Vægttab

Her på siden kan du finde råd og vejledning til et varigt vægttab.

Randers Sundhedscenter arbejder blandt andet med Holbæk-modellen som metode til at opnå et varigt vægttab og et sundt liv. Herunder kan du finde gode råd ud fra vores sundhedsfaglige personale, der er uddannet i Holbæk-modellen. 

Vil du vide mere om metoden, kan du se mere på Jens-Christian Holms hjemmeside. Jens-Christian Holm er overlæge og manden bag Holbæk-modellen.

For voksne

Et vægttabsforløb med Holbæk-modellen tilrettelægges altid individuelt. Men herunder har vi samlet nogle vigtige pointer og gode råd til dig, der gerne vil opnå et vægttab, der holder.

Det er rigtig svært at tabe sig, fordi kroppen er programmeret til at beskytte det fedt, den allerede har bygget op. Det er et overlevelsesinstinkt.

Derfor vil kroppen ofte justere på andre funktioner, hvis man begynder at spise mindre. Den vil for eksempel sikre sig, at du bruger mindre energi, og den vil sende signaler om, at du skal spise mere, så den kan få genopbygget de depoter af fedt, der bliver mindre.

Derfor er det så svært. Det er ikke din skyld – det er ren biologi.

Et vægttab handler om at ændre livsstil og ændre vaner. Og så skal kroppen ”overtales” til at give slip på de fedtdepoter, den har bygget op. Det tager tid, og det er meget individuelt, hvordan og hvor hurtigt kroppen reagerer på de ændringer, der kommer.

Et godt råd herfra er, at du skal fokusere på at ændre dine vaner – og så kigge mindre på tallet på vægten.

Husk, at det også er en succes, hvis du holder op med at tage på og holder vægten i en periode. Så har du i det mindste stoppet udviklingen.

Din livsstilsændring og dit vægttab beror på din beslutning om at ændre noget. Selvom det er svært, så må du nogle gange spørge dig selv: Hvad er vigtigst for mig? Vil jeg gøre, som jeg altid har gjort, eller vil jeg tabe mig? Det er ikke muligt at gøre begge dele.

Det er meget vigtigt for din sundhed, at du sover godt – og at du sover nok om natten. Det er individuelt, hvor meget søvn, man har behov for, men ifølge Holbæk-modellen skal man have mindst 7 timers søvn hver nat. For nogen betyder det, at man skal gå tidligere i seng, end man er vant til.

For lidt søvn har indflydelse på dit energiniveau, og man kan lettere komme til at spise ekstra sødt og fedt, når man er træt.

Læs mere om søvn her

Metoden fra Holbæk-modellen er ikke en slankekur – det er en livsstilsændring. Der er ikke noget hokus-pokus, og du skal ikke ud og købe dyre kosttilskud i helsebutikker. Du får dækket dine behov via kosten, og der er tale om helt almindeligt mad.

Hvis man har stress, er det endnu sværere at tabe sig. Kroppen vi gøre sig ekstra umage for at beskytte fedtdepoterne, og derfor er det en god idé at få styr på en eventuel stresstilstand, før du kigger for meget på tallet på vægten.

På Randers Sundhedscenter kan du få hjælp og støtte til dit vægttab, hvis du har en kronisk sygdom. Det kræver, at du får en henvisning fra din egen læge til en afklarende samtale på Randers Sundhedscenter. Herefter kan du få hjælp, hvis du har et BMI over 30 og desuden kan tale og forstå dansk.

BMI (Body Mass Index) bruges normalt til at vurdere, om en person er normalvægtig. BMI siger noget om din vægt i forhold til din højde, men ikke noget om kroppens sammensætning. BMI beregnes efter formlen: Vægt (kg) /(højde (m) x højde (m)).

Sundhedsstyrelsen klassificerer BMI på følgende måde:

  • Undervægt: Mindre end 18,5
  • Normalvægt 18,5 - 24,9
  • Overvægt: 25-29,9
  • Svær overvægt: Mere end 30

Mål din BMI.

Et af de enkleste mål for, om man er overvægtig, er at måle sin livvidde. Det er specielt et relevant mål, fordi man ved, at især det fedt, der sidder omkring maven er skadeligt for helbredet. Livvidden måler du med et målebånd 2 cm over navlehøjde og rundt om maven, mens du står op.

Kvinder

  • Normal livvidde: Mindre end 80 cm
  • Øget livvidde: 80-87 cm
  • Meget øget livvidde: 88 cm og derover

Mænd

  • Normal livvidde: Mindre end 94 cm
  • Øget livvidde: 94-101 cm
  • Meget øget livvidde: 102 cm og derover