Bevaring af Langå Stations bygninger, Bredgade 55 i Langå

Høringen er afsluttet

Høring: Forslag til Lokalplan 733 – Bevaring af Langå Stationsbygninger, Bredgade 55 i Langå - samt afgørelse om ikke at udarbejde miljøvurdering

Byrådet vedtog den 21. marts 2022 Forslag til Lokalplan 733 – Bevaring af Langå Stationsbygninger, Bredgade 55 i Langå - med afgørelse om ikke at foretage miljøvurdering til offentlig høring i 4 uger, jf. planlovens § 24.

Lokalplanforslaget omfatter de bevaringsværdige bygninger, som udgør Langå stationsbygning og det nordfor liggende anneks med tilhørende overdækkede arealer og sikrer at Langå stationsbygninger bevares og sikrer bygningerne mod væsentlige ændringer af de kulturhistoriske og arkitektoniske kvaliteter. De bærende værdier for Langå Stationsbygning og anneks omfatter særligt den kulturhistoriske værdi ved deres fortælleværdi, som stationsbygninger i en by, der fortsat i sin bygningsarv, har flere bygningsværker der er helt særlige i sin arkitektur og placering nær jernbanen.

Læs Forslag til Lokalplan 733 her

Miljøvurdering

Byrådet har afgjort, at planforslaget ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering, da planforslaget vurderes ikke at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Begrundelsen fremgår af planforslagets redegørelse.

Hvis du vil klage over at der ikke laves en miljøvurdering, skal det ske til Planklagenævnet.

Klagefristen udløber den 19. april 2022.

Vær opmærksom på, at alle svar løbende vil blive offentliggjort herunder. Læs mere om Randers kommunes behandling af persondata.

Høringssvar

133 svar
- Blanketnummer: 27067

Langå stations bygninger skal bevares.

Mange rejsende skifter tog i Langå. Der er ofte ventetid og intet at foretage i ventetiden. Særligt om vinteren kan et trinbræt være ulideligt koldt. Jeg har været glad for bygningerne, særligt når jeg havde små børn med. Jeg havde nok valgt en anden rejseform, da børnene var små, hvis de ikke havde været der. Stationsbygningerne benyttes pt. af Station K, og tiltrækker mange borgere til stedet. Derudover benyttes nærområdet som toilet, hvis der ikke er et sådan på stationen. 

  Borger med navne og adressebeskyttelse . 8900 Randers C
  - Blanketnummer: 27066

  Bevar Langå stationsbygning.

  Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå?
  Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig.
  De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen.
  Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf.
  Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste.
  Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med.
  Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå.
  Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser.
  At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau.
  River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være.
  River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden.
  Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå.
  Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse.
  Derfor ønsker jeg at bevare Langå Station.

   Borger med navne og adressebeskyttelse . 8900 Randers C
   - Blanketnummer: 27065

   Høringssvar

   Hejsa 

   Ang. Bevarelse af vores skønne stationsbygning, vil jeg bare sige den er guld værd...det er et vartegn for langå og en unik bygning som desværre ikke mange stationer har mere...derfor er de vigtig at bevarer den, også fordi langå borgerne har taget den til sig. Alle de fantastiske ting der sker på stationen, det er også  blevet  en arbejdsplads for mange mennesker og når nu i DSB  forhåbentlig vælger at tilføje en kiosk på stationen, som helt klart ville være et plus for alle de rejsende der venter på stationen, og de lokale SKAL DEN BEVARES.  langå er et knudepunkt,  alle skal kunne gå indenfor når man venter på toget, ikke bare i et kold og kedeligt glasbur, nej vente i en smuk unik bygning som man kun kan blive glad af, derfor BEVAR vores stationsbygning, TAK 

   Mvh Sonja hjørnholt.

    Sonja Agnete Hjørnholt 8870 Langå
    - Blanketnummer: 27063

    Høringsvar på vegne af stationsforeningen for Station K

    På vegne af bestyrelsen i Stationsforeningen på Station K sender jeg hermed følgende høringssvar 

    Vi har siden 2017 arbejdet på at gøre Langå Station til et knudepunkt for kultur og erhvervsliv i Langå by og Randers Kommune. På de fem år har vi med frivillige hænder skabt Station K, som har haft koncerter med diverse regionale, nationale og internationale kunstnere, ligesom vi har skabt et fællesskab for spirende erhvervsdrivende i vores by med et kontorfællesskab på stationen. Sidste skud på stammen er en biograf, som også kan bruges som mødelokale.

    Vi har arbejdet med at udvikle Station K på trods af, at vi ikke har vidst, hvor længe vi kunne blive. Men vi er slet ikke færdige. Vi ser stadig mange muligheder i huset, og tænk hvad vi kunne skabe, hvis vi havde en sikkerhed for, at stationen ikke blev jævnet med jorden.

    Bevar Langå Station – Bevar Station K.

     

    Bestyrelsen 

     Stationsforeningen Station K 8860 Ulstrup
     - Blanketnummer: 27062

     Jeg støtter at stationsbygningen i Langå bevares.

     Hvad er en stationsby uden en station. Vi har, i byen, i mange år arbejdet (i Langå i Udvikling - LIU) for, at styrke Langå som en levende stationsby. Som et led i dette arbejde er der opstået et stærkt kreativt miljø i den gamle og bevaringsværdige stationsbygning. Dette miljø er vigtigt for byen, dens udvikling, fastholdelse af tilflytningen til Langå og ikke mindst for at bevare vores station som en levende bygning. DSB har jo i andre stationsbyer ændret anvendelsen af gamle og bevaringsværdige stationsbygninger, som har været vigtige for nærmiljøet og definitionen af byen. Det mener jeg også skal ske i Langå.

     MVH

     Lars S Pedersen

      Lars Schmidt Pedersen 8870 Langå
      - Blanketnummer: 26936

      Bevar Langå Station.

      Nedrivning af Langå stationsbygningen ville betyde et kæmpe identitetstab for Langå. Langå står stærk i udvikling, initiativ og fælleskab, med station K som et af knudepunkter. Det ville give mere mening at tale om restaurering end nedrivning. Bevar Langå station.

       Teddy Rae Odelin Grunnet 8870 Langå
       - Blanketnummer: 26933

       Bevar Langå Station fordi den er ALTafgørende for MANGE mennesker!!

       Normalt ville jeg kigge dig i øjnene og fortælle dig historien om Langå Station, som jeg ser den, i én situation som denne. MEN denne gang må jeg sætte mig til tasterne og skrive til en flok menneskers hjerter, som jeg ikke kender. Det er sværere at tro på at det virker fordi jeg ikke kan se dit ansigtsudtryk imens vi taler sammen og udveksler vores overvejelser og betragtninger, og som jo med denne sag, er ALTafgørende for MIN & mange mange menneskers hverdag, som jo lander på Langå Station, enten kort eller længere, for at stå af eller vente/skifte tog, på vores rejser igennem Danmark.

       Når jeg sætter mig ind i toget og står ud af det igen ca. 4 timer senere på Københavns hovedbanegård, mindes jeg glad hvorfor vi valgte at købe hus i netop Langå - Der er ikke andre byer der tilbyder både; tog på vejen af Alfarvej lige udenfor døren, et moderne kulturelt fælleskab alias Station K og en uberørt fredet natur = Egeskoven! Det er VIRKELIG ikke for sjovt, vi har ikke mulighed for at have 2 biler om vi så ville det - det vil vi ikke, men bliver vi nødt til det, hvis......!?!!? Bæredygtigheden på flere planer, må står sin prøve for rigtig mange famlier her, hvis vi ikke har en levende station - Vi kæmper stadig for sagen! 

       Langå Station er SLET IKKE kun en bygning!! Vi afholder ALLE slags samlende arrangementer som ikke findes i enhver by på 3000 indbyggere og dertil skal jo så regnes hele omegnen og alle de mennesker der dagligt rejser igennem - kender du mon overhovedet nogen som ikke har rejst gennem Langå?

       I 2014 opstartede en flok ildsjæle et visionsprojekt af den anden verden, som kun er storbyer forundt at opleve. Det krævede en omfattende renovering og det krævede en masse frivillige hænder og kræfter udover kernen af Station K, som blev navnet for dette vidunder-barn til Langås borgere.
       I skrivende stund er min mand i gang med at bygge Det gamle billet-salg, fuld af gode historier, om til bl.a. biograf & konferencerum, da vi har søgt penge og fået dem. Sådan kan vi forhåbentlig indfri masser af ideer, som dette skønne multirum skal udfolde sig i.
       Hvis man ikke har set vores kontorfællesskab, iværksætter-gangen med selvstændige små kontorer, vores café-/koncertrum, øvelokaler samt vores lille køkken, som gør det muligt også at lave fællesspisning i forbindelse med arrangementer hvor der skal hygges lidt ekstra.
       Vi drømmer om mange mange flere koncerter, brætspils-caféer, litteraturkreds-aftener, familie-søndagscaféer, Freak Out & Kvinde-danse-sessions, band-camps for børn, barista-kurser, musikskole-undervisning & koncerter og endnu flere uprøvede ideer i Langå Stations bygninger!!
       Vær oprigtigt MEDmenneskelige og BEVAR Langå Station, som den perle den allerede er blevet og fortsat vil blive ved med at være, HVIS bare vi får lov 🙏 På mine blødende knæer: Vi flyttede hertil pga. Station K´s arbejde, som er kendt vidt og bredt i hele Danmark💃🎵🕺 Let love & common sense rule!

        Esthar Rose Bødskov Hansen 8870 Langå
        - Blanketnummer: 26932

        Bevar Langå Station fordi den er ALTafgørende for MANGE mennesker!!

        Normalt ville jeg kigge dig i øjnene og fortælle dig historien om Langå Station, som jeg ser den, i én situation som denne. MEN denne gang må jeg sætte mig til tasterne og skrive til en flok menneskers hjerter, som jeg ikke kender. Det er sværere at tro på at det virker fordi jeg ikke kan se dit ansigtsudtryk imens vi taler sammen og udveksler vores overvejelser og betragtninger, og som jo med denne sag, er ALTafgørende for MIN & mange mange menneskers hverdag, som jo lander på Langå Station, enten kort eller længere, for at stå af eller vente/skifte tog, på vores rejser igennem Danmark.

        Når jeg sætter mig ind i toget og står ud af det igen ca. 4 timer senere på Københavns hovedbanegård, mindes jeg glad hvorfor vi valgte at købe hus i netop Langå - Der er ikke andre byer der tilbyder både; tog på vejen af Alfarvej lige udenfor døren, et moderne kulturelt fælleskab alias Station K og en uberørt fredet natur = Egeskoven! Det er VIRKELIG ikke for sjovt, vi har ikke mulighed for at have 2 biler om vi så ville det - det vil vi ikke, men bliver vi nødt til det, hvis......!?!!? Bæredygtigheden på flere planer, må står sin prøve for rigtig mange famlier her, hvis vi ikke har en levende station - Vi kæmper stadig for sagen! 

        Langå Station er SLET IKKE kun en bygning!! Vi afholder ALLE slags samlende arrangementer som ikke findes i enhver by på 3000 indbyggere og dertil skal jo så regnes hele omegnen og alle de mennesker der dagligt rejser igennem - kender du mon overhovedet nogen som ikke har rejst gennem Langå?

        I 2014 opstartede en flok ildsjæle et visionsprojekt af den anden verden, som kun er storbyer forundt at opleve. Det krævede en omfattende renovering og det krævede en masse frivillige hænder og kræfter udover kernen af Station K, som blev navnet for dette vidunder-barn til Langås borgere.
        I skrivende stund er min mand i gang med at bygge Det gamle billet-salg, fuld af gode historier, om til bl.a. biograf & konferencerum, da vi har søgt penge og fået dem. Sådan kan vi forhåbentlig indfri masser af ideer, som dette skønne multirum skal udfolde sig i.
        Hvis man ikke har set vores kontorfællesskab, iværksætter-gangen med selvstændige små kontorer, vores café-/koncertrum, øvelokaler samt vores lille køkken, som gør det muligt også at lave fællesspisning i forbindelse med arrangementer hvor der skal hygges lidt ekstra.
        Vi drømmer om mange mange flere koncerter, brætspils-caféer, litteraturkreds-aftener, familie-søndagscaféer, Freak Out & Kvinde-danse-sessions, band-camps for børn, barista-kurser, musikskole-undervisning & koncerter og endnu flere uprøvede ideer i Langå Stations bygninger!!
        Vær oprigtigt MEDmenneskelige og BEVAR Langå Station, som den perle den allerede er blevet og fortsat vil blive ved med at være, HVIS bare vi får lov 🙏 På mine blødende knæer: Vi flyttede hertil pga. Station K´s arbejde, som er kendt vidt og bredt i hele Danmark💃🎵🕺 Let love & common sense rule!

         Esthar Rose 8870 Langå
         - Blanketnummer: 26928

         Langå Stationsbbøgning

         Jeg ønsker bestemt at Langå stationsbygning bevares

          Hanne Thostrup Kristensen 8870 Langå
          - Blanketnummer: 26927

          Det mener I ikke vel?


          Kære transportminister Trine Bramsen og Randers Byråd og BaneDanmark og DSB Ejendomme!

          Det mener I ikke vel?

          I må gentænke jeres beslutning om at nedlægge stationsbygningen på Langå Station

          Hvilke planer har I for Langå Station?  Kan vi få det at vide?

          Hvis stationsbygningen rives ned - hvad kommer så i stedet?

          Det må I fortælle nu


          Langå er en levende og attraktiv STATIONSBY og pendlerby

          Stationen og stationsbygningen er grundlaget for byens puls og hjerte

          Vi her i Langå har mange gode grunde til at bo netop her

          De mange tilflyttere har deres grunde til at komme hertil

          Øverst på alles liste står toget

          At kunne gå til stationen og hoppe på toget - hver dag - eller ind imellem efter behov

          Så hvad nu?

          Vil Langå være en attraktiv stationsby uden stationsbygning?

          NEJ

          Hvis I nedskalerer Langå til et trinbræt med få daglige togafgange så mister Langå sin eksistensberettigelse og sin identitet

          Vil I være årsag til det?

          Vi siger NEJ TAK til læskure og trinbrætter

          Langå er et trafikknudepunkt - mange rejsende skal dagligt skifte imellem forskellige strækninger netop i Langå.   

          Det allervigtigste argument for at Langå har en Stationsbygning er selvfølgelig at de rejsende har brug for at kunne gå i læ - at kunne vente indendøre ofte i temmelig lang tid - og benytte toilettet.  

           Derudover har Langå Stationsbygning en vigtig funktion som samlingssted for os lokale.   

          I Langå Stationsbygning spiller musikken tit og ofte 

          Kulturen lever og nyder kæmpe stor opbakning

          I stationsbygningen er der iværksætteri og små 

          virksomheder som lover godt for byens fremtid

          Stationsygningen har desuden potentiale til meget mere

          Frivillige ildsjæle er klar til at stå for en DSB dagligstue med salg af kaffe og kage mm til de rejsende

          En minibio er under opførelse i billetsalget -  til gavn og glæde for store og små.

          Ja, det vil koste penge at sætte bygningen i stand og holde

          den ved lige - men det koster også mange penge at rive bygningen ned.

          Alternativt kunne bygges en ny Langå Stationsbygning ved genbrug af materialerne - placeret perfekt i området. - f.eks. på den anden side af spor 4.

          Hvis Stationsbygtionen kan blive stående kan der iI de andre bygninger på perron 2 kan være arbejdende værksteder for de mange lokale kunstnere.  På den måde kunne Langå Station tiltrække mange besøgende.

          Vi er klar - og vi stoler på jer - vi ved der er flere muligheder som skal overvejes.

          For eksempel om toget til og fra spor 1 kan vende før broen til stationsbygningen.

          Om spor 1 overhovedet skal elektrificeres.

          Selvfølgelig findes en god løsning - og vi glæder os allerede

           Langå går ind for udvikling - og ingen udvikling uden forandring

          Så måske kan den nuværende situation på Langå Station være vejen vil noget virkelig godt

          Men situationen kan desværre også blive årsag til at den fantastiske udvikling som vi oplever i disse år i Langå pludselig stopper

          Hvilken vej skal Langå ?

          Svaret er op til jer.

          Kom og besøg os - få en rundvisning og bliver inspireret af et sted med virkelyst.

           

          Med venlig hilsen,

          Dorthe Tapomayi Nielsen

           DortheTapomayi Nielsen 8870 Langå
           - Blanketnummer: 26925

           Baneområdet i Langå bør have status som kulturområde

           Borgerne i Langå har gennem en årrække været aktivt engagerede i at bevare og videre udvikle Langå. En af de mange knopskydninger i dette arbejde har været genoplivningen af stationsbygningen i form af Station K, hvor et unikt kreativt miljø og samlingssted for byen omkring kultur er skabt. Samtidig er den yngre del af byens borgere blevet meget engagerede .Det er en væsentlig del af byens gentænkning af egen identitet, hvor stationen tidligere har været det byen er vokset op omkring og hel central for livet her. Det er derfor fortsat centralt for byens videre udvikling og det sociale og kulturelle fællesskab i den, at bevare og gentænke baneområdet. Stationsbygningen er en vigrtig del af dette område og bør bevares også af hensyn til at tiltrække rejsende, hvor skabelsen af en cafe ville være fint. Stationsområdet kan efterhånden blive del af Station K i sin helhed,- hvor forskellige oplevelser, bl.a. af det renoverede og gentænkte vandtårn, men også af arbejdende værksteder , evt. museum mv., kan tiltrække rejsende, som kan kombinere kulturoplevelser med en tur ned til Gudenåen gennem Egeskoven. Selve stationsbygningen skal igen gøres levende og indbydende som det første rejsende møder af Langå. Det er borgere i Langå godt i gang med at sørge for. Ventetid på Langå Station skal blive en god oplevelse! At rive bygningen ned ville være at fratage Langå noget for byen vigtigt!

            Kirsten Haslund 8870 Langå
            - Blanketnummer: 26923

            Bevar et rigt kulturmiljø

            Jeg vil gerne give min fulde opbakning til bevaringen af stationsbygningerne på Langå Station.

            Langå Station er ikonisk for stationsbyen Langå. Det er symbolet på stedets identitet. Bygningerne er ikke bare en vigtig kulturarv for lokalområdet, de er også rammerne om et helt unikt og levende kulturmiljø med Station K. Som et af de få steder i landet har man formået at skabe liv i de gamle stationsbygninger og givet plads til et blomstrende og kreativt miljø.

            Det liv er et aktiv for de togpassagerer, som ikke skal føle sig utrygge på en tom og vindblæst perron.

            Det er et aktiv for bl.a. de musikere, kreative iværksættere og frivillige som benytter bygningens faciliteter til at dygtiggør sig og skabe nyt.

            Det er i særdeleshed et aktiv for byen, som har fået en stærkt mødessted, koncertsted og udviklingsrum.

            Og det er ikke mindst er det et aktiv som et flot visitkort for udefra kommende, som kan se, hvad Langå og Randers Kommune har at byde på, når de tager toget forbi stationen.

            Jeg har brugt Station K til koncerter, til workshops, som arbejdsplads, som mødested, som netværkssted, som socialt samlingspunkt. Der er ingen tvivl om, at det levende kreative miljø omkring Station K har været en væsentlig faktor i forhold til at vælge at flytte til Langå fra Aarhus for bare to år siden. Og det har desuden muliggjort at jeg kunne drive min virksomhed fra Langå fremfor Aarhus. 

