. Et sted skriver de STOP på jorden og gemmer sig deromkring. Det andet hold finder frem til deres gemmested via pilene og skal derefter finde dem.

Lav eventuelt en google-søgning på "familielege" og find mange flere muligheder.

Der er masser af muligheder for spændende naturoplevelser i Randers Kommune. For at nævne et par eksempler kan du gå en tur ved Gudenåen omkring Randers Naturcenter, hvor du kan besøge fugletårnet og klappe gederne.

Derudover er der mange gode motionsruter i naturen omkring Randers, f.eks. hjertestien i Fladbro og sundhedssporet i Nordre Fælled, hvor der også er en lækker legeplads til børnene.

Der er ikke noget forkert tidspunkt at grundlægge gode vaner, og hvis du alligevel har sat dig for at tænke sundhed ind i din sommerferie, så kan du måske slå de berømte to fluer med ét smæk.

Tag trappen i stedet for elevatoren, stå af bussen et stop før, lad bilen stå engang imellem og find en motionsform, du kan lide. Det handler om at lægge bevægelse ind som et naturligt element i din hverdag, og alle de små gode vaner tæller.

Smuk rute langs Gudenåen

Du kan parkere ved regnskoven og løbe fra stien under Den Blå Bro hele vejen ud til motorvejsbroen og tilbage igen. Ruten er cirka seks kilometer. Det er før øvrigt også en glimrende strækning for pokémonjægere!

Turen til de vilde dyr

Du kan løbe fra stien under Den Blå Bro over jernbanebroen og følge skiltene til den europæiske bison, der græsser i Vorup Enge - og løbe tilbage igen. Denne rute er cirka fem kilometer. Det er også en udflugt for børnene, hvis I parkerer i nærheden af indhegningen og tager jer tid til at betragte de store dyr.

Sundhedssporet i Nordre Fælled

Løberuten er knap tre kilometer lang, og den starter og slutter i nærheden af parkeringspladsen ved Kompagnivej/Langvej. Ved start er der et grønt piktogram med teksten "Sundhedsspor start". Undervejs er sundhedssporet markeret med røde stolper med grønne piktogrammer med røde trekanter. Ved slut er der et grønt piktogram med teksten "Sundhedsspor slut".

Fem kilometer i jævnt terræn i Nordre Fælled

Udover sundhedssporet i Nordre Fælled er der en markeret rute på fem kilometer med en markering for hver 0,5 kilometer. På den måde kan du hele tide følge med i, hvor langt du er.

Kuperet rute i Udskovene

Denne rute er fem kilometer lang, ligger i Udskovene ved Ålum, og den starter inde ad stien, lige før man drejer ind på Svinding Skovvej fra Gl. Viborgvej. Ruten er meget kuperet og krævende - du skal derfor indstille dig på at få sved på panden. Langs ruten er der markeringer for hver halve kilometer, så du undervejs ved, hvor langt du er nået. Der er mulighed for at korte ruten ned til cirka to kilometer.

Randers Kommunes oversigt over naturture kan du finde cykelruter i naturen.

Randers Cykelbys hjemmeside kan du også finde masser af spændende cykelruter i Randers og omegn - blandt andet cykelruter ved Gudenåen.

På VisitAarhus' hjemmeside kan du finde alt fra en børnetur på cirka 18 kilometer til en tur rundt om Randers på næsten 80 kilometer.

Vil du gerne træne på din mountainbike, så er området i Romalt Bakker helt optimalt. Se videoen her til inspiration.