Søvn 0-1 år

God søvn er derfor vigtig for at fungere godt. Søvnbehov er forskelligt fra person til person og afhænger bl.a. af barnets alder.

Jo yngre et barn er, jo mere søvn har krop og hjerne brug for. Vigtigst er, at I fornemmer jeres barns behov og kigger på jeres barns tegn på træthed.

Gode søvnvaner etableres ved hjælp af regelmæssighed og gode rutiner omkring sovetid.

God søvn giver overskud: Humøret stiger, sanseindtryk bearbejdes, immunforsvaret styrkes, man vokser bedre, og hjernen og kroppen reparerer sig selv under søvnen.

Søvnen hos spædbarnet er overfladisk, da der er fuld hjerneaktivitet 24 timer i døgnet. Det betyder, at dit barn har mange korte opvågninger, hvorefter det har behov for at falde i søvn igen. Dette er en vigtig og naturlig del af dit barns vækst og udvikling.

Et nyfødt barn kender ikke forskel på dag og nat. Først ved 4-5 måneders alderen er barnets ”indre ur” færdigudviklet, og barnet begynder at sove det meste af natten og være vågen det meste af dagen.

Når barnet er omkring 9-10 måneder gammel, er dets søvnmønster rimelig stabilt, og de fleste børn falder i søvn og vågner på samme tid hver dag.

I den første tid kan barnet have brug for jeres hjælp til at falde i søvn. Det kan være at blive holdt tæt ind til en af jer, at blive ammet i søvn eller at blive puttet med dynen eller et tæppe tæt om kroppen, til det er faldet i søvn. Prøv jer frem og find en måde, som både jeres barn og I kan lide.

De fleste forældre kender til, at deres lille barn en aften eller i perioder ikke kan sove, og det kan derfor være en god ide at være opmærksom på om barnet:

  • er overtræt.
  • har brug for ro før sovetid.
  • sveder eller fryser.
  • er tørstig eller sulten.
  • ikke er træt.
  • får for mange stimuli, eks. lys og lyd.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn lægges til at sove på ryggen. Det forebygger tidlig, uventet spædbarnsdød (vuggedød). Der er intet der tyder på en øget risiko for kvælning som følge af opkast eller gylp.Når barnet selv kan vende sig, er det uden betydning, at det vender sig og sover videre på maven.

Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden at lade barnet sove køligt uden at være alt for tæt pakket ind i dynen - mærk ved bryst/nakke.

Børn må gerne sove ude, når de er begyndt at tage på i vægt og har en vægt over 3 kg. Det frarådes at lade barnet sove ude, hvis temperaturen er under –10 grader, eller hvis der er rimtåge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn lægges til at sove på ryggen – det forebygger vuggedød. Når barnet selv kan vende sig, må det godt vende sig og sove videre på maven.

Sundhedsstyrelsen anbefaler:

  • At spædbørn lægges til at sove på ryggen.
  • Udsæt ikke barnet for tobaksrøg efter fødslen.
  • Lad barnet sove køligt uden at være pakket tæt ind i dyner og tæpper.
  • Har barnet feber, klædes det af, så det kan komme af med varmen.

Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i sin egen seng i samme rum som forældrene.

Hvis I sover sammen med barnet i jeres seng, så lad det sove mellem den ene af forældrene og barnets egen seng – uden risiko for at kunne falde ned mellem de to senge.

Sengen skal være tilstrækkelig bred, så barnet har lige så meget plads at sove på, som hvis det lå i sin egen seng, så det ikke risikerer at blive klemt af jer under søvnen. Madrasserne skal være faste og tætliggende, bedst er én stor madras. Større søskende og kæledyr skal ikke sove sammen med babyen. Barnet må ikke sove i en vandseng.

Sovende barn

Et nyfødt barns knogler er bløde og endnu ikke vokset helt sammen. Derfor bliver barnets hovedfacon påvirket af, hvordan det ligger. Vær derfor opmærksom på allerede fra fødslen, at det sovende barn skiftevis ligger med hovedet mod højre og venstre.

Vågent barn

Et nyfødt barn skal vænnes til at ligge på maven, når det er vågent. Det styrker barnets motoriske udvikling og forebygger udvikling af skæv hovedfacon. Det er også godt at være opmærksom på at bære barnet skiftevis på højre og venstre arm.