            Stationbygningerne giver en unik mulighed for at skabe kultur, virksomhed og fællesskab i og omkring Langå. Derfor håber jeg I som politikere bl.a. med lokalplanen her vil gøre alt, hvad I kan for at bevare dette helt særlige miljø.

             Astrid Moth-Poulsen 8870 Langå
             - Blanketnummer: 26919

             Stationen er Langås pulserende hjerte

             Det ville være et stort tab for Langå, hvis stationsbygningen rives ned. Der er mange grunde til at tabet ville være så stort. En af de grunde, som ligger mit hjerte nærest, er at kulturinstitutionen Station K forsvinder. Station K,  som så smukt fungerer, samler mennesker, skaber glæde, liv og musik, tiltrækker ildsjæle, engagere mennesker og er i rivende udvikling med idéer til nye tiltag. Station K ER Langås pulserende hjerte og det er ubærligt, hvis det forsvinder. 

             Min kæreste, datter og jeg valgte netop at flytte til Langå fra København, pga. den drivkraft, fællesskab og det kulturliv, vi længe havde hørt var at finde i Langå. Jeg vil mene at mange som os, tilflyttere fra større byer til mindre, udover naturen, pladsen og roen værdsætter denne iværksætter ånd, engagement og det drive, som Langå tilbyder - og som vi også selv ønsker at bidrage til. Her er Station K et vigtigt omdrejningspunkt og bygningen bør derfor bevares af denne vigtige grund blandt mange.

              Pernille Märcher Dalgas 8870 Langå
              - Blanketnummer: 26918

              Bevar Langå Stations bygninger

              Bevar Langå Stations bygninger

              Fremtid: Flere skal se offentlig transport som en god transportløsning. Det kræver udvikling, ikke afvikling. 

              Nutid: Station K er et velfungerende samlingspunkt for byens borgere. 

              Fortid: Stationen med tilhørende funktioner er stationsbyens dåbsattest. 

               

              Jakob Tarp

              8870 Langå

               

               Jakob Tarp 8870 Langå
               - Blanketnummer: 26917

               Bevar stationsbygningen og Langås historie

               Bevar stationsbygningen og Langås historie

               Banedanmark har i 2021 formuleret en ny strategi for bæredygtighed. Her hedder det sig, at den nye strategi skal danne rammen om Banedanmarks bidrag til den grønne omstilling, herunder fokus på bæredygtig transport. Jernbanen skal være en grøn og klimavenlig transportform, som spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling og er en del af løsningen på fremtidens udfordringer med trængsel, klima og miljø. 

               Banedanmark ønsker altså, at endnu flere skal bruge toget. Det er en god tanke. At elektrificere jernbanen er sikkert også nødvendigt i processen mod at blive grønnere.

               Jeg er vokset op som barn i stationsbyen Langå. Jeg kan huske, dengang dét at rejse med tog var at en stor oplevelse. Man kunne både købe lidt at spise og drikke undervejs på turen og skulle man blive tissetrængende, kunne man naturligvis gå på toilettet undervejs eller på stationen, når man stod af. Det var en naturlig del af rejsen – det var en naturlig del af dét, man blev tilbud som passagerer.

               Nu, i 2022, er oplevelsen en anden. Èn efter én bliver stationsbygninger nedlagt og toiletter aflåst. Samtidig med, at man ønsker at flere skal benytte sig af bla. tog som transportform.

               Heldigvis er der kommet liv i vores stationsbygning. Langå er med Station K blevet et kulturelt knudepunkt, hvor iværksætteri, musikken og frivilligheden blomstrer i den smukke røde stationsbygning.

               Langå er en stationsby. Dens DNA er baseret på historien om banen, om byen. Tanken om et Langå som stationsby uden en stationsbygning er både trist og ganske ubærlig. Bygningen er en vigtig del af fortællingen om Langås historie og bidrager kulturelt til byen. Samtidig er den et naturligt ventested for passagerer, der skal skifte tog. Selvføgeligt, fristes man til at sige. Spørg passagererne, hvad de foretrækker: Et lille glasskur, hvor de mange pendlere, man ønsker at tiltrække, kan stå stuvet sammen og fryse? Eller en varm ogg hyggelig ventesal i en stationsbygning. Svaret er åbenlyst.

               Hvor er fremsynetheden? Hvor er ønsket om, at stationsbyerne langs banen skal blomstre? Skal togskinnerne blot være hurtigst muligt fra A til B og de små stationer med de mange fortællinger blot et ”bump” på banen?

               Hvorfor ikke udvide Langå Station? Få liv i billetsalget. Give passagerer og borgere i byen et rum, hvor de kan mødes over en kop kaffe og et stykke musik. Hvor der er tid til at fordybes i et øjeblik, inden vi alle skal videre i vores travle liv. Er det ønskeligt, at vi bevæger og mere hen mod et liv og en hverdag, der leves effektivt og hurtigst muligt mellem A og B? Eller skal vi arbejde hen til den retning, som stationsbygningen med Station K allerede viser takterne til: Muligheden for at stoppe op. Mødes. Lytte og tale sammen. At undre sig, blive udfordret musikalsk. Et fællesskab. Et fristed. Lige dér. Midt mellem sporene i Langå. Sporene som fører alle steder hen. Som de altid har gjort. I Langå

               Kære Banedanmark: Bevar stationsbygningen og Langås historie. Vis modet til at turde gå i en anden retning mod udvikling i stedet for afvikling. Vælg at bevare og det besvær, det måtte give. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil være det hele værd. Både for jeres passagerer og alle os, der bor i Langå.

                Camilla Bärnholt 8870 Langå
                - Blanketnummer: 26914

                Bevar Langå Stationsbygning

                Langå er og har siden jernbanens spæde start i Danmark været jernbaneknudepunkt med passageres behov for togskift, ventetid ved togskift, busskift, ly mod dårligt vejr og ikke mindst behov for adgang til toilet.

                Ud over at servicere jernbanens livsgrundlag, kunderne, har buschauffører, loko- og togfører brug for pauserum og toiletforhold.

                Langå er udpeget til bosætningsby. Jeg har talt med adskellige tilrejsende under Covid-19, som har taget toget til Langå for at undersøge mulighederne for at flytte til byen og blive en aktiv deltager af byens rige forenings- og kulturliv.

                For godt to år siden blev Langå Station forbundet med bro over banen, direkte til den sjælne græsningsskov Langå Egeskov, Gudenåen,  Langå's varetegn, damplokomotivernes Vandtårn, Remissen og værkstedsbygningerne, stisystemet mellem Randers og Silkeborg, trækstien - pramdragerstien samt kanosejlernes mulighed for hurtig adgang til transport tilbage.

                Langå Stationsbygning rummer i dag det kreative multi erhvervs- og kulturprojektet "Station K".   https://dsbejendomme.dk/nyt-liv/ 

                Stationsbygningen er oplagt til at placere en af de nye stationsstuer som DSB planlægger  -  https://www.facebook.com/search/top/?q=dsb%20stationsstue 

                Langå Stationsbygning bør og skal bevares. Langå vil udvikling. Afvikling er ikke en mulighed i Langå.

                Mange tak for ordet

                Niels Kristian Nielsen

                Langå

                 Niels Kristian Nielsen 8870 Langå
                 - Blanketnummer: 26913

                 Bevar Station K

                 Station K, Langå Station har fået en kæmpe betydning for kulturlivet i Langå. Lokale ildsjæle har knoklet for at give byens borgere et samlingssted med musik, sjæl og fællesskab. 

                  Birgitte Wisborg 8870 Langå
                  - Blanketnummer: 26912

                  Bevar Langå Stationbygning

                  Bane Danmark vil effektivisere togdriften - det er forståeligt. Men de glemmer, at det også skal være rart at tage toget. At det at rejse med tog både skal være mageligt og hurtigt i forhold til at tage bilen. Både på de korte daglige ture og på de lange rejser.

                  Jeg bruger stationen næsten hver dag. Jeg er pendler i hverdagen og i weekenden er jeg flittig bruger af Station K, som har til huse i stationsbygningen. Hvis Bane Danmark river den ned og laver trinbræt, så afvikler de både en stor del af Langås identitet som stationsby og det fede kulturliv, som mange af byens frivillige lægger rigtig mange timer i. Men de afvikler også lige så stille togdriften i sig selv. Når alle "ubrugelige" stationsbygninger jævnes med jorden, og der ikke er mulighed for læ, varme og et toilet i ventetiden, så søger folk over i en bil, så snart de kan.

                  Så for både historien, kulturlivet og miljøet skyld vil jeg gerne sige tak til Byrådet for at kæmpe imod nedrivningen af Stationsbygningen i Langå.

                   Anna-Maj Geyti 8870 Langå
                   - Blanketnummer: 26911

                   Langå vil udvikling og ikke afvikling

                   Min mand og jeg flyttede til området fra Århus for 12 år siden. Langå er vores by. Jeg er stolt over at være en del af byen. En by der har så meget at byde på. Jeg er imponeret over hvor meget engagement, iværksætteri, kultur, historie, natur der er samlet i vores lille Danmarks navle. Den historiske station som i mange år har dannet ramme om det knudepunkt Langå er. Det har været trist at se hvor mere og mere lukket stationen er blevet med Årene. Men med Station K er der kommet en masse liv igen. Som en genåbning efter år med Corona. Jeg tror på en bevaring af stationen, simpelthen fordi alt andet vil være et tab for vores by. 

                    

                    Sine Kirkegaard Nielsen 8860 Ulstrup
                    - Blanketnummer: 26909

                    Ses vi på Stationen?

                    Langå Station trækker tråde dybt ind i områdets historie og er med til at definere, hvilken by Langå er. Men selvom byens rødder og historie er vigtig, så er det endnu vigtigere at holde fokus på byens fremtid. Randers Kommune er på godt og ondt domineret af sin hovedby, Randers. Derfor er det vigtigt at bevare alle de grundlag for intitiativ, liv, kultur og udvikling, man kan finde i de mindre byer. Stationsbygningen i Langå er netop sådan et grundlag.

                    Byen Randers skal nok klare sig, men de mindre byer i kommunen er nødt til at have kommunalbestyrelsens opbakning til de initiativer, som lokalbefolkningerne søsætter. Det liv som lokale kræfter har tilført Stationsbygningen i Langå er netop sådan et initiativ.

                    Ses vi på Stationen? Ja, det gør vi. Forhåbentlig også i fremtiden.

                     Jes Lynning Harfeld 8870 Langå
                     - Blanketnummer: 26908

                     Bevar Langå Station og Station K

                     Langå er bygget op omkring stationen. At initiativrige borgere nu har fundet kreativ brug af bygningen til gavn for by og opland er fantastisk. Vi vil fortsat have en stationsbygning i Langå!!!!

                      Birgitte Bager 8870 Langå
                      - Blanketnummer: 26906

                      Bevar et kulturelt fyrtårn

                      Som nytilflytter i Langå var én af hovedtiltrækningskrafterne stationen. Dels den almindelige funktion som startsted for vores daglige pendling på arbejde, men i særdeleshed også dennes kulturrelle værdi i lokalmiljøet i Langå. Med Station K er skabt en unik grobund for den lokale kulturudviking, som både spillested, øvelokaler, musikundervisning, samlingspunkt, kontorfaciliteter og måske også biograf in spe. 
                      Alt dette ønsker Banedanmark at smadre, og for hvad? 5-6 min. hurtigere transporttid mellem Aarhus og Aalborg? Er det rimeligt?

                      Det tager så lang tid at bygge noget op, noget som endda er drevet på frivillig basis, men det tager kun et øjeblik at smadre det. Og ikke kun bygningen, der slåes samtidig en kile ind i den lokale kulturelle udviking og hos de mennesker indvolveret i den, når man med en skrivebordsbeslutning kan fjerne noget som så mange mennesker har kæmpet for, holder af og bruger til daglig. 

                      Jeg håber, at Banedanmark i sidste ende vil se ud over deres egen næsetip og forstå vigtigheden af netop sådan et kulturelt fyrtårn for et lille lokalt samfund.

                      Håbet kan de ihvertfald ikke smadre. 

                      Med venlig hilsen

                      Daniel Bevensee

                       Daniel Livbjerg Bevensee 8870 Langå
                       - Blanketnummer: 26905

                       Bevar Langå stationsbygning

                       Denne ikoniske bygning, er et vigtigt samlingssted for Langå borgere. Isærdeleshed efter station K har åbnet deres døre. 
                       Derudover er det en bygning fyldt med historie, hvor mange mennesker har ikke passeret igennem her på et eller andet tidspunkt i deres liv. 
                       Det må være muligt at bevare denne kulturarv og finde andre løsninger til køreledninger. 
                        

                        Michelle Helligsøe 8870 Langå
                        - Blanketnummer: 26904

                        Langå Station skal bevares

                        Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå? Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig. De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen. Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf. Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste. Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med. Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå. Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser. At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau. River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være. River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden. Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå. Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse. Derfor ønsker jeg også at bevare Langå Station.

                         Birgit Reng 8870 Langå
                         - Blanketnummer: 26902

                         Langå Station skal bevares

                         Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå? Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig. De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen. Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf. Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste. Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med. Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå. Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser. At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau. River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være. River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden. Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå. Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse. Derfor ønsker jeg også at bevare Langå Station.

                          Anna Riis 8870 Langå
                          - Blanketnummer: 26898

                          Bevar Langå station

                          Jeg støtter bevarelsen af Langå stationsbygning som en væsentlig del af byens dna. OG som ramme for gode, kreative kræfter og muligheder i byen. Jeg støtter med andre ord op om Randers kommunes bevarende lokalplan! 

                           Gunhild Øeby Nielsen 8870 Langå
                           - Blanketnummer: 26897

                           Bevar Langå Station

                           Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå? Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig. De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen. Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf. Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste. Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med. Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå. Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser. At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau. River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være. River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden. Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå. Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse. Derfor ønsker jeg også at bevare Langå Station.

                            Jens Adelhart Riis 8870 Langå
                            - Blanketnummer: 26896

                            En by i udvikling

                            Langå er en by i udvikling med stolte traditioner, og her er vores togstation en del af både historien, men også fremtiden. Bygningen er i brug og byen har flere initiativer til flere andre muligheder. Derudover burde Langå Station indstilles til en DSB café. 
                            Når der er så mange tog og mennesker igennem hver dag, så er det jo til grin, at der er kommet et forslag om et trinbræt! 

                             Morten Rene Laursen 8870 Langå
                             - Blanketnummer: 26895

                             Bevar Langå stationsbygning

                             Langå Station er byens livsnerve. Bygningen huser på nuværende tidspunkt Station K, et unikum at et kulturelt samlingssted for alle samfundslag i byen.

                             I stedet for at rive stationsbygningen ned bør man sikre, at ikke bare bygningen men hele området omkring Langå Station bliver bevaret. Området har kæmpe kulturhistorisk værdi.

                             Der er fortsat et kæmpe uforløst potentiale i forhold til udvikling af ikke bare stationsbygningen men også resten af området omkring stationen. Stationsbygningen kan huse, galleri, cafe og/eller andre supplementer til Station K og man kunne renovere og åbne vandtårnet mm. 

                             En stationsby uden station - det går simpelthen bare ikke. Det er byens varemærke. Begrebet "trinbræt" har bare ikke den samme magi, som stationen har. Skal Langå være en by i afvikling eller en by i udvikling? Med nedrivning af stationsbygningen er det et skridt i den forkerte retning - mod afvikling.

                             Bevar Langå stationsbygning!

                              Nikoline Andersson 8870 Langå
                              - Blanketnummer: 26894

                              Folkets station

                              Jeg vil gerne beholde stationen i Langå af flere grunde.

                              Jeg synes vi idag river for meget ned, fordi det ikke lige passer ind - og så bygger noget nyt, som får lov at stå i max 20 år. Vi bør bevare vores unikke station for både gangbro og elevator, som jeg tvivler på vil blive genopbygget. Vi bør bevare og respektere hvad vores forgængere har bygget op på mest opfindsomme og smukke vis.

                              Desuden har jeg også benyttet mig en del af Langå station før jeg flyttede til byen. Det kan umuligt kun være mig som tog kunde, der føler tryghed i de gamle vægge. Og man bør da som udgangspunkt lytte til kundens behov... Er det virkelig et behov fra passagerer at der hverken er toiletter og ly i Langå?

                              Og så er der de fantastiske arrangementer, der bliver stablet på benene i og fra Station K. Det vil være en skam at aflive det. Måske der kunne arrangeres endnu mere til at få flere folk til at tage toget... 

                               Pia Jakobsen 8870 Langå
                               - Blanketnummer: 26891

                               Besvar stationsbygningen

                               Langå Station bør bevares. Ud over at være en smuk og historisk bygning er stationen centrum for et rigt kulturliv. Stationen er af stor vigtighed for byen.

                                Nils Bøgelund Jensen 8870 Langå
                                - Blanketnummer: 26888

                                Bevar Langå Stationsbygning

                                Bevar Langå Stationsbygning!

                                Langå Stationsbygning har et helt unikt potentiale for samling af- og liv til lokalområdet i en radius som udvider sig for hvert år stationsbygningen udnyttes kulturelt, som det sker nu.

                                Fra en by man kører igennem, til en by man opsøger for at være, opleve og bidrage til.

                                Sia Søndergaard, Tindbæk, 8830 Tjele

                                 Sia Søndergaard Kristensen 8830 Tjele
                                 - Blanketnummer: 26880

                                 Bevar Langå stationsbygning

                                 Langå Stationsbygning bør bevares af flere grunde. Først og fremmest fordi den er af historisk værdi for byen. Langå fik landets første ø-station, da strækningen Århus-Randers åbnede i 1862. Som skiftestation var Langå en af landets største til op i 1930'erne. Fra 1863 udgik togene også ad Langå-Struer, og fra 1908 gik togene via Laurbjerg Station til Silkeborg og senere til Bramminge. Langå by var de handelsrejsendes højborg med 7 hoteller. I årene 1947-1952 blev der bekostet en stor ombygning af Langå Station. Ombygningen af Langå Station blev foretaget af DSB-Arkitekt Sigurd Carl Christensen med respekt for N.P.C. Holsøes oprindelige arkitektur. I dag huser bygningens øverste etage Station K, som er byens kreative kraftcenter, med musikskole, musikcafé og koncertsted, iværksættermiljø og kontorfaciliteter for små erhvervsdrivende. Foreningen bag Station K har gjort et stort arbejde for at istandsætte etagen indvendigt. I den stueetagen er man i gang med flere kreative tiltag i det tidligere billetsalg. Og ventesalen giver læ og en smule varme til de mange passagerer, der skal skifte mellem den nord-sydgående jernbane og banen mod vest Viborg-Skive-Struer. Her findes også et toilet, som Randers Kommune drev i 2021. Det kan åbnes igen, hvilket man bør gøre. Langå Station havde tidligere omkring hundrede ansatte, der arbejdede på banegården. Og det var jernbanearbejdere fra stationen, der grundlagde den lokale partiforening, Socialdemokratiet Langå og Omegn, som i mere end hundrede år i samarbejde med bl.a. Venstres lokale partiforening har arbejdet for Langå og dens borgere. Banedanmark ønsker at nedrive den lille gangbro fra P-pladsen for at kunne sætte køreledninger op på spor 1. Men spor 1 er ikke et gennemkørende spor, og der kører kun tog mod Viborg-Skive-Struer på denne del af jernbanen, som der ikke er taget beslutning om at elektrificere. Allerede i dag arbejder man med at elektrificere med batteridrevne tog på lokalbanerne. Det vil også være en mulighed for banen Langå-Struer, hvis den senere skal elektrificeres. Dermed er der ikke brug for køreledninger på spor 1, og så kan gangbroen bevares. Spor 2, 3 og 4 bør kunne forlægges så afstanden mellem køreledninger og stationsbygning kan få de nødvendige sikkerhedshensyn. Af disse mange grunde bør Langå Stationsbygning bevares. Hilsen en tidligere Langå-borger og mangeårig pendler på Langå Station.

