29. juni: Foredrag med skuespiller Bodil Jørgensen

Den 29. juni er det 75 år siden, at otte medlemmer af modstandsgruppen Hvidsten blev henrettet. Det bliver markeret med foredrag af skuespiller Bodil Jørgensen på Hvidsten Kro. Foredraget livestreames på facebooksiden Randers Kommune. Bodil Jørgensen kom helt tæt på familien Fiil, som var omdrejningspunkt i modstandsgruppen, da hun spillede Gudrun Fiil i filmen Hvidsten Gruppen.

Foredrag med Bodil Jørgensen 29. juni kan følges på facebooksiden Randers Kommune. Foto Les Kaner

Som en del af markeringen af 75 året for henrettelsen af Hvidstengruppen inviterer Randers Kommune til foredrag med Bodil Jørgensen, som spillede Gudrun Fiil i filmen Hvidsten Gruppen. Her vil hun fortælle om de tanker og overvejelser, hun gjorde sig i forbindelse med optagelse af filmen, der blev en bragende publikumssucces.

”Hvidstengruppen viste modstand, hvor det var allermest nødvendigt for os alle. De betalte den ultimative pris med deres liv. Gruppen viste et enormt mod og en vilje til at gøre modstand mod overmagten, som vi alle kan være taknemmelige for. Derfor er det en stor glæde, at vi i anledning af markeringen af 75-året kan invitere til foredrag med Bodil Jørgensen og på den måde bidrage til en vigtig fortælling,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Bodil Jørgensen spillede Gudrun Fiil i filmen Hvidsten Gruppen, som blev produceret af Regner Grasten.

Billetterne til foredraget er revet væk. Derfor livestreames foredraget den 29. juni kl. 17-18 på facebooksiden Randers Kommune

Modstand

Samme dag markerer Museum Østjylland den midsommerdag i 1944, hvor otte modstandsfolk fra Hvidstengruppen blev skudt og henrettet i Ryvangen nord for København. Det sker med åbningen af særudstillingen Modstand, som Bodil Jørgensen åbner. Udstillingen er opdelt i to spor, hvor det ene fortæller om selve Hvidstengruppen og dens arbejde, mens det andet spor koncentrerer sig om forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Østjylland og Danmark.

Open Air film

Museum Østjylland inviterer i samarbejde med Randers Kommune også til open air bio, hvor filmen Hvidsten Gruppen bliver vist på storskærm på Jens Otto Kraghs Plads. Tag campingstolen og de lune sommerplaider med og oplev i fællesskab med andre filmen Hvidsten Gruppen. Det foregår kl. 22 på Jens Otto Kraghs Plads Det er gratis.