Principperne i overvægtsklinikken

Et vægttabsforløb i overvægtsklinikken tilrettelægges altid individuelt, men her har vi samlet nogle vigtige pointer og gode råd.

Her fortæller overlæge Jens-Christian Holm, hvordan man skal spise og bevæge sig for at komme ind på sporet af en sund livsstil. Hvis du vil vide mere, kan du læse hans bog ”Vægttab der holder hele livet”.

Det er meget vigtigt for barnets sundhed at få søvn nok. Det er individuelt, hvor meget søvn, man har behov for. Et barns søvnbehov afhænger af forskellige ting; for eksempel barnets alder og arvelige forhold. Læs mere om børn og søvn her.

For lidt søvn har indflydelse på barnets energiniveau, og man får lettere lyst til at spise ekstra sødt og fedt, når man er træt.

Bevægelse er meget vigtigt, når man skal komme overvægt til livs. Sundhedsplejen anbefaler mindst en times bevægelse efter skoletid – og så meget som muligt i weekenderne.

Gør gerne noget aktivt sammen som familie. En tur på legepladsen, hvor alle leger med, er sjovt for mange børn. Der findes også mange gode udeområder, hvor man kan gå en lang tur.

Bliv inspireret til ture i det fri.

Metoden fra Holbæk-modellen er ikke en slankekur – det er en livsstilsændring. Der er ikke noget hokus-pokus, og I skal ikke ud og købe dyre kosttilskud i helsebutikker. Barnet får dækket sine behov via kosten, og der er tale om helt almindeligt mad.

Det handler om at ændre på kosten, så den opfylder anbefalingerne for sund kost. Det indebærer for de fleste, at man skal spise mindre fedt, mere fuldkorn, mere grønt og at man kun spiser til måltiderne. Ifølge anbefalingerne, så skal barnet have fire måltider dagligt; morgenmad, frokost, eftermiddagsmad og aftensmad.

Husk også at barnet stadig vokser. Det er ikke altid nødvendigt, at barnet taber sig. Det kan nogle gange være tilstrækkeligt at holde den nuværende vægt, mens man vokser i højden.

Når man skal spise sundere, så indebærer det som regel en anden type kost, end man er vant til. Mange forældre fortæller, at deres barn ikke kan lide salat og grøntsager. Hvis det er tilfældet, så skal man begynde at øve sig ved at smage på forskellige grøntsager. Det kan kræve øvelse at lære at spise sundt.

Det er almindeligt, at man forkæler børn med noget sødt. Det skal man vænne sig af med, så forkælelse bliver noget andet end slik, kage, chips og andre snacks.

Forkælelse kan være en tur i svømmehallen, en hyggestund omkring et brætspil, en god familiefilm i stuen eller noget andet, som barnet synes godt om.

Husk, at det er kærlighed og omsorg at kunne sige nej til de søde sager.