                                  Iben Sønderup 8900 Randers C
                                  - Blanketnummer: 26879

                                  Langå by er det samme som togdrift ( Alle Skifter i Langå )

                                  At lukke Langå banegård eller fjerne Langå banegård 

                                  Hele byen er bygget med henblik på togdrift 

                                  Først planteskolen

                                  Så betonstøberiet

                                  Og nu Banegården som der er så mange muligheder i

                                  Hvor meget skal Langå miste før det kun et et trinbræt 

                                  PS. så kan ligeså godt fjerne Vandtårnet, Den gamle jernbanebro og Remisen 

                                  Randers byråd må sætte en stopper for banedanmark køre hen over sjælen i Langå 

                                  Mvh. Ove Nielsen

                                   Ove Nielsen 8870 Langå
                                   - Blanketnummer: 26878

                                   Langå er stadig en stationsby

                                   Stationen er en del af Langås identitet. Hvad er en stationsby uden en station?

                                   Jeg husker stadig, hvordan det var, når man kørte fra København, hvor jeg boede, og ankom til Langå for at skifte til toget mod Viborg. Byen så man ikke, den lå på første sal, men stationen tog imod og gav ly og varme til Viborgtoget kørte. Og hver gang spekulerede man på, hvordan byen mon var. Nu bor jeg her og har i mange år pendlet til Randers og siden til Aarhus fra stationen.

                                   Da billetsalget lukkede for efterhånden mange år siden, mistede stationen en del af sin betydning, men med de frivillige initiativer omkring Station K, har bygningen fået nyt liv.

                                   Med en bevarende lokalplan får vi lov at beholde vores station og de frivillige kan få luft under vingerne til at fastholde og videreudvikle de projekter, som har givet Langå nye, spændende kulturelle aktiviteter og stationsbygningen ny betydning.

                                   Jeg kan godt se det fra DSB og Banedanmarks synsvinkel, men hvis man med en forholdsvis lille ekstra omkostning kan undgå, at fremskridtet for de togrejsende bliver et tilbageskridt for et bysamfund, så er det vigtigt at bevare stationsbygningen i Langå.

                                    Jens Jensen 8870 Langå
                                    - Blanketnummer: 26877

                                    Bevar Langå Station

                                    Langå er en stationsby og er vokset omkring stationen. 
                                    Stationen er i dag et kulturelt samlingssted for unge og gamle. For nylig var vi til koncert med Allan Olsen som Station K havde arrangeret - med deltagelse af både unge og gamle borgere.
                                    Kunst, øvelokaler til lokale musikere og små kontorer til iværksættere er der på Stationen i dag - og et  samlingspunkt for en aktiv by.
                                    En reminder om, hvad Langå var engang og stadig er: en stationsby i udvikling. 
                                     
                                     

                                     Christian Koefoed Schwab 8870 Langå
                                     - Blanketnummer: 26876

                                     Bevar Langå Stationsbygning

                                     I en tid hvor der er fokus på klima og bæredygtige løsninger, er den offentlige transport vigtig. Det er vigtigt at vi bruger tog eller bus til og fra arbejde, skolegang og studier, fritidsaktiviteter og ferierejser, frem for privatbil. Hvis Langå Stationsbygning nedlægges og erstattes af et trinbræt, bliver det mindre attraktivt at rejse med tog til og fra Langå, og mindre attraktivt for dem der skal skifte tog i Langå.Det er et forkert signal og udvikling, hvis vi skal være med til at forbedre vores klima. Derfor skal Stationsbygningen bevares. 

                                     I en tid hvor der er undersøgelser der viser at unge har svært ved at trives, er det vigtigt at der er muligheder for at mødes, for at have et indhold i hverdagen, og samles om noget fælles. Dette er blevet muligt ved etableringen af Station K, hvor børn og unge kan modtage musikundervisning, kan øve sammen i band, og kan deltage i brætspilscaféer, koncerter, og andre arrangementer, med mulighed for at skabe og opleve trivsel sammen. Derfor er det vigtigt at Stationsbygningen bevares.

                                     For voksne, er Station K ligeledes blevet et kulturelt mødested, hvor generationer mødes, der er mulighed for at lære nye mennesker at kende, og skabe grobund for et godt og meningsfuldt liv for den enkelte. Derfor skal Stationsbygningen bevares.

                                     Venlig hilsen

                                     Hilde Skrudland

                                     8870 Langå

                                      Hilde Skrudland 8870 Langå
                                      - Blanketnummer: 26871

                                      Bevar Langå station

                                      Hvad er en stationsby uden en station? vel cirka det samme som en domkirkby ville være uden en domkirke!

                                      Langå station skal selvfølgelig bevares, den er en stor del af byen Langå, både historisk og som samlingnspunkt nu. Jeg mener bestemt bygningerne er en del af togdriftens historie, snak med de fleste ældre om Langå, og det de vil fortælle om er stationen, togskift og stemningen der. Bygingerne er unikke og en del af egnens historie. Derudover er der en masse ildsjæle der idag har formået at bevare liv i de gamle bygninger, til glæde for byen, oplandet og rejsende.

                                      Venlig hilsen Mona Sigvardsen 

                                       Mona Alice Sigvardsen 8870 Langå
                                       - Blanketnummer: 26870

                                       Langå stationsbygning

                                       Selvfølgelig skal langå stationsbygning bevares, er en stor del af langå og Langå historie, jeg selv er på langå kirkegård hvor vi lige nettop har laves et minde gravsted med alle de gamle sten som har haft med banen af gøre, stenen er udtaget af Østjyllandsmuserum og er bevaringsværdig... Så kan da slet ikke se at langå stationsbygning ikke også skal bevares. Lad den blive!!! 

                                        Julie Liv Kielsgaard Vinther 8930 Randers NØ
                                        - Blanketnummer: 26864

                                        Bevar Langå Station

                                        Jeg mener at man skal bevare Langå Stationsbygning, da den er altafgørende for det rige kulturliv i Langå - i kraft af Station K. 
                                        Derudover har den historisk værdi for byen. 
                                        Og det vil stadig være en fordel for de mange togrejsende med en stationsbygning med et toilet. 

                                         

                                         Charlotte Niebuhr 8870 Langå
                                         - Blanketnummer: 26859

                                         Vigtigt at støtte alt det stationen er og rummer.

                                         Vi har et helt unikt sammenhold omkring stationen. Vi har nogle ildsjæle der udvikler byen og gør den attraktiv. Stationen er et samlingspunkt og en del af Langås identitet. Den er et referencepunkt i lokalsamfundet, og det der foregår på stationen kommer vidt omkring og skaber interesse for at nye flytter til byen.

                                         Det synes jeg er værd at bevare og støtte op om.

                                         Mvh Ole

                                          Ole Dahl Mansfeld 8870 Langå
                                          - Blanketnummer: 26857

                                          Bevar banegårdsbygning i Langå

                                          Byen har brug for bygningen. Det ville ødelægge byens kulturliv, hvis det sker!

                                           Mette Kastrup 8870 Langå
                                           - Blanketnummer: 26854

                                           Hey, Stationen er altså vigtig for det her lokalsamfund!

                                           Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå?

                                           Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig.

                                           De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen.

                                           Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf.

                                           Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste.

                                           Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med.

                                           Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå.

                                           Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser.

                                           At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau.

                                           River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være.

                                           River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden.

                                           Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå.

                                           Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse.

                                           Derfor ønsker jeg at bevare Langå Station.

                                            Else-Marie Frank Pallesen 8870 Langå
                                            - Blanketnummer: 26853

                                            Bevar Langå Station

                                            Bevar Langå Station - der er muligheder for udvikling 

                                            Langå Station og tilhørende anlæg har stor kulturel værdi, - for forståelsen og fortællingen om stationsbyen Langå.

                                            Stationsbygningen, banearealet med vandtårn, kontroltårn, remisse og det gamle posthus, repræsenterer en kulturhistorisk fortælling, som bør bevares i sin helhed. Det er vigtigt at Langå Station bevares.

                                            Stationsbygningen fremstår som en funktionel og solid bygning, og er en fin repræsentant for datidens byggestil. Siden 2017 har Station K (Langå Stationsforening) lejet sig ind på 1. sal i Langå Station, her er idag et unikt miljø for iværksætteri / kontorfælleskaber, øvelokaler for professionelle og for amatører. Der afholdes kulturelle arrangementer, foredrag, artist talk og koncerter, der er en storby værdi. De kulturelle tilbud og miljøet omkring Station K bliver ofte nævnt som en drivkraft, for tilflytning af både unge familier og medvirken til byens udvikling generelt.

                                            Argumentet om at en nedrivning af Langå Station er nødvendig, for at kunne gennemføre elektrificeringen af jernbanestrækningen Århus-Aalborg, er ikke korrekt. Der er flere detaljer, som Banedanmark ikke ønsker at oplyse, i forbindelse med deres forarbejde.  

                                            Det bedste for området omkring Langå Station og den kommende elektrificering, ville være et tværfagligt samarbejde, med deltagelse af Banedanmark og deres rådgiver, DSB Ejendomme, Randers Kommune, Station K og extern "kultur værdibaseret ekspertise", for at:

                                            - bevare Langå Station og de kulturelle værdier

                                            - udnytte de eksisterende bygninger og bidrage til flere/nye funktioner på Langå Station

                                            - skabe tiltag der forbedrer servicen for DSB`s kunder, samt togpersonalet hos DSB og ARRIVA

                                            Bevar Langå Station - skab udvikling i stedet for afvikling. Der er mange ideer/muligheder og gode kræfter til at skabe udviklingen.

                                            Søren Nørgaard - 8870 Langå

                                             

                                             Søren Nørgaard Christensen 8870 Langå
                                             - Blanketnummer: 26843

                                             Indsigelsesbrev mod lokalplan 733

                                             Se venligst vedhæftede.

                                             Transportministeriet 1220 København K
                                             - Blanketnummer: 26834

                                             Bevaring af stationsbygningen i Langå

                                             Stationsbygningen i Langå med dens tilhørende gangbroer er unik og bevaringsværdig. Selve bygningen er et udtryk for en byggestil og en kultur, der er enestående for Danmark - og så rummer den tilmed bl.a. "Station K", et kulturelt samlingssted for præsentation af forskellige musikalske genrer.

                                              SUSANNE HEMDORFF 8870 Langå
                                              - Blanketnummer: 26833

                                              Vigtigt og velargumenteret lokalplan-forslag

                                              Jeg støtter lokalplanforslaget. Langå station er oplagt bevaringsværdi som den centrale bygning i et kulturmiljø. Jeg er enig i forslagets beskrivelse af at bygningen er den mest synlige og symbolsk vigtige del af kulturmiljøet og af stationsbyen Langå.

                                              Det kan tilføjes at bevaringen af Langå Stationsbygning er vigtig også i et regionalt og nationalt historisk perspektiv. Stationsbyerne udgør en helt særlig del af den moderne danske historie. De er det mest rene bymæssige udtryk af industrialiseringen og det moderne Danmark. Men det er en bytype der ikke har været så meget opmærksomhed omkring at bevare. Derfor findes der efterhånden kun få eksempler på kulturmiljøer som er helstøbte også i kraft af at de stadig fungerer som stationer og trafikale knudepunkter. Den særlige byarkitektur og atmodfære som udvikledes som en form for østjysk undertype af stationsbyerne, med det bakkede landskab som baggrundskulisse kan stadig opleves i Langå. Med stationsbygningen som en helt essentiel del af det samlede miljø. En bevaring af stationsbygningen og dens arkitektoniske udtryk er således også i et større historisk perspektiv vigtig. Og vil kunne få større betydning i fremtiden.

                                              Lokalplanforslaget er efter min vurdering både sagligt udført og velbegrundet og bør vedtages.

                                               Tom Nielsen 8870 Langå
                                               - Blanketnummer: 26832

                                               Bevaring af stationsbygningen i Langå

                                               Stationsbygningen i Langå er så unik, at den med tilhørende gangbroer er bevaringsværdig. Bygningen er i sig selv et udtryk for en byggestil og en kultur, der er enestående for Danmark; dertil kommer, at den bl.a. rummer "Station K", et kulturelt samlingssted for præsentation af forskellige musikalske genrer.

                                                Ernst Villy 8870 Langå
                                                - Blanketnummer: 26831

                                                Bevar Langå stationsbygning

                                                Det er en bevaring værdi og vigtig bygning

                                                 Dinah Girsel 8870 Langå
                                                 - Blanketnummer: 26829

                                                 Banedanmarks høringssvar til lokalplan vedr. Langå Station

                                                 Se venligst vedhæftede høringssvar

                                                 Banedanmark 1577 København V
                                                 - Blanketnummer: 26824

                                                 Historisk bygning

                                                 Bygningen har stor betydning for Langå og dens indbyggere. Den er den del, der gør at vi hænger sammen på den gode måde: tog, ventetider, ankomster,  kulturelt,  mødested mm. Den må og skal bevares 

                                                 Mvh.Lena 

                                                  Lena Petersen 8870 Langå
                                                  - Blanketnummer: 26823

                                                  Hvorfor nedrive identitet?

                                                  At man helt nøgternt og uden et velmenende blik op fra skrivebordene ved Banedanmark vælger at overse og overhøre de ildsjæle, det iværksætteri, den vilje til at skabe liv og samhørighed i en historisk forankret stationsbygning, er mig en gåde. Selvfølgelig skal stationsbygningen ikke rives ned; for så rives et af Langås varemærker ned - et varemærke rigtig mange mennesker har et forhold til; lige fra den gennemkørende passager, der kun kender til Langå pga. stationsbygningen og derfor kan sætte billede på byen, til den besøgende der med den store historiske bygning når at føle sig lidt mere velkommen end hvis blot et trinbræt havde budt ham/hende velkommen, og til de lokale der med frivillighed og ildsjæle har fået stablet en forening på benene, Station K, der rummer spillested, kontorfælleskab, øvelokaler og café.

                                                  Stationsbygningen er et samlingspunkt, et varemærke, en identitet for Langå. Og det vil man bare afvikle, sådan uden videre. Langå skal have lov til at fortsætte sin rivende udvikling; der er så meget potentiale. Man ønsker at skabe liv uden for de store byer? Det virker det i den grad ikke til, hvis Stationsbygningen rives ned. Derfor håber jeg så inderligt, at Langå får lov til at beholde sin Station, for den er ikke bare en bygning, og det vil man se, hvis man kigger op fra skrivebordet. 

                                                   Jonas Flodager Rasmussen 8870 Langå
                                                   - Blanketnummer: 26817

                                                   Bevar Langå station

                                                   I Langå hedder vores station, Station K og den er vigtig for os og for vores kulturliv i Langå! 

                                                   Med et hav af koncerter, kulturelle arrangementer og tilmed en kulturpris, kan der ikke herske tvivl, den gamle stations bygning i Langå og dermed Station K skal bevares. 

                                                    

                                                   Hvorfor?

                                                    

                                                   •    Fordi stationsbygningen bygger bro mellem fortid, nutid og fremtid. Som medskaber af stationens nuværende aktiviteter, er det med stolthed at jeg skriver mig ind i historien om en bygning, der i alle tider har stået som bindeled mellem byen og verden omkring den. Idag er behovet for kontakt med omverdenen ikke mindre end tidligere, men har måske nok forandret sig. Idag er kulturen blevet et omdrejningspunkt i Langå. Og indtil nu har DSB ved at lade os leje os ind i bygningen, bidraget til vi idag har et unikt og anerkendt kulturcentrum, som for længst har gjort sig bemærket andre steder end i Langå.

                                                    

                                                   •    Fordi at initiativtagere står i kø for at bidrage til at udvikle stationens funktion for både beboere i Langå, såvel som de rejsende der kommer forbi. Der er adskillige tiltag undervejs, som blot venter på at DSB skal lægge planerne om en nedrivning væk, så det er trygt at bidrage til aktiviteterne.

                                                    

                                                   •    Fordi vi igennem denne centrale placering fremmer oplevelsen af et levende bycentrum. Så snart man som rejsende lander på Langå station vil man kunne mærke at her er der liv. Tænk sig at man kan gå ind og få en kop kaffe fra det lokale kafferisteri, mens man nyder udsigten til det renoverede vandtårn, og ser på udstillinger af lokale kunstnere. Alt dette kan DSB være medskabere af, ved at lade bygningen stå, ligesom at Byrådet bakker op om det ved at godkende bevaringsværdigheden for Langå Station.

                                                    

                                                   •    Fordi at vi også vil en bæredygtig udvikling. At Banedanmark udvikler elektrificerede transportårer i Danmark er vi som stationsby store tilhængere af. Der er bare ikke holdbare argumenter for at vi ikke kan skabe en bæredygtig stationsbygning samtidig. Logistikken kan fint planlægges så eltog og stationsbygning kan sameksistere. Og hvorfor ikke forestille sig en bæredygtig stationsbygning med solceller på taget, og økologisk café idet gamle billetsalg?

                                                    

                                                   Behov ændrer sig, men uforandret står stadig styrken ved bæredygtige konstruktive samarbejder. Ved samhørighed imellem det nære, og nærværende og det langsigtede perspektiv. Ved sammenhængkraften der opnår når byens borgere tager medansvar for bygninger der står deres hjerter nær. Så kære byråd og kære DSB: Lad os samarbejde!

                                                    

                                                    

                                                   Mvh

                                                   Inger Brorsen

                                                    Inger Velling Brorsen 8870 Langå
                                                    - Blanketnummer: 26805

                                                    Forslag til Lokalplan 733 – Bevaring af langå stations bygning

                                                    Med følgende synspunkter vil vi gerne støtte Byrådets Forslag til lokalplan 733, så Langå Station bevares. 

                                                    Det kulturhistoriske

                                                    Stationen med tilhørende funktioner er stationsbyens dåbsattest. 

                                                    Beslutningen om, at anlægge stationen netop her blev grundstenen i den stationsby, der voksede op omkring byens første rigtige bygade: Lohmansgade. Her lå byens butikker, småerhverv og boliger - her boede mange folk med tilknytning til banen. 

                                                    Senere blev Bredgade anlagt og den gamle Langå landsby med kirke, skoler, gårde og landsbyhuse blev bundet sammen med stationsbyen. 

                                                    Stationsbygningen, banearealet med vandtårn, remisse, kontroltårnog det gamle posthus (tegnet af Hack Kampmann) samt kroen er vigtige vidnesbyrd for at forstå og aflæse byens historie. 

                                                    I den sammenhæng vil en nedrivning af Stationen være et anstød mod det samlede kulturmiljø.

                                                    Selve stationsbygningen fremtræder i dag som et en fin repræsentant for 1950 -1960’ernes byggestil.

                                                    Den indgår i en arkitektonisk helhed med den tidligere stationsforstander bolig - den røde murstensbygning, der ligger lige overfor stationen på Bredgade.

                                                    Byrådets ønske om, at udpege stationsbygningen som bevaringsværdig vil stå endnu stærkere, hvis også den gamle stationsforstanderbolig og kontroltårnet udpeges som bevaringsværdige - som en samlet bygningshistorisk helhedsammen med remisebygningerne.

