48 elever springer ud som juniorledere

For andet år i træk udbyder Fodboldlinjen Randers en juniorlederuddannelse, og det sker med en firdobling i elevantallet. De første elever har netop været til eksamen. Til april 2019 er 48 elever indehavere af titlen som juniorleder.

”Jeg vil gerne ønske et stort tillykke til alle de nye juniorledere. Det er både flot og sejt, at så mange elever har taget udfordringen op og valgt at uddanne sig til juniorledere. Det er vigtigt, at vi her i Randers har nogle unge, der interesserer sig for sport, og som samtidig har lyst til at engagere sig i det lokale foreningsliv. Jeg glæder mig meget til at fejre alle 48 elever til foråret,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Fodboldlinjen Randers, som er den største af sin slags i Danmark, er samtidig også den eneste i landet, der uddanner juniorledere. Det er andet år i træk, at eleverne har mulighed for at uddanne sig til juniorledere, imens de går på fodboldlinjen. I år elevantallet på uddannelsesforløbet firedoblet.

”Jeg er vild med fodbold, og jeg har spillet det siden jeg var syv-otte år. Derfor har det været virkelig spændene at lære, hvordan man bygger en klub op fra starten. Jeg har både lært om, hvordan man lægger et budget, laver et logo og udvikler den rigtige taktik. Det har været helt vildt brugbart. Det jeg har lært, kan jeg bruge, hvis jeg gerne vil være træner i en lokal klub,” fortæller Dennis Haslund fra 9.X på Rismølleskolen i Randers, som efter sommerferien håber at starte på Tradium, Handelsgymnasiet.

På juniorlederuddannelsen lærer eleverne at bygge deres egen fodboldklub fra bunden. Til eksamen skal de præsentere deres fodboldklub og forsvare projektet.

Juniorlederforløb baner vej til ungdomsuddannelse

Uddannelsesforløbet er et samarbejde mellem Tradium, Handelsgymnasiet, Randers Ungdomsskole og folkeskolerne i Randers.

Sammen med elever fra 3.g tager gymnasielærere fra Tradium ud og underviser eleverne på juniorlederuddannelsen i fag som afsætning og virksomhedsøkonomi, så de bliver rustet til at bygge deres egen fodboldklub ud fra en virksomhedstankegang.  På den måde får eleverne også et indblik i de faglige områder og niveauer på HHX.

”Eleverne på juniorlederuddannelsen er utrolig stolte over at være med på uddannelsesforløbet. Og de synes, det er ekstremt fedt, når jeg har mine egne elever med ude og undervise dem. Det giver dem også et rigtig godt indblik i, hvad det vil sige at gå på gymnasiet. Vi underviser dem både i markedsføring, målgrupper, økonomi, strategi og en masse andet, som de også vil skulle bruge, hvis de vælger at læse videre hos os efter folkeskolen,” siger Jesper Møgelvang, underviser på fodboldlinjen og lektor på Tradium, Handelsgymnasiet.

Fakta om fodboldlinjen

Fodboldlinjen Randers er med sine 250 elever Danmarks største. Fodboldlinjen er et samarbejde mellem Randers Kommune, Randers Ungdomsskole og Tradium. Linjen er et tilbud til 6.-9. klasserne på syv af kommunens folkeskoler. I 2018 blev Fodboldlinjen Randers indstillet til Danskernes Idrætspris og blev regionsvinder i Østjylland.