Kulturpolitik 2023-2026

Høringen er afsluttet

Høringsudkast til en kommende kulturpolitik for perioden 2023-2026.

Kulturforvaltningen i Randers Kommune har udformet et høringsudkast til en ny kulturpolitik for perioden 2023-2026. Høringsforslaget tager afsæt i byrådets vision 2030 for Randers Kommune samt drøftelser i Sundheds-, idræts- og kulturudvalget på et møde den 31. marts 2022, drøftelser i KulturFokus for de professionelle kulturinstitutioner den 13. september 2022, et åbent borgermøde den 28. september 2022 med deltagelse af kulturaktører, kulturforeninger, private virksomheder, kulturbrugere, forskere, frie kunstnere m.v. På den samlede baggrund er der indkredset en række aktuelle emner og udfordringer, som trænger sig på som kulturpolitisk vigtige emner i et fremadrettet perspektiv.

Høringsudkastet bygger på fire tematiske søjler:

  1. fællesskaber
  2. børn & unge
  3. kultur i det offentlige rum
  4. kultur for alle.

Temaerne tager hver især afsæt i en kulturpolitisk vision, hvor kulturens potentialer kan udfoldes og realiseres, så kulturområdets aktører og kulturaktiviteterne kan bidrage til at forbedre borgernes muligheder, Randers Kommunes vækstpotentiale, at skabe endnu bedre sammenhængskraft mellem borgere, mellem land og by, mellem kommunale serviceområder, mellem kultursektoren og nye kulturbrugere. Under alle indsatser ligger det klare udgangspunkt, at der skal være fokus på bæredygtighed.

Læs udkastet til kulturpolitik 2023-2026.

Høringssvar

7 svar
- Blanketnummer: 41252

Høringssvar fra ældrerådet

Ældrerådet har på sit møde den 14. december 2022 drøftet udkast til Kulturpolitik 2023-2026. I den forbindelse har rådet følgende kommentarer:

Kultur for alle

Det er vigtigt at definere, hvad kunst og kultur er.

Kultur og kunstoplevelser bør også gælde for ældre, der ikke er mobile eller er fysisk svage. De har lige så meget brug for kunst og kultur som alle andre.For kunst og kultur kan forbedre vores subjektive velvære, vores livstilfredshed og vores oplevelse af mening. Kunsten og kulturen kan være med til at skabe frirum, hvor man får mulighed for at få sine sanser stimuleret, får æstetiske oplevelser og nye perspektiver.

Konkret kunne det betyde at kulturinstitutionerne overvejer arrangementer på plejecentrene. Eksempelvis teater, koncerter, billekunstudstillinger m.m. i små formater.

Der bør desuden være fokus på, at få ført kulturen ud i hele kommunen, og huske at få de små landsbyer medinddraget - der er også et rigt liv derude. Ældrerådet mener derudover, at der mangler et afsnit om tilbud til ældre borgere, som er meget alene og har svært ved at bevæge sig omkring (bl.a. borgere i landdistrikterne, hvor offentlige transport ikke er mulig).

Generelle betragtninger

Ældrerådet synes generelt, at kulturpolitikken og fritids- og idrætspolitikken matcher hinanden.

I 3. afsnit sidste punktum vil ældrerådet foreslå følgende mindre tilføjelse: “herunder geografisk”.

Ældrerådet har med stor glæde set nogle af byens plejecentre, som er udsmykket med flotte motiver/malerier. Det giver liv og glæde. Kultur behøver derfor ikke altid kræve en masse – flotte farver og glade motiver kan give meget glæde og indhold på f.eks. et plejecenter.

Der bør være cadeau til den ældre målgruppe, som er den store gruppe af brugere og støtter til kulturen i Randers Kommune.

Afslutningsvis kan det siges, at ældrerådet synes det er vigtigt med en Kulturpolitik, men det er lige så vigtigt at sørge for, at følge op på denne politik med nogle konkrete målsætninger og handleplaner, så man kommer i mål med de visioner der vedtages i politikken.