                                                    Alle kommuner skal i deres kommuneplaner udpege ”Værdifulde Kulturmiljøer”. Randers Kommune har i Langå udpeget området omkring Langå Station som et ”Værdifuldt Kulturmiljø”. Det afgrænsede område omfatter nærområder til stationen, bl.a. bebyggelser langs Lohmannsgade og dele af Bredgade, Lindevej ,Vestergade, Havevej, Søvej og Skovkrogen, herunder også Vandtårnet, Remissen og kontroltårnet. Omdrejningspunktet for udpegningen er Langå Station, som jo er hele grundlaget og forudsætningen for alle de omkringliggende bygninger. Dette understreger i meget høj grad også vigtigheden af at bevare grundlaget for det hele, nemlig stationsbygningen.

                                                    Det tekniske og funktionelle

                                                    Det er Bane Danmark’s holdning, at stationsbygningen skal fjernes, fordi dens placering er uforenelig med den kommende elektrificering af den nord - sydgående togdrift.

                                                    Det må være en mulighed, at benytte sporene således, at perron 1 alene betjener Arriva togene. ( Aarhus - Langå - Viborg - Struer og retur ).

                                                    De skal jo ikke elektrificering - de vender på Langå station - og de bruger ikke sporerne nordpå.

                                                    Elektrificeringen må kunne koncentreres ved spor 2 og 3 og evt. 4 til betjening af DSB-togene mod Aalborg og København.

                                                    Herved kan spor 1 friholdes for luftledninger og gangbroen til stationsbygningen kan bevares. 

                                                    Brandsikkerheden af stationsbygningen er intakt. 

                                                    Hvis gangbroen ikke kan sikres, må bygningen kunne brandsikres med en ståltrappe fra 1 sal til perronniveau. 

                                                    Til gavn for passagerene.

                                                    Langå station er et jernbaneknudepunkt - en station hvor mange passagerer skifter tog. 

                                                    I lyset af den grønne omstilling og samfundets ønsket om, at flere vælger den kollektive transport, er det vigtigt at stationen kan tilbyde gode faciliteter for de rejsende.

                                                    Stationsbygningen rummer i stueplan passagerfaciliteter som indendørs opholds- og ventearealer, samt forholdsvis nyrenoverede toiletter med puslemulighed for småbørn.

                                                    Disse faciliteter er med til at giver de rejsende en langt mere behagelig rejse. 

                                                    Især i de mørke vintermåneder, hvor sne, kulde og mørke kan forstyrre togtrafikken, kan ventetiden på stationen blive lang.

                                                    Det kulturelle

                                                    DSB efterspørger løbende forslag til genanvendelse af overflødiggjorte Stationsbygninger i Danmark. Jf. DSB’ hjemmeside.

                                                    På hjemmesiden stå der:

                                                    “ Hos DSB Ejendomme vil vi gerne i dialog med kommuner og lokale aktører, som sammen med os vil medvirke til, at byens station igen bliver et lokalt aktiv. Vores vision er at skabe rammerne for et samarbejde, hvor kommunen enten lejer sig ind på stationen for at igangsætte egne projekter eller at vi sammen finder lokale ildsjæle, som kan skabe liv på stationen.”

                                                    I den sammenhæng er Station K en kæmpe succes - både ved at sikre liv i byens stationsbygning, men også som et meget betydende kulturelt aktiv for hele byen. 

                                                    Der er kæmpe stor lokal opbakning til musik- og kulturlivet omkring Station K og flere musikere er i de senere år flyttet til byen. En udvikling der understøtter Langå som en aktiv og levende musikby. Siden 1978 har lokale ildsjæle arrangeret og afholdt den årlige Vestparkfestival med 2 - 3 dages musik i skoven. En musikarv, der i høj grad bæres videre i det professionelle musikliv på Station K.

                                                    Håber dette kan bidrage positivt til debatten og på sigt være med til at sikre, at LANGÅ STATION bevares!

                                                    Lotte Melchior jørgensen

                                                    søvej 12

                                                    8870 Langå

                                                     Lotte Melchior Jørgensen 8870 Langå
                                                     - Blanketnummer: 26799

                                                     Langå - et historisk og lys levende knudepunkt

                                                     Langå Station skal naturligvis bevares.

                                                     I histrorisk perspektiv er Langå et af Jyllands vigtigste jernbaneknudepunkter. De kulturhistoriske værdier danner derfor alene grundlag for, at stationsbyen Langå ikke må blive til trinbrættet Langå.

                                                     I disse år oplever Langå en opblomstring. Børnefamilier og mange andre gode mennesker slår sig ned i byen. Langå har fået ry for, at være et sted, hvor der er liv og gang i rigtig meget. Her spiller Station K, der har til huse i stationsbygningen en væsentlig rolle. De mange koncerter, fællessangsaftener, brætspilscaféer, bandcamps for børn osv., som stationen har været ramme om siden 2017, skal boostes i fremtiden - ikke knuses.

                                                     Derfor bakker vi fuldt op om Randers Kommunes lokalplanforslag.

                                                     I august 2018 afholdtes et møde på Station K om nedrivningsplanerne, hvor blandt andet repræsentanter fra BaneDanmark, DSB, Randers Kommune og Stations K deltog. I referatet fra mødet, skriver Banedanamrk, at de pålægger sig opgaven, at foretage nye beregniger for sporlayout og peronsystem med udgangspunkt i en bevaring af stationen. Station K har søgt og fået aktindsigt i sagen, men har ikke herved fået kendskab til, at disse nye beregninger er foretaget.

                                                     Vi er af den klare overbevisning, at en uvildig bevaringsplan vil vise, at perron- og sporarealet bag Langå station rummer rigeligt med plads til tidsvarende togdrift. En overbevisning, som uvildige jernbanefagfolk understøtter fuldt og helt.

                                                     En gennemarbejdet plan med udgangspunkt i bevaringen af stationsbygningen er derfor påkrævet.

                                                     Ulla Bendixen og Martin Ottosen

                                                      

                                                      

                                                      Martin Døssing Ottosen 8870 Langå
                                                      - Blanketnummer: 26798

                                                      Bevar Station K

                                                      Det ville være en hovedløs gerning ikke at bevare Station K som det unikke kultursted, det er blevet. Det lokale opbakning er forståeligt nok stor til dette fremragende initiativ, der på få år har skabt noget stort. Jeg bor ikke i Langå, men er taget til byen for at opleve arrangementerne på stedet. Jeg har seriøst overvejet at flytte til Langå, hvilket desværre ikke er sket endnu. Station K har været helt afgørende ift. den tankegang. Hvis byen ikke har Station K, så tror jeg ikke, at det vil være tilnærmelsesvis så attraktivt at flytte til byen. Så kunne det lige så godt være et andet sted.

                                                       Lars Kjær Dideriksen 8641 Sorring
                                                       - Blanketnummer: 26796

                                                       Langå Station

                                                       Langå har i 160 år været stationsby. Byen er kendt over hele landet som stationsbyen Langå,

                                                       der hvor man skifter tog. En stor  stationsby uden en station lyder jo mærkeligt.

                                                       Stationen er Langå bys image. derfor skal stationen bevares.

                                                        Preben Nymann Andersen 8870 Langå
                                                        - Blanketnummer: 26791

                                                        Langå Stationsbygning

                                                        Der kan være argumenter, der taler for nedrivningen af Langå Stationsbygning. Disse kan isoleret og fagligt set veje tungt, og det er vel derfor, det er kommet så vidt. I Langå er stationsbygningen imidlertid blevet et symbol på, at nye og bedre tider kan afløse gamle og trange tider. Langå var i en længere periode, hvor stationsbygningen stod tom, i en form for stilstand. Efter kommunesammenlægningen havde Langå mistet sin status som hovedby i sin egen kommune, som mange andre byer i Danmark oplevede det. Så i Langå oplevede man ikke bare reduceret aktivitet fra banen – man oplevede også, at hele den kommunale administration flyttede fra byen. Der var stort set ingen nybyggerier, og butikslokaler stod tomme. Selvom livet gik videre, var stemningen præget af et vist mismod.

                                                         

                                                        At Langå i dag er helt ovre i den anden grøft med masser af optimisme, tilflytning og en fælles tro på fremtiden og egne evner, skyldes ikke mindst at den kulturelle del af Langå er vokset langt ud over, hvad man ser i byer på Langås størrelse. Kulturlivet i byen er båret af individuelle personer, foreninger og en fantastisk mængde af frivillighed. Stationsbygningen er det vigtigste samlingspunkt for den positive kulturelle udvikling, og Station K er det fyrtårn, der ses langt ude på den anden side af byskiltet. Som erhvervsdrivende i byen de sidste 15 år har jeg kunnet følge udviklingen på tæt hold, og hele byen synes i dag at være i medvind.

                                                         

                                                        At overveje en nedrivning af bygningen er dermed måske den ”fornuftige” løsning. Men ideen bærer præg af en himmelråbende mangel på forståelse for, hvad det er, der er kan være chancen for, at mindre byer kan opleve renæssance. Ideer om infrastruktur har i mange år i Danmark IKKE handlet om at pløje sig frem med hovedet under armen. Vi er for længst holdt op med at rette åløb ud for at optimere afvanding, og mange steder bringes de tilbage til de oprindelige strøg. Landbruget lader gravhøje stå uopdyrket hen. Stationsbygningen er Langås levende gravhøj. Kendt i hele Danmark som knudepunkt for togdrift – og nu i færd med at bringe Langå mod nye og spændende tider. Så jeg må kraftigt appellere til, at der findes en løsning, hvor Langå Stationsbygning bevares.    

                                                         Langå Vin & Delikatesser 8870 Langå
                                                         - Blanketnummer: 26790

                                                         Langå stationsbygning bør bevares, da den er en vigtig del af Langås kultur

                                                         Da Langå stationsbygning igennem de seneste år er blevet ramme om en del kulturelle aktiviteter, og bliver brugt flittigt  af rigtig mange mennesker, vil det være en stor skam, hvis den ikke bliver bevaret. Desuden er bygningen en vigtig del af Langås historie, og den passer så fint ind i bybilledet.

                                                          Bente Nørtoft Hansen 8870 Langå
                                                          - Blanketnummer: 26784

                                                          Bevar bygningerne på grund af deres historiske og kulturelle værdi

                                                          Gennem de seneste måneder har jeg sammen med en gruppe af kunstnere, musikere og forfattere været i gang med at lave projektet "En Symfoni til Langå". Projektet bygger på Langå-borgernes fortællinger. 

                                                          Her bliver Stationsbygningens lokal- og kulturhistoriske værdi italesat gang på gang, når vi beder folk beskrive deres by. 

                                                          Historisk set er der en unik fortælling om det miljø, der prægede byens liv gennem den aktive arbejdskultur omkring banen og stationen. I dag har Station K stor betydning for at unge familier vælger at bosætte sig i Langå. Det altivitetsniveau og de mange frivillige der er dybt engagerede på stedet er enestående for en by på Langås størrelse. 

                                                          At rive bygningen ned vil være ødelæggende for det lokale engagement og det vil fjerne en af de grundstene, - hvis ikke den grundsten, som hele byen er bygget op omkring. Det vil være en fatal beslutning. 

                                                           Thea Vesti Pedersen 8471 Sabro
                                                           - Blanketnummer: 26783

                                                           Bevar Stationen i Langå

                                                           Jeg synes det vil være forfærdeligt trist, hvis Langå Station ikke bliver bevaret. Det er et knudepunkt, et samlingssted og en kulturinstitution i byen. Stationen oser af fællesskab, initiativ og vilje til at gøre byen vi bor i til et dejligt sted at være. Langå Station indeholder hele essensen af, hvorfor man vælger at bo i en mindre by og ikke kun finder kulturliv i de største byer. 

                                                           Bevar Langå Station. 

                                                            Signe Skou Nautrup 8870 Langå
                                                            - Blanketnummer: 26782

                                                            Lokal identitet, unik udvikling og robust lokalsamfund

                                                            Stationsbygningerne danner ramme for et helt unik tiltag i form af Station K, hvor engagerede frivillige ildsjæle har kastet uhørt mange timer i at få skabt rum for musik, iværksættere og andre kreative tiltag. Det har udviklet sig til noget virkelig særligt, som giver genklang langt ud over Langås og Randers Kommunes grænser, og det at det foregår i de gamle stationsbygninger, som byen tager sit udspring fra, er med til at skabe en lokal identitet. Det er med til at binde folk sammen i byen på tværs af alder og interesser og skaber lokal stolthed, og det er Station K vi snakker om, når vi delen en kop kaffe eller en øl med dem, der valgte at flytte til København og de andre større byer frem for landdistriktet.

                                                            I en tid hvor den ene krise synes at overlappe den anden, er der brug for noget at holde fast i og robuste lokalsamfund, der forstår, hvem de selv er, og hvad man er i stand til, så man står bedre rustet mod de udfordringer, der møder os. Her er det mit klare indtryk, at Station K sammen med bl.a. Langå i Udvikling er med til at frigive en masse kreativ energi, som forplanter sig i byen. Det er jeg bange for vil blive undermineret, hvis Banedanmark og DSB Ejendomme river bygningerne ned, og erstatter dem med et halvtag og et trinbræt. Station K er skabt på et gyngende grundlag, hvor der har hersket meget usikkerhed om fremtiden - tænk på, hvad det kan blive til, hvis man ved lidt mere om, hvor meget man kan satse på fremtiden.

                                                            Vi vil - forhåbentligt - alle sammen meget gerne have en grønnere og mere bæredygtig togdrift. Også i Langå. Og det er mit klare indtryk, at man fra politisk hold også gerne vil have, at flere benytter sig af offentlig transport i fremtiden. Derfor giver det ikke mening, at man vil rive stationen ned, og på den måde forringe vilkårene for dem, der pendler til og fra Langå, samt dem der skifter tog her. Så får den sociale bæredygtighed lige pludselig et hak. Togdriften var den afgørende faktor for, at jeg og min familie flyttede hertil i første omgang, og det er det, der sammen med fortællingen om Station K og stationsbygningerne er trækplasteret, når vi lokker venner fra de større byer til at bosætte sig her. Kan det virkelig passe, at der ikke er andre løsninger, end at rive bygningerne ned og på den måde gøre det mindre attraktivt for de rejsende i fremtiden?

                                                            Måske man kunne nøjes med at elektrificere spor 2 og 3 og måske også spor 4, og koncentrere spor 1 til Arrivatog? På den måde vil det også være muligt at bevare den flotte bro fra Bredgade til stationen, som gør det ret så nemt, når der skal fragtes musikudstyr til lokalerne.

                                                            Jeg håber meget, at Randers Kommune og Byrådet vil fortsætte med at kæmpe for, at bygningerne der udgør Langå Station kan bevares. Måske man kunne skele lidt til Tønder, hvor kommunen har købt den gamle Tønder Station med ambitioner om, at stationen fremover skal huse et Folk og Roots musik center (https://www.toender.dk/din-kommune/nyheder-og-presse/nyheder-og-pressemeddelelser/tonder-kommune-kober-tonder-station-909224859832944/).

                                                             Søren Brøndum Christensen 8870 Langå
                                                             - Blanketnummer: 26778

                                                             Bevaring af Langå Stationsbygninger

                                                             Jeg stemmer JA til bevarelse af Langå Stationsbygninger. 

                                                              Heidi Hyldegaard Hansen 8870 Langå
                                                              - Blanketnummer: 26770

                                                              Bevar Langå Banegård

                                                              De bevaringsværdige bygninger

                                                              Stationsbygningen er i sig selv blevet erklæret bevaringsværdig i en af de højeste kategorier, der findes og udgør sammen med en række andre bevaringsværdige bygninger i området en uvurderlig kulturhistorisk værdi. Der arbejdes bl.a. med at restaurere det historiske vandtårn ved stationen, lige som bygningen, der tidligere husede det historiske jernbanehotel, restaureres i øjeblikket. Posthus, remise og tidligere tjenesteboliger for statsbanernes funktionærer står velbevarede.

                                                              Stationen er samtidig en vigtig del af Langås identitet som stationsby.

                                                              Bygningernes funktion

                                                              Hovedbygningen på Langå Station er fortsat i funktion som banegård. Da Langå Station er et knudepunkt, skal mange passagerer skifte tog. Passagererne benytter stationsbygningen som ly og varme i ventetiden, ligesom de benytter toiletfaciliteterne i bygningen. Passagerer, som skal skifte tog, skal ikke stå ude i al slags vejr året rundt, og de skal heller ikke spises af med et uopvarmet glasskur. Forringelse af faciliteterne vil være kontraproduktivt ift. målet om at animere borgerne til at benytte offentlig transport. 

                                                              Station K
                                                              Gennem en årrække har stationsbygningen huset den unikke kulturinstitution Station K, som udover spillested, kulturcafé, musikskole og biograf også huser et kontorfællesskab for lokale iværksættere. Station K har gennem tiden modtaget flere kulturpriser. Ud over den store kulturværdi sikrer Station K også, at der altid færdes mennesker på stationen. Dette nedsætter risikoen for hærværk. Som erfaren politiassistent tør jeg godt udstede en udvidet statsgaranti for, at en forladt station uden opsyn og med de glasskure, som foreslås opstillet i stedet for stationsbygningen, vil resultere i omfattende hærværk.

                                                              Det er i øvrigt en vigtig del af Regeringens landdistriktspolitik at skabe/bevare liv i gamle stationsbygninger.

                                                              Elektrificering

                                                              Jeg er stor tilhænger af, at elektrificeringsprojektet gennemføres. Det er imidlertid ikke nødvendigt at fjerne bygningen. For det første er det ikke relevant at elektrificere spor et, som forløber på vestsiden af bygningen, og som alene betjener Langå-Struer Banen, som ikke skal elektrificeres. Dette betyder også, at gangbroen mellem forpladsen og stationsbygningens 1. sal ikke skal nedrives. For det andet mener flere baneingeniører, at der er tilstrækkelig sikkerhedsafstand mellem stationsbygningen og de fremtidige køreledninger på Spor 2 øst for bygningen. Hvis dette ikke skulle være tilfældet, kan andre af de utallige spor benyttes i stedet for Spor 2.

                                                              Sammenfatning

                                                              Alt i alt ses en lang række argumenter for at bevare stationsbygningen og ikke et eneste holdbart argument for nedrivning. 

                                                               Borger med navne og adressebeskyttelse . 8900 Randers C
                                                               - Blanketnummer: 26767

                                                               Høringssvar fra DSB - lokalplan for bevaring af Langå Stationsbygninger

                                                               Høringssvar vedhæftet.

                                                               DSB 2630 Taastrup
                                                               - Blanketnummer: 26753

                                                               Langå station

                                                               Jeg støtter forslag til bevaring af Langå Station. Stationen er af lokalhistorisk værdi og er blevet revitaliseret til gavn for byen og de rejsende

                                                                Jørgen Feldbæk Nielsen 8870 Langå
                                                                - Blanketnummer: 26751

                                                                Bevaring af Langå station

                                                                Der er mange gode argumenter for bevaring af Langå station, som pendler er det rart at have en stationsbygning at opholde sig i når fx toge aflyses. Men mest af alt fordi stationen rummer Station K og er et kulturelt samlingspunkt drevet af gode frivillige kræfter, det er vigtigt både som socialt samlingspunkt men også vigtig at vi i Randers kommune støtter de lokale frivillige der holder liv i de små byers liv, man kan heller ikke bare rykke station K da den er indrettet specifikt til formålet, jeg håber i vil støtte op om byen og de frivillige ved at bevare Langå station 

                                                                 

                                                                 Britt Frost 8870 Langå
                                                                 - Blanketnummer: 26749

                                                                 Bevar Langå Station

                                                                 Langå Station er et værdifuldt symbol på Langå som stationsby. Den rummer historien om stationsbyens opståen. Arkitekturen er enestående. 
                                                                 Ud over den historiske og arkitektoniske værdi, er alle de aktuelle aktiviteter de smukke gamle bygninger rummer, af stor betydning for en by som Langå, både for "indfødte" som for de mange iderige tilflyttere. Stationen er blevet et vigtigt mødested for de to grupper og der er stadig mange uudnyttede muligheder og mange aktive mennesker, som har lyst til at tage fat.

