10 tips til en røgfri sommer

Forberedelse, selvforkælelse og støtte – der er mange ting, der kan hjælpe dig i mål med et rygestop. Her får du rygestoprådgiverens ti gode råd til at kvitte smøgerne denne sommer.

Det kan være svært at finde det rigtige tidspunkt at kaste sig ud i et rygestop. Der kommer altid en ferie, et socialt arrangement eller en weekend i vejen. Men hver eneste dag lykkes det alligevel for en masse mennesker at lægge smøgerne på hylden og lade dem blive der.

”Jeg møder mange, der aldrig havde troet, de ville lykkes med et rygestop. Men der er altid en ny måde at forsøge igen – og lige pludselig knækker man koden. Det er skønt at opleve at den glæde og stolthed, der som regel er forbundet med et rygestop,” fortæller Janne Nellemann, rygestoprådgiver i Røgfri Randers.

De fleste mennesker er motiveret af flere forskellige faktorer, når de beslutter sig for at kvitte den dårlige vane. Det kan handle om sundhed og økonomi, og ofte er det også af hensyn til familie og venner. Mange oplever, at omgangskredsen sætter lige så stor pris på forandringen, som man selv gør.

Rygstoprådgiverne i Røgfri Randers har samlet ti gode råd til dig, der gerne vil lykkes med et varigt rygestop. Hvis du gerne vil have hjælp til dit rygestop, kan du altid tage fat i rygestoprådgiverne ved at sende en SMS med teksten RYGESTOP til 1910 eller sende en mail til rygestop@randers.dk.  

1. Planlæg dit rygestop

Vælg en dato lidt ude i fremtiden, hvor du vil ryge din sidste cigaret. Brug dagene inden til at trappe ned; så oplever du mildere og færre abstinenser. Du kan også vælge at tage en kold tyrker, så du stopper fra den ene dag til den anden. Det er forskelligt, hvad der passer til den enkelte, og hvis den ene metode ikke virker for dig, så beslut dig med det samme for at prøve den anden metode næste gang.

2. Fortæl om dine planer

Fortæl dine venner og familie, at du planlægger at stoppe med at ryge. Så kan du få støtte undervejs, og de får en bedre forståelse for, hvorfor du måske har mindre overskud eller en kortere lunte i en periode.  

3. Forbered dit hjem på rygestoppet

Måske har du askebægre eller lightere liggende rundt omkring. Det kan også være, at der lugter af cigaretrøg i hjemmet. Ryd ud og giv dit hjem en ordentlig rengøring, så du ikke bliver mindet om cigaretterne.  

4. Lav lister

Forbered rygestoppet ved at lave en liste over aktiviteter, du kan foretage dig, når trangen opstår. Det kan være at gå en tur, børste tænder, læse et magasin, ringe til en ven eller lave noget praktisk i hjemmet. Måske har du en gammel hobby, du kan tage op igen. Det vigtigste er, at du får distraheret dig selv og får tankerne hen på noget andet.

5. Find en makker

Hvis du har en ven eller et familiemedlem, der også gerne vil lykkes med et rygestop, så kan det højne chancen for succes at gøre det sammen, så I kan støtte hinanden. I vil sikkert opleve de samme op- og nedture, og det kan være en hjælp dele de svære følelser og succesoplevelserne.  

6. Brug nikotinprodukter

Undersøgelser viser, at brug af nikotinprodukter øger sandsynligheden for, at et rygestop holder. Der findes mange forskellige produkter, og valget er dit. Tag eventuelt en snak med en rygestoprådgiver om de mange muligheder.

7. Hav snacks parat

Når rygetrangen opstår, kan det hjælp at have nogle gulerødder eller andre grøntsager parat, som du kan tygge på. Det giver dig noget at lave og afleder tankerne.

8. Forkæl dig selv

Du kommer til at spare en masse penge, når du lykkes med dit rygestop. På nettet kan du finde en rygestopberegner, der viser præcis, hvad du kan spare. Læg de penge, du sparer, til side og forkæl dig selv med et eller andet, du ønsker dig. Hvis du for eksempel ryger 15 cigaretter om dagen, så sparer du cirka 1.200 kr. om måneden og næsten 75.000 kr. på fem år. Her er penge til mange nye sko, gadgets, rejser eller andet spændende.

9. Sæt et kryds i kalenderen

Hav en kalender, som du kan sætte kryds i, hver gang du har haft en røgfri dag. Det kan virke motiverende, når der kommer flere og flere krydser.

10. Tilmeld dig et rygestopkursus

På et rygestopkursus får du professionel rådgivning og bliver en del af en gruppe, hvor I kan støtte og sparre med hinanden. Randers Sundhedscenter tilbyder forskellige gratis rygestopforløb. Du kan læse mere på sundhedscenterets hjemmeside eller sende en SMS med teksten RYGESTOP til 1910. Så bliver du kontaktet af en rygestoprådgiver.