På ældrerådets vegne,

Per Boysen

Formand i ældrerådet

    Ældrerådet 8900 Randers C
    - Blanketnummer: 41241

    Høringssvar til ´Høringsudkast til en kommende kulturpolitik´

    Bysekretariatet ser umiddelbart høringsudkastet med de 4 temaer som en god ramme, der vedrørende kulturpolitikken favner bredt, hvor der under hvert tema peges på muligheder for også decentralt at udvikle tiltag sammen med borgerne. Vi vil dog samtidig henstille til Randers byråd, at der -  som det er gældende vedrørende Flodbyen Randers under tema 3 ”Kultur i det offentlige rum” – også rettes særlig fokus mod de særlige byudviklingsaktiviteter omkring Nordre Fælled i Randers Nordby. Dette byudviklingsarbejde bygger netop bl.a. på aktiv inddragelse af en kombination af kultur, natur og friluftsliv som et byudviklingsinstrument med henblik på at skabe nye byrum og dermed nye oplevelsesmuligheder for såvel ressourcestærke som ressourcesvage borgere. For nuværende pågår et stort udviklingsarbejde omkring en kommende badesø med dertilhørende anlæg. Dette vil netop blive en stor og ny attraktion i Randers for alle borgere i Randers Kommune. Denne udvikling vil understøtte en ´by i balance´ i forbindelse med hele byudviklingen. Tiltagene på Nordre Fælled bygger i øvrigt videre på idrætsanlæg (Langvang), som Randers kommune allerede har etableret, og på inddragelse af børneinstitutioner, skoler og bibliotek som aktive aktører. Det samlede udviklingsarbejde omkring Nordre Fælled sker desuden i samspil med  områdets boligorganisationer og har vist sig også at have national interesse.

      Bysekretariatet 8930 Randers NØ
      - Blanketnummer: 41229

      Handicapmusikfestivallen

      Handicapmusikfestivallen har i en snes år i august måned samlet  +/- 1500 til 'årets begivenhed' for udviklingshandicappede fra nær og fjern. Musikfestivallen, der støttes af en række sponsorer og Randers kommune, arrangeres gennem Kronjyllands Handicapcenter. Centeret er desværre ophørt meget pludseligt, og Lev Randers kan derfor frygte, at dette kan udfordre gennemførelsen af kommende års handicapmusikfestivaller. Randers kommune anmodes derfor om at give handicapmusikfestivallen særlig opmærksomhed, f.eks. ved at nævne den i kulturpolitikken.

        Lev Randers' kreds 8870 Langå
        - Blanketnummer: 41201

        Høringssvar fra Sangkraft Randers

        Sangkraft Randers bakker fuldt og helt op omkring de skitserede mål. Vi foreslår, at flg. passus indføjes under tema 2, børn og unge:

        Alle børn og unge i Randers Kommunes institutioner skal senest i 2025 have mulighed for at synge i fællesskab med andre mindst én gang om dagen.

        Begrundelse: Sang en let tilgængelig indgang til alle andre former for musikudøvelse og brug af musik i det hele taget. Sang er kulturbærende i lighed med dansk og historie. Gennem sang kan man også enkelt og pædagogisk introducere andre former for performance-baseret kunst, som dans og skuespil. Derudover er sang med til at skabe trivsel og fællesskab, og at nedbryde sociale barrierer.

        I forhold til de forskellige temaer, strategien omhandler, så opfatter vi os selv som en oplagt samarbejdspartner, når de skal udmøntes. Eksempler på, hvad vi allerede gør, er skitseret herunder:

        1. Fællesskaber

        Sang er en af de mest effektive måder at skabe fællesskaber på. Sangkraft Randers understøtter sangfællesskaber, bl.a. har vi planlagt aktiviteter i forbindelse med vores sangfestival VoXperience, hvor der både er tale om fællessangsaktiviteter og aktiviteter, der involverer lokale kor. Herunder en koncert med lokale kor og Randers Kammerorkester, med musik af bl. a. Queen.

        2. Børn og unge

        At få mere sang ind i institutionslivet for vores børn og unge er én af vores vigtigste missioner. Vi har bl.a. udbudt sangtimer på kommunens ud og lær-portal. Her får elever i 2-3. klasse mulighed for at opleve nogle af områdets dygtigste sangpædagoger i en skoletime, der også giver inspiration til klassens musiklærer.

        Sangkraft Randers har allerede flere projekter i børnehaver og vuggestuer omkring sang, og vi kan også hjælpe med at få mere sang ud på skolerne.

        3. Kultur i det offentlige rum

        Sangkraft Randers’ åbningsevent bestod af en række korkoncerter rundt om på byens pladser, så det at benytte det offentlige rum er en del af vores DNA. Vi har også til sangfestivalen stort fokus på, at benytte lejligheden til at få sang ud på pladser, gader og virksomheder.

        4. Kultur for alle

        Sang er en af de mest tilgængelige kulturformer – det er netop for alle. At få mere sang både i Randers by og i oplandsbyerne åbner for at flere kan blive kulturbrugere. Sangkraft Randers arbejder på at styrke mulighederne for sang for borgere med særlige udfordringer og behov – det kan f.eks. være forskellige former for sundhedskor, eller at få børn i børnehaverne til at synge på plejehjemmene.

        Sangkraft Randers er blevet til som et samarbejde mellem byens organister og korledere, Randers Kammerorkester, Randers Musikskole, Randers Bibliotek og Korby Randers. I 2022-23 modtager Sangkraft Randers midler fra en statslig pulje til etablering af sangkraftcentre. Fra 2024 er vores fortsatte eksistens dog betinget af en kommunal bevilling.