                                                                 langå station bør selvfølgelig bevares.

                                                                  

                                                                  Eva Nørtoft Blichfeldt 8870 Langå
                                                                  - Blanketnummer: 26747

                                                                  Bevar Langå Stationsbygninger

                                                                  Min holdning er klart at stationsbygningen skal bevares! Jeg pendler fra Langå til Århus hver dag, og derfor ser jeg også meget af flowet på stationen. Langå er jo et knudepunkt for flere forbindelser, og derfor synes jeg bestemt, at der skal være et venterum for de mange ventende!

                                                                  Ydermere er bygningen jo fyldt med liv takket være Station K, som er meget aktive- og som også trækker folk til fra andre byer! Byen er kommet i en rigtig god udvikling siden de er kommet til, og jeg synes de skal have stor kredit for at Langå (station) er kommet på landkortet!

                                                                  Jeg kan slet ikke forstå, at det overhovedet er kommet til overvejelse at lave et trinbræt i stedet! Hvis man gerne vil have flere til at tage toget, så synes jeg bestemt ikke, man skal gøre forholdene ringere. 

                                                                   Tina Kirstine Larsen Larsen 8870 Langå
                                                                   - Blanketnummer: 26745

                                                                   Bevar Langå Station

                                                                   Langå Station er hjertet i Langå by. Her sprudler den kreativitet og virkelyst, som er så vigtig for at bevare livet i de mindre byer. Stationen er mere end bare en bygning og et trinbræt til toget. Det er et samlingspunkt for børn, unge og ældre - båret af lokale frivillige ildsjæle. De mange kulturelle arrangementer samler byens folk på kryds og tværs. Uden stationen ville Langå blive et stærkt samlingspunkt mindre. Derfor skal stationen bevares. 

                                                                    Sinne Louise Brandt Jakobsen 8870 Langå
                                                                    - Blanketnummer: 26742

                                                                    Bevar Langå stationsbygning

                                                                    Det kulturliv som blomstrer på Langå station er så afgørende at bevare. Stationsbygningen gør Langå til et knudepunkt af stor betydning for kommunen, lokallivet og kulturlivet. 

                                                                    Historisk set har Langå altid været en vigtig stationsby og pga det aktive liv omkring stationen burde det være åbenlyst, at byen vedbliver at være det og IKKE kun et trinbræt. 

                                                                     Katrine Steinicke Vistesen 8860 Ulstrup
                                                                     - Blanketnummer: 26741

                                                                     Langå station

                                                                     Jeg mener stationsbygningen er bevaringsværdig og en kulturarv, som skal værnes om og gerne leve videre som kultur- og historie bærer. 

                                                                     Langå er kendt for denne bygning og er en del af mit barndoms dna. Håber på bevarelse.

                                                                     Mvh Lene Ifversen 

                                                                      Lene Karina Søgaard Ifversen 8860 Ulstrup
                                                                      - Blanketnummer: 26740

                                                                      Til gavn for hele kommunen

                                                                      Jeg synes det er vigtigt vi bevare Langå stationsbygning 

                                                                      Det er en unik bygning hvor der er god plads til at vente i, der er også station k som er en enestående kultur instution hvor der er et musik fællesskab mm. Derudover er det for kommunen også et bindeled for mange pendlere der skal videre med Arriva toget, derfor synes jeg også det er rimeligt at der er gode vente forhold for de passagerne der skal videre. 
                                                                       

                                                                       

                                                                      mvh Victor 

                                                                       Victor Andreas Helligsøe 8900 Randers C
                                                                       - Blanketnummer: 26739

                                                                       LANGÅ BANEGÅRD /STATIONSBY /BYGNING

                                                                       Kære byråd

                                                                       Tænk engang... Jeg er opvokset i Langå og levet det meste af mit voksenliv i byen.

                                                                       En skænsel hvis denne historiske bygning må lade livet.

                                                                       Der er så meget historier forbundet med denne bygning. OG hvad er en stationsby uden en station.

                                                                       Det var fortid og man kan jo ikke leve på fortiden tænker i sikkert.

                                                                       Men fremtiden ligger skam også i denne pragtfulde bygning.

                                                                       Et fristed for så mange nye tiltag med kultur for alle i Langå. Så mange ildsjæle der gør et stort stykke arbejde. Et lille håb, Bevar nu den bygning.

                                                                       Mvh

                                                                       Tina Margaret Knop 

                                                                        

                                                                        Tina Margaret Knop 8400 Ebeltoft
                                                                        - Blanketnummer: 26738

                                                                        Bevaring af stationen!

                                                                        Jeg vil helt klart stemme for at beholde Langå station ... Alt andet vil være synd for lokal samfundet.. 

                                                                         Louise Jakobsen 8870 Langå
                                                                         - Blanketnummer: 26736

                                                                         Udvikling fremfor afvikling!

                                                                         Ingen kan være større tilhængere af stabil og effektiv togdrift end vi der bor i landets stationsbyer. For mange er gode togforbindelser ligefrem den afgørende årsag til at bosætte sig i en mindre provinsby som Langå, og jeg er ingen undtagelse. At det ovenikøbet ved hjælp af fondsmidler og tusindvis af frivilligtimer er lykkedes at skabe nyt liv i stationsbygningen, der med Station K har fået både et professionelt kontorfælleskab og nogle kulturtilbud som selv langt større byer er misundelige på, får det til at virke endnu mere meningsløst at rive stationsbygningen ned. Udviklingen af alle former for infrastruktur, altså også social og kulturel, må have førsteprioritet hvis vi fortsat ønsker at familier bosætter sig udenfor landets største byer. Det er netop hvad græsrødder og en stærk foreningskultur er lykkedes med i Langå, så lad os sammen fortsætte udviklingen og modsætte os afvikling!

                                                                          Anders Pedersen 8870 Langå
                                                                          - Blanketnummer: 26734

                                                                          Langå Station

                                                                          Hvad må stå i vejen for den grønne omstilling og udvikling af national infrastruktur?

                                                                          En lille stationsbygning i Langå? Den ene af blot to stadig eksisterende “ø-stationer” i Danmark (Padborg er den anden)? Et trafikalt knudepunkt? En station fyldt med liv og udvikling?

                                                                          Svaret er at INTET skal stå i vejen for projektet “elektrificeringen af jernbanen i Danmark”.

                                                                          MEN gør den nu det? Den lille og unikke Langå Station, som dagligt tager imod ca. 1000 rejsende? Langå Station, som der er skrevet og sunget så meget om…

                                                                          Banedanmark og DSB ejendomme ønsker at Langå Station skal nedrives. Vi protesterer! Hvis vi som samfund ønsker den grønne omstilling, at give gode incitamenter til kollektiv transport, må vi prioritere at beholde de faciliteter en station har at byde på; ventesal og toiletter.

                                                                          Den tidligere transportminister har i et brev til borgmesteren i Randers skrevet, at han bakker op omkring beslutningen om at søge nedrivningstilladelse - men på hvilket grundlag?

                                                                          Vi er for modernisering, effektivisering og elektrificering af banen - men står Langå Station i vejen for dette projekt?

                                                                          Forholder man sig til at der faktisk kan findes et alternativ til nedrivning? Sikkerheden omkring køreledninger og brandveje kan løses. Den oprindelige gangbro kan blive stående. Den gamle elevator kan erstattes (den er sådan set allerede erstattet af 2 nye). Det er måske alligevel ikke nødvendigt at forstærke bygningens fundamenter i forbindelse med en kommende hastighedsopgradering.

                                                                          Stationen skal vedligeholdes. Taget skal skiftes, men der findes både hensigtsmæssige solcelleløsninger og der findes fonde.

                                                                          Og fremfor alt findes der det lokale initiativ og opbakning.

                                                                          Banedanmark og DSB ejendomme ser blot en nedslidt stationsbygning, indholdet er desværre skjult for dem - ikke fordi vi lader være med at fortælle dem det - men fordi de ikke lytter.

                                                                          Stationsbygningen huser også Station K der faciliterer fællesskab, kulturoplevelser, mening, alt dét, der giver indhold i tilværelsen. Vi har været til fantastiske koncerter på det sted - i denne lille by med store armbevægelser.

                                                                          Der har været mange forskellige arrangementer på Langå Station i de 5 år der er gået siden åbningen. Alt kan indskrives under FÆLLES; brætspilscafé, fællessangsaftener, litteratursaloner, danseeftermiddage, bandcamp for børn og unge og meget mere. Besøgende omtaler den særlige stemning, næret og båret af frivillige kræfter.

                                                                          Vi mener, det er småt tænkende og unødvendigt at nedrive stationen. Men sikkert praktisk for Banedanmark og DSB ejendomme.

                                                                          Karen og Harald, Søvej 5, 8870 Langå

                                                                           Harald Langåsdalen 8870 Langå
                                                                           - Blanketnummer: 26728

                                                                           Støtte til forslaget om at bevare Langå stationsbygning

                                                                           Jeg støtter forslaget om at bevare den erklærede bevaringsværdige Langå stationsbygning.

                                                                           - En bygning, der kulturhistorisk har stor betydning for Langå som stationsby.

                                                                           - En bygning, der har rødder tilbage i tiden, som står stærkt - og geografisk helt centralt - i nutiden og som ikke mindst rækker ud i fremtiden.

                                                                           - Sidstnævnte i form af både center for skaberkraft, for bæredygtig transport, for mødested på tværs af interesser, generationer og bydele.

                                                                           - Langå stationsbygning er i både bygningsmasse og indhold de velkomne arme, som byen spreder ud til pendlere, rejsende, turister og tilflyttere. 

                                                                           - Langå stationsbygning er en del af et unik banemiljø, som er i rivende udvikling og som andre stationsbyer i fremtiden vil kigge på efter inspiration - den skaber liv, interaktion, binder byen sammen, gør byen levende, holder liv i lokalsamfundet og gør provinsen attraktiv at bosætte sig i.

                                                                            Line Munkholm Hansen 8870 Langå
                                                                            - Blanketnummer: 26717

                                                                            Bevar Langå stationsbygning

                                                                            Jeg mener Langå stationsbygning skal bevares. Stationsbygningen og hele kulturmiljøet omkring den er unikt for Langå by. Derudover bør den bevares for den fremtidige udvikling af togtrafikken i Danmark. Flere passagerer vil i fremtiden have brug for omstigning og påstigning og en stationsbygning med liv i vil komme mange mennesker tilgode.

                                                                             Andreas Nyborg Madsen 8870 Langå
                                                                             - Blanketnummer: 26700

                                                                             Bevar vores station

                                                                             Som tilflytter har Langå station skabt perfekte rammer for forskellige møder mellem mennesker på tværs af alder, kultur og interesser. Stationsbygningerne er smukke og en del af Langås dna og selvforståelse og det vil derfor være et smerteligt tab for byen og for os som indbyggere, at de skulle erstattes af et trinbræt. 

                                                                             I det hele taget er mange at landets stationsbygninger små kulturperler, der burde bevares i en tid hvor man ser det ene betonbyggeri skyde op efter det andet. 

                                                                             Med venlig hilsen

                                                                             Hanne Mette Tolsgaard

                                                                              

                                                                              Hanne Mette Tolsgaard 8870 Langå
                                                                              - Blanketnummer: 26669

                                                                              BEVAR Langå Stationsbygning

                                                                              Egentlig vidner alle de forudgående svar -  grundige og lige fra hjertet, om - at der er tusind grunde og mere til, at BEVARE Langå Station.

                                                                              Så jeg vil stemme i og med lidt ekstra tilføjelser og understregninger inderligt håbe, at både Banedanmark og DSB kan forstå værdien i bevarelsen af Langå Station. 

                                                                              Med en BEVARELSE af Langå Station vil Banedanmark og DSB hive mange positive point hjem. Langå Station er et kulturelt knudepunkt. Faktisk er bygningen en vigitg del af et lokalt KulturERhverv knudepunkt, der potentielt kan skabe nye arbejdspladser for hele regionen. Stationen, broen, bygningerne og den gamle remise ligger faktisk helt centralt i Langå, hvilket vidner om at det oprindeligt var et kraftcenter for DSB's virksomhed.

                                                                              Bygningerne er smukke og godt bygningsværk for deres tid. Et kulturhistorisk byggeri der ikke lige kan erstattes af nyt. Sjæl og historie er jo det man opsøger, når man er turist i andre byer og lande. 
                                                                              Og Langå Station har en helt særlig historie, som nu har fået nyt liv i form af stationsforeningen - Station K. Her er med lokale kræfter blevet skabt, hvad DSB synes at drømme om skal ske i de gamle stationsbygninger. Station K er et perleeksempel! Og det er kun lige starten.

                                                                              Langå er porten til Randers Kommune ad jernbanen. Og døren ud til verden. Der ligger et kæmpe potentiale for DSB, Banedanmark og Randers Kommune i at gribe dette særlige sted - Stationsområdet i Langå - og skabe udviklingen sammen. 

                                                                              Negligering af dette potentiale er mildest talt uden perspektiver og virker absolut arrogant.

                                                                              Hvorfor skal de spor rettes ud og hvorfor skal den smukke gamle bro fjernes? Perron 1 er da super lang og tog kan sagtens stoppe inden den gamle bro...Hvorfor skal vi skynde os? - hvor mange skal skynde sig fra Aalborg til KBH  - hver dag..? Skal vi ikke lave decentralisering og bo og bevæge os mere bæredygtigt…? Leve lokalt og gøre den offentlige transport til den første prioritet fremfor flere biler?

                                                                              Kære Banedanmark og DSB -

                                                                              Lad os bevare Langå Station. Vis Respekt for hvad Langå borgere har lagt af arbejde i bygningen og omgivelserne og skabt en særlig atmosfære. Og lad os se på det kæmpe potentiale, der er ved at samarbejde og ved at bevare bygningerne med alt hvad de indeholder af historie, kultur og sjæl!

                                                                               Ida Marie Lebech Jørgensen 8870 Langå
                                                                               - Blanketnummer: 26626

                                                                               Skal Langå station bevares?

                                                                               Skal Langå station bevares?

                                                                               Selvfølgelig skal stationen bevares, den er i dag en perle i alt det kulturelle som foregår i Langå, der er rigtig mange gode grunde til at Banedanmark ikke får lov at rive stationen og stationsbroen ned.

                                                                               Broen som Banedanmark vil rive ned er sådan set et hjerte i hele stationen, den lille gangbro fra P pladsen og ind til 1. salen er så vigtig for hele sammenhængen på stedet, den vil Banedanmark rive ned for at gøre klar til at elektrificere sporene.

                                                                               Der er dog en del år til det skulle ske og til den tid kan togene køre på batterier, så fuldstændig unødvendig at rive broen ned for det, for rives broen ned så stoppes megen adgang til stationen, samt til den parkeringsplads som mange brugere af stationen bruger.

                                                                               Tænk på de rejsende alle de som skifter i Langå, hvor skal de opholde sig, især når det regner eller når vinteren slår hårdt? Hvor skal nødtørften forrettes hvis der ingen toiletter er mere? Ja spørgsmålene er mange.

                                                                               Stationen indeholder Biograf, iværksættere, musikskole, samt øvelokaler for musikere, hvor skal alt det så flyttes hen? Der afholdes kulturelle arrangementer i en bred vifte, både for lokale og udefrakommende.

                                                                               Var selv fornyelig til en super god aften med live musik som var rigtig godt besøgt.

                                                                               Stationen indeholder ligeledes gode faciliteter til afholdelse af møder, foredrag, små intimkoncerter og meget mere, ja der er utrolige muligheder i station K.

                                                                               Ligeledes er der jo muligheder for overnatning i de hyggelige gamle værelser som før blev brugt af banens konduktører, Langås hjerte som jeg vil påstå at stationen er.

                                                                               Stationen åbnede i 1862 og har tjent byen og de rejsende siden, den er i min optik uundværlig både for alle de rejsende men nok endnu mere for byen og byens indbyggere, med den beliggenhed og broerne over til skovlyst, så må og skal den bevares.

                                                                               Randers kommune har stationen som bevaringsværdig og som  den sjældne kulturperle den er her lige midt i Jylland.

                                                                               Alle de argumenter her bør tages i betragtning i overvejelserne om bevarelsen af Langå station.

                                                                                Birgitte Elise Lund 6933 Kibæk
                                                                                - Blanketnummer: 26619

                                                                                Langaa i udvikling, at turde se fremad

                                                                                Jeg er imod kommunens planer om at gå ind og overtage bygningerne på Langaa Station. At kommunen ønsker at understøtte en privat virksomhed og dennes lejeaftale til at bevare nogle bygninger som kræver den helt store renovering for overhovedet at kunne fortsætte som brugbare bygninger. Det virker som om denne plan slet ikke er gennemtænkt. Kan læse mig frem til, at bygningen ikke lever op til brandregulativerne, når strømføringen bliver opsat, hvad er den forventede pris på denne udbedring? Ved fra personlig erfaring at bygningen ikke er ordenlig isoleret, her tales der om udskiftning af samtlige vinduer og tag samt efterisolering af hele bygningen, pris??? Der er ligeledes problemer med de tuneller der går under sporerne. Hvis kommunen fortsætter med deres bevaringsplaner, er der en stor risiko for at regningen for at udbedre disse skader også tilfalder kommunen, pris????

                                                                                Kan yderligere læse mig frem til at Borgmesteren selv var med til at stemme for elektrificeringen og dermed at Langaa station skal ændres, da han sad som folketingsmedlem, så er måske noget uforstående for hvad der har ændret sig siden han nu stemmer imod sig selv. Desuden kan man ud fra ministerens samt Bane Danmarks svar læse at de til enhver tid kan nedlægge veto mod kommunens planer, så kort sagt hvorfor vælger kommunen at bruge så mange skatte kroner på at understøtte en privat lejer?????

                                                                                Nu er der en kæmpe mulighed for at få istandsat Langaa station, så den også i fremtiden kan fungere som en god station, hvor det er behageligt at stige af og på toget. Bane Danmarks planer vil yderligere forbedre forholdene for gangbesværede og  handicapede samt forskønne hele området som for nuværende virker noget nedslidt. Langaa station kan fint i fremtiden fungere som en god station, uden den gamle bygning. Men med nogle andre bygninger på perronerne, som bedre kan leve op til de funktioner som rejsende har behov for.

                                                                                Hvis man følger Bane Danmarks forslag og tillader dem at udvikle Langaa station vil det netop skabe fornyelse til byen.og ikke afvikling. Mon ikke de nuværende lejere kan finde en anden egnet/ledig bygning i Langaa hvorfra de kan drive deres private virksomhed.

                                                                                Med venlig Hilsen

                                                                                Jane Kløve

                                                                                8960 Randers sø

                                                                                 Jane Kløve 8960 Randers SØ
                                                                                 - Blanketnummer: 26563

                                                                                 Udvikling fremfor afvikling!

