Bil og kørekort

Registrering af ukrainske biler

Du har 30 dage til at registrere din bil fra den dato, hvor du har fået bopæl i Danmark. Bopæl kan tidligst etableres fra den dato, hvor personen registreres med bopæl i CPR, og det er fra denne dag, der gælder en frist på 30 dage til at få køretøjet registreret (og afgiftsberigtiget).

Motorstyrelsen gør dog opmærksom på, at en meget stor andel af de ukrainske flygtninge ikke vil have opgivet deres udenlandske bopæl. De vil derfor – efter at være blevet registreret i CPR – have bopæl i både Danmark og Ukraine. I de tilfælde skal det vurderes, hvor du er hjemmehørende, da du har bopæl i det land, hvor de er hjemmehørende. Her er reglen, at du først bliver hjemmehørende (og dermed får bopæl) i Danmark efter 185 dage, uanset at du efter for eksempel 30 eller 60 dage er blevet registreret i CPR. Læs mere om udenlandske køretøjer på SKAT's hjemmeside.

Det er Motorstyrelsen, der afgør, hvor en person med bopæl i to eller flere stater anses for at være hjemmehørende. Det koster 400 kr. at ansøge om et svar på dette spørgsmål. Læs mere på SKAT's hjemmeside.

Du kan fortsat køre i sin udenlandsk registrerede bil, indtil det tidspunkt, hvor Motorstyrelsen har truffet afgørelse. Vær særlig opmærksom på, at når registreringspligten er indtrådt, må bilen ikke tages i brug på færdselslovens område (dvs. i praksis samtlige veje i Danmark, bortset fra lukkede og afspærrede områder), før bilen er registreret i Danmark og afgiftsberigtiget.

Ombytning kørekort

Du må bruge et Ukrainsk kørekort i et halvt år (180 dage). Husk at ombytte dit ukrainske kørekort inden 180 dage, hvis du fortsat skal bo og køre bil i Danmark. Hvis dit kørekort er udstedt i Ukraine, kræver en ombytning af kørekort, at du får en helbredserklæring fra din læge, og at du udfylder en formular til Borgerservice.

Hvis du vil ombytte kørekort:

  • Book en tid hos din læge for at få en lægeerklæring (medbring dit gule sygesikringskort).
  • Book en tid hos Borgerservice til ombytning af kørekort.
  • Husk at medbringe lægeerklæring, pas, dit originale kørekort, opholdspapir og et fotografi.
  • Ombytning af kørekort koster 280 kr.

Hvis dit originale kørekort ikke er udløbet, vil du få udstedt et midlertidigt kørekort, når du henvender dig til Borgerservice med alle dokumenterne.

P-skive, hvis du har bil

I Danmark er der ofte tidsbegrænsning på parkering. Derfor bør du have en p-skive i din bil.

P-skiver kan købes på tankstationer eller ved bilforhandlere. En manuel p-skive er et klistermærke med et ur og sættes i forruden af din bil. Eller det kan være en digital p-skive, som du kan købe i brugskunstbutikker og el-forretninger med mere. Hvis du har en manuel p-skive, skal du sætte uret til det tidspunkt, hvor du parkerer. Kontakt Velkomstcenter Ukraine for mere information.

Gratis grænseforsikring for flygtninge fra Ukraine

Hvis du indfører et udenlandsk registreret motorkøretøj til Danmark, som ikke er ansvarsforsikret, skal du købe en grænseforsikring.

For at hjælpe ukrainere, der flygter i bil fra deres hjemland og ind i Danmark, kan DFIM udstede en gratis grænseforsikring, der gælder fra ankomstdagen og frem til 31. august 2022.

Grænseforsikringen er ligesom en motoransvarsforsikring og dækker det erstatningsansvar, som ejeren eller brugeren kan blive mødt med, hvis der opstår et uheld i trafikken med skader på andre mennesker og deres ting. Læs mere på DFIM's hjemmeside.