Bliv frivillig

En times frivilligt arbejde om ugen forbedrer det fysiske helbred. Desuden er frivilligt arbejde også godt til CV’et.

"Undersøgelser viser, at mennesker, der udfører godgørende arbejde, lever længere. Uanset om man giver af sine penge eller sin tid, er det sundt at give.

Forklaringen på, at filantropi gavner den fysiske sundhed ligger måske i hjernen. Kroppen bliver belønnet, når vi gør en god gerning. Hjernen frigiver nemlig mere af belønningsstoffet dopamin, og dermed føler vi glæde og velbehag. Alle mennesker har brug for at opleve, at de bliver belønnet. Når man gør gode gerninger, får hjernen dopamin, og man behøver derfor ikke stimulere belønningscenteret med flødeskumskager og spiritus.

En anden mulig forklaring er, at velgørende arbejde ubevidst medfører en anden livsstil. Hvis man hver dag får pulsen godt op, når man går til kirken, der ligger på en bakketop, for at udføre frivilligt arbejde, er det måske vejen derhen, og ikke det gode som sådan, der styrker hjertet. På samme måde kan man argumentere for, at frivilligt idrætsarbejde forlænger livet.

En moderne form for godgørende arbejde består i, at frivillige cykler rundt i rickshaws med plejehjemsbeboere. Her kobles den gode gerning med en god gang motion – det må da være sundt for både legeme og sjæl."

- Bente Klarlund, overlæge, professor og sundhedsekspert ved Politiken