                                                                                 Ingen kan være større tilhængere af stabil og effektiv togdrift end vi der bor i landets stationsbyer. For mange er gode togforbindelser ligefrem den afgørende årsag til at bosætte sig i en mindre provinsby som Langå, og jeg er ingen undtagelse. At det ovenikøbet ved hjælp af fondsmidler og tusindvis af frivilligtimer er lykkedes at skabe nyt liv i stationsbygningen, der med Station K har fået både et professionelt kontorfælleskab og nogle kulturtilbud som selv langt større byer er misundelige på, får det til at virke endnu mere meningsløst at rive stationsbygningen ned. Udviklingen af alle former for infrastruktur, altså også social og kulturel, må have førsteprioritet hvis vi fortsat ønsker at familier bosætter sig udenfor landets største byer. Det er netop hvad græsrødder og en stærk foreningskultur er lykkedes med i Langå, så lad os sammen fortsætte udviklingen og modsætte os afvikling!

                                                                                  Anders Pedersen 8870 Langå
                                                                                  - Blanketnummer: 26409

                                                                                  Bevar Langå Station

                                                                                  Bevar Langå Station. Stationen er et samlingspunkt i Langå, med bred folkelig opbakning og huset rummer mange aktiviteter. 

                                                                                   David Lynge Hein 8870 Langå
                                                                                   - Blanketnummer: 25910

                                                                                   Samarbejde, Samhørighed og Sammenhængskraft

                                                                                   Jeg er stor tilhænger af bevaringen af Langå Station

                                                                                   Fordi stationsbygningen bygger bro mellem Langå bys fortid, nutid og fremtid, og fordi den til alle tider har stået som bindeled mellem byen og verden omkring den. Da vi flyttede til Langå i 2006, var byen ikke den kulturby, som den er i dag. Der er sket en stor forandring takket være kulturelle ildsjæle, som er flyttet hertil og som har formået at skabe et inkluderende fællesskab i den gamle stationsbygning. Det har ændret byen fuldstændig, og har været med til at jeg med stolthed kan sige, at jeg bor i den gamle stationsby Langå! Og indtil nu har DSB, ved at lade disse ildsjæle leje bygningen, bidraget til Langå i dag har et unikt og anerkendt kulturcentrum, som for længst har gjort sig bemærket andre steder end i Langå.

                                                                                   Fordi at initiativtagere står i kø for at bidrage til at udvikle stationens funktion for både beboere i Langå, såvel som de rejsende der kommer forbi. Der er adskillige tiltag undervejs, som blot venter på at DSB skal lægge planerne om en nedrivning væk, så det er trygt at bidrage til aktiviteterne.

                                                                                   Fordi vi igennem denne centrale placering fremmer oplevelsen af et levende bycentrum. Så snart man som rejsende lander på Langå station vil man kunne mærke at her er der liv. Tænk sig, at man kan gå ind og få en kop kaffe fra det lokale kafferisteri, mens man nyder udsigten til det renoverede vandtårn, og ser på udstillinger af lokale kunstnere. Alt dette kan DSB være medskabere af ved at lade bygningen stå, ligesom at Byrådet bakker op om det ved at godkende bevaringsværdigheden for Langå Station.

                                                                                   Fordi Langå også vil en bæredygtig udvikling. At Banedanmark udvikler elektrificerede transportårer i Danmark er vi som stationsby store tilhængere af. Der er bare ikke holdbare argumenter for, at vi ikke kan skabe en bæredygtig stationsbygning samtidig. Logistikken kan fint planlægges så eltog og stationsbygning kan sameksistere. Og hvorfor ikke forestille sig en bæredygtig stationsbygning med solceller på taget, og økologisk café i det gamle billetsalg?

                                                                                   Behov ændrer sig, men uforandret står stadig styrken ved bæredygtige konstruktive samarbejder. Ved samhørighed imellem det nære, og nærværende og det langsigtede perspektiv. Ved sammenhængkraften der opnår, når byens borgere tager medansvar for bygninger, der står deres hjerter nær. Så kære byråd og kære DSB: Lad os samarbejde!

                                                                                    Marianne Reng 8870 Langå
                                                                                    - Blanketnummer: 25892

                                                                                    Bevar Langå station

                                                                                    Bevar Langå station 

                                                                                    Vi syntes klart det vil være bedst at beholde Langå station.

                                                                                    Det vil være et kæmpe tab for lokalsamfundet og togpassagerer at miste denne bygning. Et sted, hvor der er lagt stor energi i at skabe et fælleskab for byens og omegnens beboere. 

                                                                                    For togpassagerer, som skal skifte tog mener vi også bygningen og livet i bygningen, gør at det ikke bare er et øde sted, hvor man en mørk aften kan være bekymret for at skulle vente på næste tog.

                                                                                    Det med højspændingsledningerne må kunne løses på anden vis........

                                                                                    En bygning der skaber og har mange mennesker der skaber et liv i vores lokalsamfund.

                                                                                    Hvis Langå station forsvinder er det, det samme som at tage hjertet ud af Langå og kan IKKE erstattes.

                                                                                    Langå er bygget op i sin tid omkring jernbanen. Hvad er en stationsby uden en station ?

                                                                                    Venlig hilsen

                                                                                    Karl Ivan Nielsen og Inge Svarrer

                                                                                     Inge Svarrer 8870 Langå
                                                                                     - Blanketnummer: 25885

                                                                                     Høringssvar til Forslag til lokalplan 733, Langå Station

                                                                                     Med følgende synspunkter vil vi gerne støtte Byrådets Forslag til lokalplan 733, så Langå Station bevares. 

                                                                                     Det kulturhistoriske

                                                                                     Stationen med tilhørende funktioner er stationsbyens dåbsattest. 

                                                                                     Beslutningen om, at anlægge stationen netop her blev grundstenen i den stationsby, der voksede op omkring byens første rigtige bygade: Lohmansgade. Her lå byens butikker, småerhverv og boliger - her boede mange folk med tilknytning til banen. 

                                                                                     Senere blev Bredgade anlagt og den gamle Langå landsby med kirke, skoler, gårde og landsbyhuse blev bundet sammen med stationsbyen. 

                                                                                     Stationsbygningen, banearealet med vandtårn, remisse, kontroltårnog det gamle posthus (tegnet af Hack Kampmann) samt kroen er vigtige vidnesbyrd for at forstå og aflæse byens historie. 

                                                                                     I den sammenhæng vil en nedrivning af Stationen være et anstød mod det samlede kulturmiljø.

                                                                                     Selve stationsbygningen fremtræder i dag som et en fin repræsentant for 1950 -1960’ernes byggestil.

                                                                                     Den indgår i en arkitektonisk helhed med den tidligere stationsforstander bolig - den røde murstensbygning, der ligger lige overfor stationen på Bredgade.

                                                                                     Byrådets ønske om, at udpege stationsbygningen som bevaringsværdig vil stå endnu stærkere, hvis også den gamle stationsforstanderbolig og kontroltårnet udpeges som bevaringsværdige - som en samlet bygningshistorisk helhedsammen med remisebygningerne.

                                                                                     Alle kommuner skal i deres kommuneplaner udpege ”Værdifulde Kulturmiljøer”. Randers Kommune har i Langå udpeget området omkring Langå Station som et ”Værdifuldt Kulturmiljø”. Det afgrænsede område omfatter nærområder til stationen, bl.a. bebyggelser langs Lohmannsgade og dele af Bredgade, Lindevej ,Vestergade, Havevej, Søvej og Skovkrogen, herunder også Vandtårnet, Remissen og kontroltårnet. Omdrejningspunktet for udpegningen er Langå Station, som jo er hele grundlaget og forudsætningen for alle de omkringliggende bygninger. Dette understreger i meget høj grad også vigtigheden af at bevare grundlaget for det hele, nemlig stationsbygningen.

                                                                                     Det tekniske og funktionelle

                                                                                     Det er Bane Danmark’s holdning, at stationsbygningen skal fjernes, fordi dens placering er uforenelig med den kommende elektrificering af den nord - sydgående togdrift.

                                                                                     Det må være en mulighed, at benytte sporene således, at perron 1 alene betjener Arriva togene. ( Aarhus - Langå - Viborg - Struer og retur ).

                                                                                     De skal jo ikke elektrificering - de vender på Langå station - og de bruger ikke sporerne nordpå.

                                                                                     Elektrificeringen må kunne koncentreres ved spor 2 og 3 og evt. 4 til betjening af DSB-togene mod Aalborg og København.

                                                                                     Herved kan spor 1 friholdes for luftledninger og gangbroen til stationsbygningen kan bevares. 

                                                                                     Brandsikkerheden af stationsbygningen er intakt. 

                                                                                     Hvis gangbroen ikke kan sikres, må bygningen kunne brandsikres med en ståltrappe fra 1 sal til perronniveau. 

                                                                                     Til gavn for passagerene.

                                                                                     Langå station er et jernbaneknudepunkt - en station hvor mange passagerer skifter tog. 

                                                                                     I lyset af den grønne omstilling og samfundets ønsket om, at flere vælger den kollektive transport, er det vigtigt at stationen kan tilbyde gode faciliteter for de rejsende.

                                                                                     Stationsbygningen rummer i stueplan passagerfaciliteter som indendørs opholds- og ventearealer, samt forholdsvis nyrenoverede toiletter med puslemulighed for småbørn.

                                                                                     Disse faciliteter er med til at giver de rejsende en langt mere behagelig rejse. 

                                                                                     Især i de mørke vintermåneder, hvor sne, kulde og mørke kan forstyrre togtrafikken, kan ventetiden på stationen blive lang.

                                                                                     Det kulturelle

                                                                                     DSB efterspørger løbende forslag til genanvendelse af overflødiggjorte Stationsbygninger i Danmark. Jf. DSB’ hjemmeside.

                                                                                     På hjemmesiden stå der:

                                                                                     “ Hos DSB Ejendomme vil vi gerne i dialog med kommuner og lokale aktører, som sammen med os vil medvirke til, at byens station igen bliver et lokalt aktiv. Vores vision er at skabe rammerne for et samarbejde, hvor kommunen enten lejer sig ind på stationen for at igangsætte egne projekter eller at vi sammen finder lokale ildsjæle, som kan skabe liv på stationen.”

                                                                                     I den sammenhæng er Station K en kæmpe succes - både ved at sikre liv i byens stationsbygning, men også som et meget betydende kulturelt aktiv for hele byen. 

                                                                                     Der er kæmpe stor lokal opbakning til musik- og kulturlivet omkring Station K og flere musikere er i de senere år flyttet til byen. En udvikling der understøtter Langå som en aktiv og levende musikby. Siden 1978 har lokale ildsjæle arrangeret og afholdt den årlige Vestparkfestival med 2 - 3 dages musik i skoven. En musikarv, der i høj grad bæres videre i det professionelle musikliv på Station K.

                                                                                     Håber dette kan bidrage positivt til debatten og på sigt være med til at sikre, at LANGÅ STATION bevares!

                                                                                      Peter Eik Jørgensen 8870 Langå
                                                                                      - Blanketnummer: 25881

                                                                                      Bevar Langå station

                                                                                      Langå station er et symbol og et minde om at Langå i sin side var knudepunkt for alt togtrafik og er i dag et samlingspunkt for byens borger. Der bl.a. Station K med et voksende kulturliv i Langå, der er øvelokaler og koncerter som skaber fællesskab og sammenhold. 

                                                                                       Anja Carina Aros 8870 Langå
                                                                                       - Blanketnummer: 25851

                                                                                       Unik kulturinstitution i lille stationsby

                                                                                       Som nylig tilflytter fra Aarhus og glad bruger af kulturlivet i den by, må jeg sige at stationsbygningen i Langå kan noget, som er helt unik i så lille en by. Den er samlested for de mange kreative sjæle som er samlet her, og giver kulturoplevelser som er en storby værdig. Det vil være selvmål at nedlægge stationen i Langå. 

                                                                                        Jesper Holt Andersen 8870 Langå
                                                                                        - Blanketnummer: 25842

                                                                                        Bevar Langå station

                                                                                        Stationen er en historisk livsnerve for byen og ynder stor opbakning fra byens beboere. Den skal til hver en tid bevares. 

                                                                                         Karina Johansen 8870 Langå
                                                                                         - Blanketnummer: 25800

                                                                                         Bevar Langå Station

                                                                                         Langå Station skal bevares. Det kan der slet ikke være tvivl om. For hvad er en stationsby uden en station? Skal de mange rejsende tage til takke med et trinbræt? Skal Langå?

                                                                                         Langå Station er ikke bare et halvslidt monument over en tid med billetsalg, cola og kaffe. Nej på Langå Station er der liv. Langå Station lever stadig.

                                                                                         De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen.

                                                                                         Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf.

                                                                                         Selv under coronanedlukningen samlede Station K de lokale. Her sad vi lørdag efter lørdag og så livestreamede karmakoncerter fra stationen. Vi var sammen – hver for sig – i hver vores stuer. Det var unikke oplevelser, hvor man ikke bare kom helt tæt på den lokale musik, men hvor man også kom tættere på hinanden og havde en fælles reference i en tid, hvor sygdom, afstand og håndsprit stjal timerne fra de fleste.

                                                                                         Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. For findes der en station i Danmark med så bredt et udvalg af tilbud? Ikke engang Hovedbanegården i København kan helt følge med.

                                                                                         Faktisk går der historier om kunstnere i København, der spørger hinanden om, hvad det er der foregår ovre i det der Langå.

                                                                                         Og ja Station K har sat Langå på landkortet. Byen skinner med mere og andet end togskinner. Byen er blevet et kulturelt centrum langt ud over Randers’ kommunegrænser.

                                                                                         At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau.

                                                                                         River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være.

                                                                                         River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden.

                                                                                         Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå.

                                                                                         Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse.

                                                                                         Derfor ønsker jeg at bevare Langå Station.

                                                                                          

                                                                                          Bjarke Kirkegaard Nielsen 8860 Ulstrup
                                                                                          - Blanketnummer: 25798

                                                                                          Høringssvar vedr. forslag til lokalplanforslag 733 - Langå Station

                                                                                          Langå Station er af overordentlig væsentlig betydning for Langå by. Hvis stationen ikke var blevet opført i forbindelse med anlæggelsen af den jyske længdebane, var Langå ikke blevet den by, vi kender i dag, men havde sandsynligvis stadig været en lille landsby, hvor der ikke var sket nogen større udvikling. De oprindelige stationsbygninger blev i 1952 afløst af de nuværende bygninger.

                                                                                          Stationen har væsentlig kulturhistorisk betydning for byen, og er i dag et kulturcenter, der er i stadig udvikling. Egnsarkivet mener, at det er meget væsentligt dels at bevare bygningerne, dels at bygningernes oprindelige, visuelle udtryk bevares, så stationen også fremover vil fremstå med den oprindelige 1950’er arkitektur og facadeudtryk.

                                                                                          Langå Egnsarkiv anbefaler, at lokalplanforslaget vedtages.

                                                                                          Birgit Hansen

                                                                                          Formand

                                                                                           

                                                                                           

                                                                                           Langå Egnsarkiv 8870 Langå
                                                                                           - Blanketnummer: 25785

                                                                                           Bevarelse af en ægte stationsby

                                                                                            

                                                                                           Langå Station skal bevares. For hvad er en stationsby uden en station? 
                                                                                           De sidste år har Langå Station gået under navnet Station K, og gennem dette er stationen blevet et mødested for byen.
                                                                                           Her finder man erhvervsdrivende, der dagligt driver deres erhverv i stationens kontorfællesskab. Man finder øvelokaler til unge og gamle. Den lokale ungdom undervises i musik på Station K. Mennesker mødes til koncerter på Station K. De mødes også til brætspilscafeer, cykelløb, danseeftermiddage, litteraturcafeer og nu også om den helt nyetablerede biograf..
                                                                                           Station K er skabt af frivillige hænder. Frivillige hænder, der brænder for udvikling og brænder for Langå. Station K er unik. At rive en gammel stationsbygning ned lyder måske som en lille ting. Men at rive en gammel stationsbygning fuld af liv, udvikling, gåpåmod, fællesskab og skaberånd ned er afvikling på højt niveau.
                                                                                           River man Langå Station ned, river man også en rivende udvikling ned. En udvikling, som frivillige langåborgere har stået for med uvisheden om, hvor lang fremtiden for Station K ville være.
                                                                                           River man Langå Station ned, river man også muligheden for at se, hvor langt Station K kan komme, hvis alle disse frivillige hænder får fred til at videreudvikle uden at skulle bekymre sig om fremtiden.
                                                                                           Ønsker man at afvikle den mulighed, eller tør man drømme om endnu mere udvikling i Langå.
                                                                                           Jeg ved, at folkene bag Station K drømmer, og de drømmer stort. Og når disse gode mennesker drømmer, så har drømmene det med at gå i opfyldelse.
                                                                                           Derfor ønsker jeg at bevare Langå Station.

                                                                                            Troels Thrane Finnemann 8850 Bjerringbro
                                                                                            - Blanketnummer: 25777

                                                                                            Langå er en stationsby

                                                                                            Langå er en Stationsby og hvad er en stationsby uden en station? 

                                                                                            Jeg er født og opvokset i Langå og stationen har altid været en vigtig del af mit liv. Det er en smuk bygning der indeholder en stor del af Langås identitet. Da jeg efter nogle år i eksisl vendte tilbage til Langå, og fandt ud af at stationen var nedrivningstruet, meldte jeg mig ind i Langå Stationsforening. Vi ville arbejde på at skabe et kulturelt knudepunkt for musikere og kreative iværksættere og erhvervsdrivende. Det var vores erklærede mål at fylde stationen med et liv, som gjorde det sværere for Bane Danmark og DSB at arbejde for en nedrivning. Det er lykkedes os at skabe et sted, som har været med til at skubbe på en positiv udvikling af vores by. Selvom vi aldrig har vidst hvor lang tid vi havde bygningen har vi med frivillige kræfter og økonomisk støtte ombygget bygningen så den nu danner rammen for koncerter, kontorfællesskab, undervisning og et professionelt musikfællesskab. Men meget har også været umuligt fordi vi ikke har vidst om vi var købt eller solgt. Det har f.eks. ikke været så atraktivt, for folk der har været interesseret i at lave cafe, at gå ind i det arbejde velvidende at det måske skulle lukkes ned med kort varsel. Jeg kan godt forstå folk der tænker at bygningne er gammel og slidt men jeg ved at det ville have set anderledes ud hvis vi vidste at vi kunne være der i længere tid. Jeg er sikker på at vi i fællesskab med Randers Kommune, Langåborgere og fondsmidler kan få skabt en station der igen står flot og summende af liv. Det er for mig at se umuligt at forstille mig det gode i at erstatte vores station med et trinbræt. Jeg er bange for at en nedrivelse af stationen vil sætte et hurtigt stop for den positive udvikling, som Langå har været igennem de seneste år bl.a. med øget tilflytning. Det skal være fedt at komme til Langå og de rejsende skal møde en station med liv, som igen står smukt som det bevaringsværdige klenodie det er. Bevar Stationen. 