        På vegne af Sangkraft Randers

        Kristian Melchior Echwald

        Kunstnerisk leder

         

         

          Sangkraft Randers 8900 Randers C
          - Blanketnummer: 41176

          Randers Kommunes kulturpolitik for perioden 2023-2026

          Høringssvar fra Randers Regnskov

          Som kulturinstitution i Randers Kommune sætter Randers Regnskov stor pris på at blive inddraget i processen om kommunens kulturpolitik.

          Vi har derfor med stor interesse læst forvaltningens udkast til den kommende kulturpolitik, der indeholder flere gode visioner – i særdeleshed et fælles sigte mod bæredygtighed.

          Vi har dog enkelte bemærkninger til udkastet.

          • Overordnet: Det kan af teksten fremstå som om, at genudpegning af Turbinen, et ungekulturhus på Von Hatten og en permanent billedskole i sig selv er mål i kulturpolitikken. De er vel snarere værktøjer til at få unge til at indgå i kulturfællesskaber, hvilket bør fremgå som målet.
          • Den nye kulturpolitik nævner slet ikke kulturoplevelsernes markante betydning for kommunen i forhold til at tiltrække nye borgere og i forhold til turisme. Vores kulturtilbud bidrager imidlertid væsentligt til både at tegne randrusianernes identitet udadtil og årligt at tiltrække i hundredtusindvis af gæster til Randers kommune. Det ville derfor være oplagt og ønskeligt, at der også indgik et tema om turisme i kulturpolitikken.
          • Det ville i forhold til turisme være relevant at prioritere kulturtilbuddenes tilgængelighed, f.eks. ved, at de store kulturinstitutioner undlod at have lukkedage i de perioder, hvor kulturoplevelser er mest efterspurgt.
          • Tema 2 – Børn og unge: Vi foreslår en formulering, der er lidt bredere, så visionen også omfatter amatørkunsten og ikke mindst den kultur, der allerede findes naturligt integreret i landskabet i Randers Kommune og er et billede på hvem randrusianerne er, var og gerne vil være.
          • Tema 3 – Kultur i det offentlige rum: Her fremgår det, at vi skal ”fremme mulighederne for kulturelle aktiviteter i de grønne miljøer”. Vi foreslår, at der i stedet skal stå, at vi skal skabe flere grønne miljøer, der kan danne rammerne omkring kulturaktiviteter, der er bæredygtige for områderne, så kultur og natur understøtter hinanden.

          Med disse få forbehold mener vi dog overordnet, at den nye kulturpolitik indeholder mange, gode betragtninger, som kan give såvel kulturinstitutioner som private aktører og netværk inden for Randers’ kulturliv en god pejling om kommunes visioner for de kommende fire år.

            Fonden For Randers Regnskov 8900 Randers C
            - Blanketnummer: 41173

            Kulturen i Randers skal gå på to ben.

            Til kulturfolkene.

            Godt der er mulighed for høringssvar, så der kan komme dialog omkring kulturpolitikken i hele Randers Kommune. Vi skal huske at kommunen er både "Randers til vandet"  og "Randers på landet", for sammen har vi så meget mere at byde på. Når der er kommunale penge med i spillet, så skal der naturligvis være til Randers Ugen, men i samme omgang skal der sendes penge ud til oplandets byfester, sportsfester, kulturuger og events. På samarbejdsdelen kan de store udbydere som f.eks. Randers Teater og Kammerorkestret sendes på landtur, for der skal støttes op om aktiviteter i hele kommunen. Mange kan sikkert den gamle leg med at sparke til dåsen, men der måtte man ikke stå og dække dåsen op. Randers Kommune er på samme måde heller ikke gift med Randers C, så lad os få den kommunale indsats ud til "Randers på landet". Kulturmøder kan også holdes i Ommersysselhallen, og dialogmøde om kulturens fremtid må da også kunne holdes udenfor de ellers fine rammer hos Randers FC. Lad os få kommunen til at gå på to ben, så der blive satset både på eliten og det folkelige. Landsstævne hos DGI er en mulighed for hele Randers på landkortet, hvor idrætten ude på landet ville kunne være med. Hvis balancen skal sikres , så kræver det en ny Randers-model 2023. En stor del af afsnit 4 med tiltag er rigtig gode, men det kræver handling, nytænkning og opfølgning. Håber Randers Kommune er klar til at gå på to kulturben. Mvh Peter Fast. 

             

              Peter Fast 8920 Randers NV
              - Blanketnummer: 41086

              Handicaprådets høringssvar

              Se vedhæftede. 

              Handicaprådet 8900 Randers C