Forsikring i virksomhedspraktik

Når borgere er i virksomhedspraktik efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, har kommunen i nogle tilfælde erstatningspligt overfor skader, som praktikanten forvolder.

Arbejdsskade

Der er forskel på reglerne om, hvem der har pligt til at tegne forsikring i tilfælde af en arbejdsskade, alt efter om den ledige udsendes efter kapitel 11 eller kapitel 14 i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Er den ledige udsendt efter kapitel 11 (virksomhedspraktik), er det uden undtagelse kommunen, der har pligt for at tegne forsikring for den ledige. Det er dermed kommunen som anmelder arbejdsskader under kommunes arbejdsskadeforsikring.

Er den ledige udsendt efter kapitel 14 (vejledning og opkvalificering), skal der foretages en konkret vurdering af om virksomheden har nytte af praktikanten. Ud fra denne vurdering, besluttes det om det er virksomheden, som skal medtage personen på egen arbejdsskadeforsikring.

Har virksomheden nytte af den person, der er udsendt efter kapitel 14, så er det virksomheden, der har pligt for at tegne forsikring for personen. Virksomheden har i denne forbindelse pligt til at anmelde skaden til virksomhedens egen arbejdsskadeforsikring.

En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber:

  • Arbejdsulykker: Skader, som opstår pludseligt eller i løbet af fem dage. Fx hvis en medarbejder falder og brækker benet eller får en diskusprolaps efter tungt løftearbejde over en periode på nogle få dage.
  • Erhvervssygdomme: Skader, der opstår efter længere tids skadelig påvirkning af arbejdet – fx nedslidningsskader.

Virksomheden skal anmelde skaden (arbejdsulykken), når borgeren ønsker det, eller når der er risiko for varige følger.

Anmeldelsen skal ske så hurtigt som muligt og:

  • Inden for ni dage fra tilskadekomsten (eller Jobcenterets kendskab til skaden)
  • Inden for fem uger fra tilskadekomsten, såfremt praktikanten ikke har genoptaget forløbet i fuldt omfang.

Virksomheden/praktikstedet har ikke pligt til at anmelde erhvervssygdomme. Disse sygdomme anmeldes af praktikanten via egen læge/tandlæge.

Virksomheden anmelder skaden på ovenstående skema.

Når virksomheden har udfyldt skemaet og dette er blevet underskrevet af såvel virksomheden som praktikanten, indsendes skemaet til Jobkonsulenten, som bringer anmeldelsen videre i Randers Kommunes skade-system. Randers Kommunes Forsikringsafdeling overtager skaden.

Tingsskade

Som udgangspunkt skal virksomheden sørge for, at praktikanten er omfattet af virksomhedens forsikringer. Det er derfor vigtigt, inden praktikforløbet starter, at virksomheden er opmærksom på at gennemgå relevante forsikringer og evt. opdatere disse, inden de modtager praktikanten.

Skader på ting dækkes af virksomhedens tingskadeforsikring og skal derfor anmeldes til virksomhedens eget forsikringsselskab. F.eks. hvis skaden sker ved kørsel i virksomhedens køretøj, er det køretøjets forsikring, som dækker.

Har praktikanten forvoldt skade på andre personer eller andres ejendele, kan arbejdsgiveren anmelde skaden til Jobcentret. Herefter vurderer jobcentret om skaden er omfattet af kommunens erstatningspligt. Som udgangspunkt kræver det ifølge dansk erstatningsret, at praktikanten har handlet groft uagtsomt eller forsætligt.

Hvis der er omkostninger forbundet med skaden, som virksomhedens forsikring ikke dækker, udfyldes skadeanmeldelsen og indsendes til virksomhedens kontaktperson ved Kommunen sammen med svar fra virksomhedens forsikringsselskab.

Når virksomheden har udfyldt skadeanmeldelsen og vedhæftet svar fra eget forsikringsselskab, indsendes dokumenterne til den jobkonsulent ved Randers Kommune, som virksomheden har kontakt til. Det er meget vigtigt, at anmeldelsen dokumenteres med billeder og en grundig beskrivelse af hændelsesforløbet.

For at kommunen kommer til at hæfte for skader på personer eller ting, som påføres af en praktikant, skal praktikanten have handlet på en sådan måde, at han/hun kan pålægges et ansvar.

Hvis skaden sker ved hærværk eller anden kriminel adfærd, kan kommunen ikke komme til at hæfte for skaderne. Det vil være praktikanten selv, der skal betale erstatning for sådanne skader. Derimod vil kommunen hæfte for skader, som praktikanten forvolder, hvis praktikanten har handlet uagtsomt.

Som nævnt i ovenstående; hvis skaden kan være dækket/omfattet af en forsikring (f.eks. en motorkøretøjs-forsikring, en bygning-løsøreforsikring eller en værkstedsforsikring), skal skaden først anmeldes til virksomhedens eget forsikringsselskab.

Efter Lov om erstatningsansvar gælder, at der ikke er dækning for skader, der skyldes hændelige uheld, og at tings- og bygningsforsikringer altid vil gå forud for dækning via ansvarsforsikringen.

I tilfælde af, at skadevolder (praktikanten) ikke har handlet på en sådan måde, at han/hun kan pålægges et ansvar (altså at der er tale om et hændeligt uheld), efter dansk rets almindelige regler, vil skaden ikke være dækket af kommunens ansvarsforsikring, heller ikke en evt. selvrisiko.

Kommunen har efter Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats et ansvar for de skader, som en praktikant, der er udsendt efter kapitel 11 og kapitel 14 i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. For at kommunen kan blive ansvarlig, skal praktikanten være erstatningsansvarlig efter dansk rets almindelige erstatningsregler.

Det er derfor vigtigt, at alle skader meldes til virksomhedens egne forsikringer i alle skadetilfælde.