                                                                                            Vh Thomas Madsen 

                                                                                             Thomas Palle Madsen 8870 Langå
                                                                                             - Blanketnummer: 25775

                                                                                             Bevar Langå Station og den gamle gangbro

                                                                                             Bevar Langå Stationsbygning

                                                                                             • For nutidige rejsende, som hver dag benytter dens opvarmede rum i ventetider, korte som lange. Ordentlige venteforhold har betydning for, om man har lyst til at benytte toget. Langå har en attraktiv afstand til blandt andet Århus, og det er oplagt at bevare behagelige forhold for togpassagerer, så de bliver ved med at bruge denne rejseform.
                                                                                             • Som en værdig og stilfuld kulturhistorisk bygning – Langå var tidligere et vigtigt knudepunkt for togtrafikken, og den gamle stationsby bør ikke reduceres til et trinbræt.
                                                                                             • Gangbroen fra gaden til bygningens førstesal er flugtvej og samtidig nem adgang til bygningen fra gadeplan.
                                                                                             • Elektrificering af nordsydgående tog med køreledning behøver ikke at benytte spor 1 og dermed berøre gangbroen. Et eldrevet tog på strækningen vest-øst behøver ikke at køre under gangbroen, men kan standse før den. Hvis vest-øst-løsningen for eldrevne tog bliver med batteridrevne tog, er køreledning slet ikke aktuel på spor 1.
                                                                                             • Stationsbygningen huser et værdifuldt kulturmiljø, stationsforeningen Station K, som er en vigtig faktor for byens fællesskab.

                                                                                              Runa Sand 8870 Langå
                                                                                              - Blanketnummer: 25708

                                                                                              Langå i Udvikling - ikke afvikling

                                                                                              Som ny tilflytter til Langå, var det den dejlige natur, smukke gamle bevarings værdige bygninger og alt det udvikling der sker i Langå, der trak i os. 

                                                                                              At stationsbygningen er truet af nedrivning, var som et chok for os! Netop Langå Station bruger vores familie hver dag. Alt det kulturelle der sker på Station K er en stor del af Langå. 

                                                                                              Hvis Langå Station bliver til et trinbræt, vil det syne af, og føles som om, at Langå er i afvikling og ikke udvikling, som netop trak os og trækker nye tilflyttere til.  

                                                                                              Jeg synes nærmere der skal overvejes at restaurere nænsomt og af respekt for bygningen. 

                                                                                               

                                                                                               

                                                                                               

                                                                                               

                                                                                               Sabine Fredenslund Petri 8870 Langå
                                                                                               - Blanketnummer: 25707

                                                                                               Det rigtige valg af elektricificering.

                                                                                               Der er ingen tvivl om at en elektrificering af bane systemet er det eneste rigtige, dels for både økosystem og befolkning langs banenettet. Det har da også været planlagt i ca. 50år, og burde (set med egne øjne) have været sket samtidig med elektricificeringen af Sj. Og Fyn for ca. 20år siden.

                                                                                               Men det er vigtigt at man tænker sig om. Hvorfor bruge flere millioner kr. samt kæmpe co2 udledning, på nedrivning og afskaffelse af byggematerialer fra bro samt bygning.

                                                                                               For den lokale linje føring kunne man med fordel vælge et batteri tog system, således at den hvide bro ikke skal rives ned.

                                                                                               De regionale linjeføringer skal selvfølgelig forsættes på det system som er valgt for SJ. Og Fyn. Men disse kan laves med hensyntagen til stations bygningen, der kan selvfølgelig betyde nogle sikkerhedsforanstaltninger skal implementeres på stationsbygningen, men dette burde være muligt til billiger og mindre co2 omkostninger end nedrivning. 

                                                                                               Anders Greve

                                                                                                Anders Greve 8870 Langå
                                                                                                - Blanketnummer: 25697

                                                                                                Langå er en stationsby

                                                                                                Hvad er Langå uden en station? 

                                                                                                Jeg er født og opvokset i Langå og Stationen har altid været en del af min og min bys historie. Da jeg efter nogle år i eksisl (12 år i Århus) vendte hjem og fandt ud af at stationen var på en liste over planlagte nedrivninger, meldte jeg mig ind i langå stationsforening. Vi gik igang med at arbejde på at lave et dejligt kultur-knudepunkt - Station K. I 2017 lykkedes det os at få et lejemål i stationens stueetage.Vi har siden da skabt et sted hvor kreativt iværksætterri, et profesionelt musikfællesskab, musikundervisning for børn og unge, kontorfællesskab og spillested med et væld af koncerter har gået hånd i hånd. Vi har været med til at skabe en ny identitet for byen, og mange af de tilflyttere, der er kommet til Langå siden, nævner Station K som en afgørende faktor for deres valg. Det har således været vores erklærede mål at skabe et liv på stationen, der kunne gøre det mindre let for Bane Danmark og DSB-ejndomme at rive stationen ned. Vi har hele tiden haft nedrivningen hængende over hovedet, og det har begrænset os i, hvad vi har kunnet gøre. Men vi er slet ikke færdige. Hvis vi kunne få lov at blive er jeg 100% sikker på, at vi kunne udvide og drive en station, der også kunne rumme f.eks. en café for de rejsende og et offentligt toilet for de trængende. Så snart vi ved, om vi er købt eller solgt, vil vi gå igang med at søge fonde til arbejdet med at renovere bygningen - f.eks. tag og toiletter. Vi har gode kontakter og tilsagn, men vi er nødt til at vide, om vi kan blive. Dette er mit perspektiv som en del af Station K. Som Langå-borger i det hele taget, kan jeg simpelthen ikke forstå, at man kan tænke et Langå uden en smuk og livsgivende station. Derfor - Bevar stationen. 

                                                                                                 Thomas Palle Madsen 8870 Langå
                                                                                                 - Blanketnummer: 25685

                                                                                                 Langå Stationsby uden station? Utænkeligt!

                                                                                                 Stationen er en del af historien

                                                                                                 Mange tog ruller dagligt ind og ud fra Langå Station, det har de gjort, siden Langå blev stationsby i 1862. Det medførte en markant udvikling i Langå, da det medførte at et helt nyt kvarter hurtigt voksede op omkring stationen. Med tiden blev det nye kvarter forbundet med "Gammel Langå" på bakken omkring kirken. Og lidt efter lidt voksede den lille landsby til den by i rivende udvikling, som vi har i dag. Det skyldes især de gode forbindelser, vi via stationen har til alle steder i landet - til Europa og til verden.

                                                                                                 For tiden kommer her mange nye tilflyttere fra Aarhus. Går man forbi stationens P-plads i dagtimerne ses parkering af biler fra de mange pendlere. Da mange rejsende skal skifte i Langå og ofte vente både halve og lejhedsvis hele timer, er det vigtigt, at der er et ordentlig venteområde med et toilet, som fungerer. (Vi har set konsekvenserne i den tid, hvor det ikke har fungeret!)

                                                                                                 At fjerne gangbroen fra gaden ind til bygningen er helt unødvendigt, da spor 1 ikke skal elektrificeres. Skulle dette alligevel komme på tale, kan togene  standse lidt før stationen. Spor 1 føres jo ikke videre nordpå.

                                                                                                 En væsentlig indvending mod nedrivning er også, at bygningen rummer en kulturel institution, Station K, som i 1920 modtog Årets kulturpris i Randers kommune. Et unikt og populært samlingssted med kulturelle arrangementer, koncerter og sangaftener – og kontorer for kreative iværksættere.

                                                                                                 Heldigvis ønsker Randers kommune også stationen bevaret, så det må kunne lykkes.

                                                                                                 Anna Sofia Lund

                                                                                                 Søvej 2, st., Langå

                                                                                                  Anna Sofia Lund 8870 Langå
                                                                                                  - Blanketnummer: 25667

                                                                                                  Behold Langå Station

                                                                                                  Jeg ønsker Langå Station og de tilhørende bygninger bevaret/fredet. 
                                                                                                  - Det er historiske bygninger, som bevarer byens historie ved at blive stående. 
                                                                                                  - Det er et knudepunkt for togtrafikken, og bør forblive som sådan. 
                                                                                                  - I lokalerne holder Station K til, som skaber stemning og gode arrangementer i Langå by. 
                                                                                                  - Langå by er i rivende udvikling, og mange vælger at ville flytte til byen. Det er rigtig godt, men hvis stationens bygninger fjernes og vi i stedet skal have et trinbræt vil byen miste atraktivitet - med risiko for at folk vælger at flytte fra byen og andre udefra vælger at bosætte sig i andre byer i stedet.
                                                                                                  Vh. Cecilie

                                                                                                   Cecilie Sandvang Jensen 8870 Langå
                                                                                                   - Blanketnummer: 25652

                                                                                                   Bevar Langå stationsbygning.

                                                                                                   Efter min mening vil det være fuldstændig forkert at nedlægge/ nedrive den smukke historiske bygning. Den er jo byens vartegn og rigtig mange mennesker har passeret den i årenes løb. Og da den nu ydermere rummer flere kulturelle aktiviteter vil det da være en "dødssynd" at den skal forsvinde fra jordens overflade. Vi skal passe på vores historiske monumenter og ikke lade os lokke af moderniseringens raketfart. 

                                                                                                    Mona Westerholm Jensen 8870 Langå
                                                                                                    - Blanketnummer: 25648

                                                                                                    Bevar stationsbygningen

                                                                                                    Jeg er født og opvokset i byen, ligeledes er mine børn. Jeg har haft et tilhørsforhold til byen  i alle mine 53 år. 
                                                                                                    Når vi kom rundt til f.eks. Landsstævner kendte alle Langå, for deres stationsbygning og alle skiftede tog i Langå, der var fyldt med aktivitet og udstilling fra lokale virksomheder i glasmontrene, som f.eks. Nissen. 
                                                                                                    Det vil være hele Langås indentitet, der går fløjten, Langå er og skal forblive en stationsby og dertil hører selvfølgelig en stationsbygning. 
                                                                                                    Det var noget andet, hvis den bare stod, forfaldt og var en skændsel for byen. 
                                                                                                     

                                                                                                    Bevar stationsbygningen ! 

                                                                                                     Lone Skyttegaard 8870 Langå
                                                                                                     - Blanketnummer: 25638

                                                                                                     Bevar Langå Station

                                                                                                     Stationsbygningen i Langå bør bevares som del af den kulturarv byen har i kraft af mange år som jernbaneknudepunkt. Stationsbygningen giver mulighed for ophold for rejsende, men er også en lille kulturperle med bl.a spillestedet Station K. Der vil på sigt være muligt at indrette en "Stationsstue" i stueplan hvor der kan købes en forfriskning til glæde for rejsende, der skifter tog og byens borgere. At bevare Langå station må være en lille investering set i forhold til det kæmpe projekt elektrificeringen koster.

                                                                                                      Thyra Skou Christensen 8870 Langå
                                                                                                      - Blanketnummer: 25634

                                                                                                      Trine Bjørn Rasmussen

                                                                                                      Det vil være trist for Langå by, hvis stationen bliver til et trinbræt.

                                                                                                      Bygning har historie og mange er bestemt bevaringsværdig.

                                                                                                       Trine Bjørn Rasmussen 8860 Ulstrup
                                                                                                       - Blanketnummer: 25628

                                                                                                       Kulturarv

                                                                                                       Langå station og tilhørende bygninger er Langås kulturarv. Denne arv og alle dens historier gemmen generationen er værd at bevare og helt utænkeligt andet. 

                                                                                                        Charlotte Rasmussen 7840 Højslev
                                                                                                        - Blanketnummer: 25613

                                                                                                        Bevar Langå stationsbygning

                                                                                                        Fra en som dagligt pendler i skole, så sætter jeg rigtig meget pris på, at der er en bygning man kan vente inden i med nogenlunde varme. Glas-skurer er bare ikke helt det samme, og så kommer de ikke med toiletter på siden. Derudover mener jeg også at Langå station og stationsbygningen har en masse historie i sig og det burde vi bevare og gøre mere ud af i stedet for at rive ned, mange tog standser i Langå og mange skal derfor også skifte tog i Langå. Derfor kan det kun være en fordel med en varm bygning, med toiletter og, hvor der så også er en masse historie og, hvor der foregår en masse sjove og spænde aktiviteter arrangeret af lokal samfundet. Som ung elsker jeg at bo i Langå, og en stor del af det kommer i forbindelse med togstationen og den frihed jeg har, fordi jeg så nemt kan komme rundt med offentligtransport vis togstationen.

                                                                                                         Sofie Witt Møller 8870 Langå
                                                                                                         - Blanketnummer: 25608

                                                                                                         Bevar Langå Gamle station

                                                                                                         Bevar Langås gamle station.

                                                                                                         ser ingen mening at den bygning skal rives ned og slette ikke nu hvor vi i Langå har fået Station K, spillested som jeg selv har oplevet at se bl.a. Maria Frank ect m.FL , håber bygning bliver bevaret eller fredet

                                                                                                          Henrik Vincents Fisker 8870 Langå
                                                                                                          - Blanketnummer: 25603

                                                                                                          K for kultur og knudepunkt

                                                                                                          Langå er et godt sted at bo, og efter min mening hænger dette til dels sammen med, at det er nemt at tage toget mod både Århus, København, Ålborg og Vestpå. Og stationsbygningen tjener langt flere formål end bare at være læ for de rejsende;

                                                                                                          Bygningen i sig selv er bevaringsværdig grundet historie og arkitektur - det er en skam bare at "smide ud"! 
                                                                                                          Desuden blomstrer kulturen på 1. salen, hvor frivillige kræfter har gjort det muligt at tage til koncerter og lign. samt at have kontor.

                                                                                                          Mange landsbyer drænes for kulturtilbud og ligger øde hen - det skal ikke ske for Langå! 
                                                                                                          Stationen er med til at samle folk i Langå og give frirum til at skabe i fællesskab.

                                                                                                          Bevar Langå station!

                                                                                                           Anna Ruth Kjems Steenfeldt 8870 Langå
                                                                                                           - Blanketnummer: 25601

                                                                                                           Nedrivning af stationsbygningen i langå

                                                                                                           Nej til nedrivning af stationsbygningen i Langå

                                                                                                            Charlotte Bisgaard Rene 8870 Langå
                                                                                                            - Blanketnummer: 25599

                                                                                                            Samarbejde, Samhørighed og Sammenhængskraft.

                                                                                                            Jeg er stor tilhænger af bevaringen af Langå Station

                                                                                                             

                                                                                                            • Fordi stationsbygningen bygger bro mellem fortid, nutid og fremtid. Som medskaber af stationens nuværende aktiviteter, er det med stolthed at jeg skriver mig ind i historien om en bygning, der i alle tider har stået som bindeled mellem byen og verden omkring den. Idag er behovet for kontakt med omverdenen ikke mindre end tidligere, men har måske nok forandret sig. Idag er kulturen blevet et omdrejningspunkt i Langå. Og indtil nu har DSB ved at lade os leje os ind i bygningen, bidraget til vi idag har et unikt og anerkendt kulturcentrum, som for længst har gjort sig bemærket andre steder end i Langå.

                                                                                                             

                                                                                                            • Fordi at initiativtagere står i kø for at bidrage til at udvikle stationens funktion for både beboere i Langå, såvel som de rejsende der kommer forbi. Der er adskillige tiltag undervejs, som blot venter på at DSB skal lægge planerne om en nedrivning væk, så det er trygt at bidrage til aktiviteterne.

                                                                                                             

                                                                                                            • Fordi vi igennem denne centrale placering fremmer oplevelsen af et levende bycentrum. Så snart man som rejsende lander på Langå station vil man kunne mærke at her er der liv. Tænk sig at man kan gå ind og få en kop kaffe fra det lokale kafferisteri, mens man nyder udsigten til det renoverede vandtårn, og ser på udstillinger af lokale kunstnere. Alt dette kan DSB være medskabere af, ved at lade bygningen stå, ligesom at Byrådet bakker op om det ved at godkende bevaringsværdigheden for Langå Station.

                                                                                                             

                                                                                                            • Fordi at vi også vil en bæredygtig udvikling. At Banedanmark udvikler elektrificerede transportårer i Danmark er vi som stationsby store tilhængere af. Der er bare ikke holdbare argumenter for at vi ikke kan skabe en bæredygtig stationsbygning samtidig. Logistikken kan fint planlægges så eltog og stationsbygning kan sameksistere. Og hvorfor ikke forestille sig en bæredygtig stationsbygning med solceller på taget, og økologisk café idet gamle billetsalg?

                                                                                                             

                                                                                                            Behov ændrer sig, men uforandret står stadig styrken ved bæredygtige konstruktive samarbejder. Ved samhørighed imellem det nære, og nærværende og det langsigtede perspektiv. Ved sammenhængkraften der opnår når byens borgere tager medansvar for bygninger der står deres hjerter nær. Så kære byråd og kære DSB: Lad os samarbejde!

                                                                                                             Mads Nielsen 8870 Langå
                                                                                                             - Blanketnummer: 25596

                                                                                                             Bevar Langå Station

                                                                                                             Jeg synes helt klart, at man skal bevare Langå stationsbygning. Bygningen er en utrolig vigtig del af Langås historie og bidrager kulturelt til byen. Funktionelt fungerer det utrolig godt at have en god stationsbygning med alle dem, der skifter tog i byen og ofte har ventetid. Stationen har også en vigtig funktion ifht at danne grobund for mange frivillige initiativer. At rive stationen ned vil derfor være et stort tab for byen. 

                                                                                                              Cecilie Viberg Syrstad 8870 Langå
                                                                                                              - Blanketnummer: 25589

                                                                                                              Samlingspunkt for byen

                                                                                                              Stationen er et samlingspunkt for byen og en stor driftkraft i byens fremtidige vækst

                                                                                                               Kim Kristensen 8870 Langå
                                                                                                               - Blanketnummer: 25588

                                                                                                               Langå station

                                                                                                               Der går rygter om, at man vil nedlægge stationen som er et samlingspunkt for byen. Her er blandt andet kultur arrangementer og spirende aktiviteter i en ellers død og kedelig by så et sådan tiltag ville være ærgeligt især hvor I har lavet en flot og arkitektonisk flot bro som også pryder og samler byen så flot .

                                                                                                               BaneDanmark samler. Lad da det være bevaret også i Langå, i denne gamle bygning . 

                                                                                                                Jane Jakobsen Hoggins 8870 Langå
                                                                                                                - Blanketnummer: 25515

                                                                                                                Høringssvar til Forslag til lokalplan 733, Langå Station

                                                                                                                Med følgende synspunkter vil vi gerne støtte Byrådets Forslag til lokalplan 733, så Langå Station bevares. 

                                                                                                                Det kulturhistoriske

                                                                                                                Stationen med tilhørende funktioner er stationsbyens dåbsattest. 

                                                                                                                Beslutningen om, at anlægge stationen netop her blev grundstenen i den stationsby, der voksede op omkring byens første rigtige bygade: Lohmansgade. Her lå byens butikker, småerhverv og boliger - her boede mange folk med tilknytning til banen. 

                                                                                                                Senere blev Bredgade anlagt og den gamle Langå landsby med kirke, skoler, gårde og landsbyhuse blev bundet sammen med stationsbyen. 

                                                                                                                Stationsbygningen, banearealet med vandtårn, remisse, kontroltårnog det gamle posthus (tegnet af Hack Kampmann) samt kroen er vigtige vidnesbyrd for at forstå og aflæse byens historie. 

                                                                                                                I den sammenhæng vil en nedrivning af Stationen være et anstød mod det samlede kulturmiljø.

                                                                                                                Selve stationsbygningen fremtræder i dag som et en fin repræsentant for 1950 -1960’ernes byggestil.

                                                                                                                Den indgår i en arkitektonisk helhed med den tidligere stationsforstander bolig - den røde murstensbygning, der ligger lige overfor stationen på Bredgade.

                                                                                                                Byrådets ønske om, at udpege stationsbygningen som bevaringsværdig vil stå endnu stærkere, hvis også den gamle stationsforstanderbolig og kontroltårnet udpeges som bevaringsværdige - som en samlet bygningshistorisk helhedsammen med remisebygningerne.

