Kom og kvit - et fleksibelt rygestop forløb

"Kom & Kvit" er et fleksibelt rygestop tilbud, hvor du kan vælge at komme til temamøder, få sms'er, e-mails eller rådgivning pr. telefon.

"Kom & Kvit" er et fleksibelt rygestop tilbud. Efter en startsamtale med en rygestoprådgiver i Randers Sundhedscenter, kan du vælge at komme til temamøder, få sms'er, e-mails eller rådgivning pr. telefon. Du vælger selv.

Når du har tilmeldt dig bliver du kontaktet af en rådgiver. I aftaler et møde til en startsamtale som varer ca. 45 min. Kort efter kan du deltage i Kom & Kvit tilbud. Du behøver ikke være røgfri i begyndelsen, men skal være indstillet på at stoppe undervejs.

Temamøder

Fra januar 2019 vil Kom & Kvit ligge om onsdagen kl. 16-17.30. Første gang onsdag d. 2. januar 2019.

Rygestop-rådgiveren holder ugentlige temamøder for dem, der er tilmeldt Kom & Kvit. Det er forskellige emner, der tages op på møderne. Det er valgfrit, om du vil komme til alle møderne - eller bare til nogle af dem. Der lægges vægt på at deltagerne deler erfaringer med hinanden.

Sms'er og e-mails

Du kan få opmuntrende og støttende sms'er og e-mails undervejs. Du aftaler med rygestoprådgiveren, om du også har lyst til at få sms'er og e-mails. Det er gratis for dig.

Kontakt og støtte pr. telefon

Din rådgiver kan ringe dig op undervejs, så I kan få en snak om, hvordan dit rygestop skrider frem. Du kan også få råd og svar på de spørgsmål, du måtte have.

Tilmelding

Send en sms med ’RYGESTOP’ til 1910 eller mail rygestop@randers.dk.

Tidligere deltager fortæller

Poul gik på rygestopkurset Kom & Kvit i Randers Sundhedscenter. Læs hans historie.

Poul
"Jeg har røget i mere end 50 år – både pibe og cigaretter. Jeg havde aldrig forsøgt at holde op med at ryge før primo 2018. Årsagen til, at jeg valgte at stoppe, var først og fremmest helbredet. Jeg hostede konstant og havde ikke mere den samme fysiske formåen. Sekundært var det familien, som selvfølgelig var påvirket af min rygning. 

Jeg forsøgte flere gange, inden det lykkedes at blive røgfri. Med mine erfaringer fra tidligere rygestopkurser fandt jeg frem til det, som virkede for mig. Jeg deltog på endnu et rygestopkursus, fik rygestoppiller og valgte en stopdato uden nedtrapning. Stopdagen blev den 3/11 2018 klokken 15.00. 

En rigtig god hjælp for mig var, at min omgangskreds roste mig (og gør det stadigvæk). Vi er selvfølgelig forskellige alle sammen, men det, der virkede for mig, var at lave en plan for rygestoppet, undgå nedtrapning, sætte en stopdato, tage imod hjælp (f.eks. et rygestopkursus), bruge hjælpemidler, være åben over for de andre på holdet (altså tage imod, at andre siger noget negativt til dig, men samtidig være klar til at give de andre modspil). 

På rygestopkursus lærer man, at rygetrangen kun varer 3 minutter. Det er fuldstændig rigtigt, så man skal bare kunne holde sig i 3 minutter. Jeg får indimellem stadigvæk lyst til at ryge, men trangen varer kun lige så lang tid, som det tager mig at tænke, og nu har jeg været holdt så længe, så det er bare pjat at have lyst til at ryge. 

Efter rygestoppet tog jeg 10 kg på men sagde til mig selv – kan jeg holde med at ryge, kan jeg også tabe mig. Jeg har nu tabt 3 af de 10 kg. I øvrigt har min læge fortalt mig, at jeg skal tage mere end 25 kg på for, at det er værre end at ryge 20 cigaretter om dagen".