Åndenød? Hoste? Kom til International Lungedag den 20. november og få tjekket dine lunger

Mange danskere går rundt med en lungesygdom helt uden at vide det – de tror bare, at de er i dårlig form. Til lungedagen d.20/11 kan du få tjekket din lungekapacitet helt gratis og lære mere om forskellige lungesygdomme.

Lungesygdommen KOL har de seneste år været en af de hyppigste dødsårsager i Danmark, men bliver det opdaget i god tid, kan man formindske generne drastisk. Derfor sætter Randers Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen i uge 44-47 fokus på sygdommen med den landsdækkende oplysningskampagne ”Pust liv i hverdagen”. Kampagnen kulminerer på International Lungedag onsdag 20. november 2019, hvor borgere i Randers Kommune kan få tjekket deres lunger i Bilka, Randers Storcenter i tidsrummet 13-17.

”Vi hører ofte, at mennesker med en kronisk lungesygdom først kommer i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen på grund af deres vejrtrækningsproblemer. Derfor skal vi finde og behandle kroniske lungesygdomme langt tidligere end det sker i dag. Jo hurtigere du opdager en lungesygdom, jo bedre et liv kan du leve. Lungedagen er en oplagt mulighed for at få tjekket dine lunger, hvis du er det mindste i tvivl,” fortæller Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

Lungedagen finder sted hvert år, hvor Lungeforeningen i samarbejde med sundhedsprofessionelle over hele landet tilbyder lungetjek til danskerne.

Det skal du holde øje med

Hvis du i mere end 2 måneder har oplevet et eller flere af disse symptomer, bør du få lavet en lungefunktionsmåling: Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse, hoste med eller uden slim, gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse, pibende eller hvæsende vejrtrækning, langvarige forkølelser som sætter sig i brystet.

Fakta om KOL og andre lungesygdomme

KOL er en forkortelse for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en sygdom, hvor luftvejene forsnævres, og lungevævet bliver nedbrudt efterhånden, som sygdommen forværres.

Både mænd og kvinder rammes af KOL. I Danmark anslås det at ca. 320.000 har KOL, men alt for mange ved ikke de har sygdommen.  Kun knap 187.000 er registreret med sygdommen. KOL er én af de hyppigste dødsårsager i Danmark, og i gennemsnit dør 10 mennesker på grund af KOL hver dag.

KOL kan ikke helbredes, når man først har sygdommen. Men man kan mindske mange af sygdommens symptomer og følger ved at holde op med at ryge, være fysisk aktiv og tage inhalationsmedicin. Jo før man opdager KOL og bremser faldet i lungefunktion, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

På både www.pustliv.dk og www.sundhed.dk kan man finde generelle informationer om sygdommen, dens symptomer, behandlingsformer og forebyggelse.