                                                                                                                Alle kommuner skal i deres kommuneplaner udpege ”Værdifulde Kulturmiljøer”. Randers Kommune har i Langå udpeget området omkring Langå Station som et ”Værdifuldt Kulturmiljø”. Det afgrænsede område omfatter nærområder til stationen, bl.a. bebyggelser langs Lohmannsgade og dele af Bredgade, Lindevej ,Vestergade, Havevej, Søvej og Skovkrogen, herunder også Vandtårnet, Remissen og kontroltårnet. Omdrejningspunktet for udpegningen er Langå Station, som jo er hele grundlaget og forudsætningen for alle de omkringliggende bygninger. Dette understreger i meget høj grad også vigtigheden af at bevare grundlaget for det hele, nemlig stationsbygningen.

                                                                                                                Det tekniske og funktionelle

                                                                                                                Det er Bane Danmark’s holdning, at stationsbygningen skal fjernes, fordi dens placering er uforenelig med den kommende elektrificering af den nord - sydgående togdrift.

                                                                                                                Det må være en mulighed, at benytte sporene således, at perron 1 alene betjener Arriva togene. ( Aarhus - Langå - Viborg - Struer og retur ).

                                                                                                                De skal jo ikke elektrificering - de vender på Langå station - og de bruger ikke sporerne nordpå.

                                                                                                                Elektrificeringen må kunne koncentreres ved spor 2 og 3 og evt. 4 til betjening af DSB-togene mod Aalborg og København.

                                                                                                                Herved kan spor 1 friholdes for luftledninger og gangbroen til stationsbygningen kan bevares. 

                                                                                                                Brandsikkerheden af stationsbygningen er intakt. 

                                                                                                                Hvis gangbroen ikke kan sikres, må bygningen kunne brandsikres med en ståltrappe fra 1 sal til perronniveau. 

                                                                                                                Til gavn for passagerene.

                                                                                                                Langå station er et jernbaneknudepunkt - en station hvor mange passagerer skifter tog. 

                                                                                                                I lyset af den grønne omstilling og samfundets ønsket om, at flere vælger den kollektive transport, er det vigtigt at stationen kan tilbyde gode faciliteter for de rejsende.

                                                                                                                Stationsbygningen rummer i stueplan passagerfaciliteter som indendørs opholds- og ventearealer, samt forholdsvis nyrenoverede toiletter med puslemulighed for småbørn.

                                                                                                                Disse faciliteter er med til at giver de rejsende en langt mere behagelig rejse. 

                                                                                                                Især i de mørke vintermåneder, hvor sne, kulde og mørke kan forstyrre togtrafikken, kan ventetiden på stationen blive lang.

                                                                                                                Det kulturelle

                                                                                                                DSB efterspørger løbende forslag til genanvendelse af overflødiggjorte Stationsbygninger i Danmark. Jf. DSB’ hjemmeside.

                                                                                                                På hjemmesiden stå der:

                                                                                                                “ Hos DSB Ejendomme vil vi gerne i dialog med kommuner og lokale aktører, som sammen med os vil medvirke til, at byens station igen bliver et lokalt aktiv. Vores vision er at skabe rammerne for et samarbejde, hvor kommunen enten lejer sig ind på stationen for at igangsætte egne projekter eller at vi sammen finder lokale ildsjæle, som kan skabe liv på stationen.”

                                                                                                                I den sammenhæng er Station K en kæmpe succes - både ved at sikre liv i byens stationsbygning, men også som et meget betydende kulturelt aktiv for hele byen. 

                                                                                                                Der er kæmpe stor lokal opbakning til musik- og kulturlivet omkring Station K og flere musikere er i de senere år flyttet til byen. En udvikling der understøtter Langå som en aktiv og levende musikby. Siden 1978 har lokale ildsjæle arrangeret og afholdt den årlige Vestparkfestival med 2 - 3 dages musik i skoven. En musikarv, der i høj grad bæres videre i det professionelle musikliv på Station K.

                                                                                                                Håber dette kan bidrage positivt til debatten og på sigt være med til at sikre, at LANGÅ STATION bevares!

                                                                                                                 

                                                                                                                Mvh.

                                                                                                                Ejvind Anker Bak 
                                                                                                                Anne Norskov Kristensen

                                                                                                                Villavej 48

                                                                                                                8870 Langå

                                                                                                                 

                                                                                                                 Anne Norskov Kristensen 8870 Langå
                                                                                                                 - Blanketnummer: 25474

                                                                                                                 Over den hvide bro

                                                                                                                 Når man via den hvide bro kommer ind i trapperummet i Langå stationsbygning, er det et enestående pust af bygningselementer fra gamle dage, der møder en. Oplevelsen fortsætter ned ad trappen, videre til ventesalen, og ud gennem dørpartierne - til perronerne.

                                                                                                                 På den måde udgør bygningen en historisk attraktion, hvis atmosfære det efterhånden er stadigt sjældnere at møde i Danmark.

                                                                                                                 Hvis bygningen forsvinder, vil det derfor være et ærgerligt tab af muligheder for at støtte den kollektive erindring.

                                                                                                                 Som den fremstår lige nu, har stationen dog heldigvis stadig et fint potentiale til at indgå i skabelsen af en meget seværdig perle. Ikke alene bør bygningen derfor bestå, men der bør laves en arkitektonisk respektfuld, samlet strategi for dens videre bevarelse.

                                                                                                                  

                                                                                                                 Under den hvide bro.

                                                                                                                 Gennemkørselshøjden på spor 1 under broen fremstår som utilstrækkelig i en kommende elektrificeret togdrift, med køreledninger; og det angives som begrundelsen for, at broen skal fjernes; med det afledte resultat at også bygningen skal fjernes.

                                                                                                                 Dette argument er angribeligt.

                                                                                                                 I den nuværende tilrettelæggelse af togdriften forekommer der nemlig ingen gennemkørseler via spor 1. Så i en fremtidig elektrificeret verden med samme mønster skal toget blot standse, før det kommer frem til arealet ved gangbroen.

                                                                                                                 I endnu et andet fremtidsscenarie er korte dieseldrevne tog ovenikøbet erstattet med batteridrevne, dvs. uden behov for køreledninger.

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  

                                                                                                                  Vitus Jordan 8870 Langå
                                                                                                                  - Blanketnummer: 25147

                                                                                                                  Beholde Langå station

                                                                                                                  Vi syntes klart det vil være bedst at beholde Langå station.
                                                                                                                  Det vil være et kæmpe tab for lokalsamfundet og togpassagerer at miste så flot og en historisk bygning, den er fra den tid hvor Arkitekter tegnede bygninger hvor man hele tiden kan få øje på nye detaljer.

                                                                                                                  Istedet for de bygninger som tegnes nu om dage, en kedelig firkantet klods i glas.
                                                                                                                  Jeg har kørt med tog i 25 år. Hele området omkring vil blive tomt og fattigt af indtryk, når man står og venter på toget.
                                                                                                                  Jeg tænker hvor mange passagerer der i gennem tiden har stået og ventet og betragtet denne historiske bygning, bl.a mænd med høj hat,kvinder med store kjoler,avissælgere, tog kontrolløren der fløjter togafgang og nu hvor station - K er fyldt med aktiviteter, sang,musik og masser af underholdning.

                                                                                                                  Banedanmarks argument for at nedrive stationsbygningen, holder ikke vand.........de har i mange år forsømt vedligholdelse af bygningerne, så derfor er det jo klart at det vil koste penge at opdatere bygningen.

                                                                                                                  Det med højspændingsledningerne må kunne løses på anden vis........

                                                                                                                  En bygning der skaber og har mange mennesker der skaber et liv i vores lokalsamfund.

                                                                                                                  Hvis Langå station forsvinder er det, det samme som at tage hjertet ud af Langå og kan IKKE erstattes.

                                                                                                                  Med venlig hilsen

                                                                                                                  Britta &Peder Jacobsen

                                                                                                                   

                                                                                                                   


                                                                                                                   

                                                                                                                   Peder Jacobsen 8870 Langå
                                                                                                                   - Blanketnummer: 25090

                                                                                                                   Bevar stationsbygningen i Langå!

                                                                                                                   Bane Danmark har planer om at rive stationsbygningen i Langå ned, en bygning som både er bevaringsværdig og et knudepunkt i byen. Bygningen er et symbol på Langå, et symbol som vi i Langå har store visioner for. Der er allerede nu en masse kunstneriske sjæle i bygningen og hvis der er noget Langå kan, så er det at samle, modernisere, tænke nyt og ikke mindst oprette stabile fællesskaber for alle i byen. Langå er kendt for musik, kunst, litteratur, fællesskab, talrige foreninger og ikke mindst at vi løfter i flok. Bane Danmark burde istedet indgå i en konstruktiv dialog med byens borgere og ved fysisk tilstedeværelse se og høre hvad vi kan og vil. Der er mange visioner for bygningen og de omkringliggende områder - måske kunne Bane Danmark åbne hjertet og øjnene lidt og de vil opdage, at her gemmer sig muligheder for positiv eksponering (for en gangs skyld) og måske endda indtjeningsmuligheder i samarbejde med aktive og engagerede Langå-borgere. 

                                                                                                                    Eva Frank 8870 Langå
                                                                                                                    - Blanketnummer: 24866

                                                                                                                    Bevar Langå Stationsbygning

                                                                                                                    Jeg mener bestemt at Langå station skal bevares... Alt andet vil være synd for lokalsamfundet. 

                                                                                                                     Louise Jakobsen 8870 Langå
                                                                                                                     - Blanketnummer: 24864

                                                                                                                     En fantastisk stationsbygning

                                                                                                                     Langå stationsbygning og banemiljø er allerede noget helt unikt, og der kommer mere til. Det har stort potentiale, og stationsbygningen (og det nuværende indhold med Station K) er hjertet - et forbillede med stor betydning! Giv det chancen for at blomstre - bevar stationsbygningen! 

                                                                                                                      Louise Bechmann Schjødt 8870 Langå
                                                                                                                      - Blanketnummer: 24860

                                                                                                                      Langå station

                                                                                                                      Stationsbygningen i Langå er et samlingssted for bygens borgere. Et sted hvor alle på tværs af alder, køn og sociale lag samles og skaber fællesskaber. Hvor frivillige kræfter yder en kæmpe indsats for hele Langå. 
                                                                                                                       

                                                                                                                      Udover at være et samlingspunkt, er stationsbygningen varetegnet for Langå. 
                                                                                                                       

                                                                                                                      Det ville være en skændsel og et kæmpe tab af historie, identitet og fremtidig udvikling af Langå hvis stationsbygningen bliver revet ned.

                                                                                                                       Kasper Baunhøj Christiansen 8870 Langå
                                                                                                                       - Blanketnummer: 24711

                                                                                                                       Et historisk klenodie

                                                                                                                       Stationsbygningen i Langå, er en bygning der har en meget historik sammenhæng med byen, der er dybt forankret, som en meget vigtigt stations by,  på jydske længde banenet. I de senere år, har bygningen ikke været brugt så meget af DSB. Bygningen har fået stor kultur betydning for byen, ved dannelsen af Station K, som sted for små rugekasser/ mindre virksomheder og ikke mindst, som et anerkendt musiksted, hvor både lokale kunstner og mere landskendte kunstnere har besøgt stedet. Derfor er der alt mulig god grund til, at bevare stedet. 

                                                                                                                        Jim Davidsen 8870 Langå
                                                                                                                        - Blanketnummer: 24604

                                                                                                                        Bevar Stationsbygningen

                                                                                                                        Banedanmark og DSB ønsker at nedrive  Stationsbygningen i Langå. Dette er så stor en indgriben i byens helhed, at der må tages til genmægle. Hvordan opstår denne Ide hos Banedanmark og DSB. Jo de skænker simpelthen ikke Stationsbyen Langå en eneste tanke. Det eneste det drejer sig om, er at få en anden slags linieføring gennem byen, intet andet.
                                                                                                                        Stationsbygningen, Kontroldtårnet, Vandtårnet, de sodsværtede huse på Lindevej, jernbanebroerne og Remisen. Alt dette er kulturbærende i Langå, og gennem alle tider har Langå leveret stærke arbejdere til at drive tog, spor og reperationer.En bevaringsværdig bygning som Godscentralen på Vinkelvej blev blot jævnet med jorden, kontroldtårnet nord for stationsbygningen ligeså. Og da Banedanmark ville have lov til at opfører et kæmpeværksted øst for stationsbygningen, så fik de lov til det. Igen bragte Langå et offer. Hvis Stationsbygningen forsvinder, så ændre den givne premisse sig for tilladelsen til opførsel af den dominerende værkstedsbygning. Hele bybilledet vil blive markant ændret. Og dermed vil en kæmpestor del af udsigten hvile på det store, og langt fra, område integrerede  værksted, og det endda med noget der minder om en genbrugsstation ved siden af. I Randers kommune er Langå stadig at betragte som et atraktivt bosætningsområde. Stationsbygningen er en kæmpedel af kulturarven i Langå. Og kulturen lever videre i Stationsbygningen, lys og musik i vinduerne er bedre for borgere og byen. Stationsbygningen er mere levende end nogensinde før, takket være fantastiske mennesker lever kulturen stadig i Stationsbygningen, i Station K.

                                                                                                                        René Rasmussen
                                                                                                                        Langå
                                                                                                                         

                                                                                                                         René Rasmussen 8870 Langå
                                                                                                                         - Blanketnummer: 24533

                                                                                                                         Bevar stationsbygningen.

                                                                                                                         Stationsbygningen er en del af manges hverdag. Den huserer Station K, som er knudepunkt for mange kulturelle oplevelser. Det er her de dybe samtaler er, det er her der danses og spilles musik. Det er her der dannes venskab over noget litterært, noget musikalsk. Det vil være en skam at fjerne noget godt. Noget der fungerer. 

                                                                                                                          Kristine Sejr 8870 Langå
                                                                                                                          - Blanketnummer: 24315

                                                                                                                          Langå er i udvikling

                                                                                                                          Langå ligger smukt i landskabet og er trafikalt knudepunkt pga. jernbanen. 

                                                                                                                          Stationsby er byens identitet og historie. 

                                                                                                                          Jeg er ikke imod udvikling, men meget imod afvikling, især fordi kollektiv trafik udover at være en grundsten i Langå også bør være en prioritet i hele Danmark i forhold til global omstilling. 

                                                                                                                          De kulturelle aktiviteter og kontorfællesskab, som i dag foregår i bygningen er skabt af Langå Stationsforening (Station K) i et frugtbart samarbejde med DSB som udlejer og støttet af lokale fonde og byudviklingsmidler fra Langå i Udvikling.

                                                                                                                          Målet var at bevare bygningen gennem at gøre dens funktion tidssvarende og dermed at styrke byens identitet som stationsby. Station K har siden 2017 bevidst sit værd, og mulighederne som er skabt her bliver i dag ofte nævnt som en drivkraft for tilflytning af unge familier og byens udvikling generelt.

                                                                                                                          Jeg savner visioner i Banedanmarks planer. For mig ligner det en effektiviserings- og spare-plan der vil opleves som et stort tilbageskridt for os der bor i byen. 

                                                                                                                           Anton Johannes Hejl 8870 Langå
                                                                                                                           - Blanketnummer: 24300

                                                                                                                           Nedriv Langå Station

                                                                                                                           Jeg er daglig pendler Langå-Århus-Langå

                                                                                                                           Taget har været utæt i flere år. Når det regner, driver vandet ned af væggene i ankomsthallen. For ca 4 år siden gennemgik ISS bygningen de vuderede at det ville koste mellem 4 og 5 millioner at renovere taget. Hele underetagen lugter af fugt. Har man taget i kig ned i kælderen? Hvor mange af borgernes penge har man tænkt at putte i en gammel udtjent stationsbygning. Jeg så hellere kommunen kæmpede for at der blev et offentligt toilet på stationen.

                                                                                                                            

                                                                                                                            Frank Rene Schøler 8870 Langå
                                                                                                                            - Blanketnummer: 24285

                                                                                                                            Bevar stationen

                                                                                                                            Bevar stationen 

                                                                                                                             Mikkel Juul Dam 8870 Langå
                                                                                                                             - Blanketnummer: 24256

                                                                                                                             En station for alle

                                                                                                                             Udbyg den med café og hygge, så mange mennesker gør så meget for station k, utroligt at noget der betyder sammenhold og venskab skal destrueres, kig på værdien for beboerne som ikke har adgang til teater eller store koncerter og husk at belønne de frivillige som gør så meget for byens identitet 

                                                                                                                              Morten Dalgaard Sleimann 8870 Langå
                                                                                                                              - Blanketnummer: 24215

                                                                                                                              Langå stationsbygninger bør bevares

                                                                                                                              Stationsbygningen i Langå bør bevares som del af den kulturarv byen har i kraft af mange år som jernbaneknudepunkt, samt fordi bygningerne dels giver mulighed for ophold for rejsende, men også fungerer som en lille kulturperle med bl.a spillested. I betragtning af øvrige omkostninger der pt ses igangværende på jernbanenettet må det også være muligt at finde en løsning i Langå. 

                                                                                                                               Jan Luxenburger 8870 Langå
                                                                                                                               - Blanketnummer: 24193

                                                                                                                               Bevaring af Langås stations bygninger

                                                                                                                               Det vil være et tab for alle togrejsende og kommende generationer, hvis den smukke og bevaringsværdige station ikke får lov til at blive stående, lige præcis hvor den er.

                                                                                                                               Dette set i lyset af, at stationen både er offentlig knudepunkt for de mange tog rejsende, - hvis man ser på trafikstyrelsens seneste tal over passagere der benytter Langå station, vil det være yderst kristisabelt, at man som en af de mange passager, både ved påstigning og omstigning, ikke længere har mulighed for at benytte bygningen og toiletforhold.

                                                                                                                               Derudover skal bygningen selvfølgelig også bevares, i forhold til det kulturelle og kreative miljø bygningerne indeholder idag.

                                                                                                                                Louise Wagner 9300 Sæby
                                                                                                                                - Blanketnummer: 24161

                                                                                                                                Bevarelse af stations bygninger på Langå banegård

                                                                                                                                Det har stor betydning for mig at stationsbygningerne bevares. For mig vil Langå føles tom og meget underlig uden de bygninger.De vil altid være en del af mit liv. Utallige gange har jeg været der og husker de aktiviteter der har været der de sidste 50 år. Det er fantastisk at der stadig er aktivitet i form af Station K, stedet hvor byen kan samles om musikken bla. Der er også en Cafe' på tale, som kommer de rejsende til gode. En by som Langå har brug for det fællesskab som de gamle fine bygninger giver os.

                                                                                                                                 Gitte Rasmussen 8870 Langå
                                                                                                                                 - Blanketnummer: 24152

                                                                                                                                 Bevarelse af langå stations bygning langå by er i udvikling ikke afviklin

                                                                                                                                 Langå stationsbygning har været et historisk omdrejningspunkt igennem mange årtier fra fortid til nutid er langå stationsbygning stadig et samlingspunkt samt trafikal knudepunkt der knytter landsdele sammen samt lokalområde det ville være trist at afvikle en stationsbygning som i særdeleshed samler lokalområdet hvor blå frivillige kræfter har fornyet livet af bygningen med musik mv

                                                                                                                                  Torben Petersen 8870 Langå
                                                                                                                                  - Blanketnummer: 24146

                                                                                                                                  Bevar Langå Station.

                                                                                                                                  Jeg syntes klart det vil være bedst at beholde Langå station. Det ville være et kæmpe tab for lokalsamfundet at miste det. 

                                                                                                                                   Louise plougmann Jakobsen 8870 Langå