Action Kids gør børnehavebørn mere aktive

Opskriften på at gøre børn mere fysisk aktive er en kombination af historiefortælling, musik og farverige tegninger. Det har de erfaret i Randers. Her har flere dagtilbud med stor succes implementeret konceptet Action Kids. Et koncept, som er udarbejdet af Trygfonden og A.P. Møller Fonden med det formål at gøre børn mere aktive.

Action Kids er et anderledes lege- og motionskoncept, som giver børn et fantasiunivers, de kan udfolde sig i. Her guider en lydfil med en fortællerstemme, musik og lydeffekter børnene igennem en række øvelser, hvor de leger, at de er på en bondegård, på zoofari eller på rumfart.

”Konceptet fungerer simpelthen så godt for børnene, og de er vilde med det. Fordi der er en fortællerstemme, der instruerer børnene, kan jeg koncentrere min energi på at være en god rollemodel, der skaber bevægelsesglæde. Og børnene har en virkelig god fantasi. De kaster sig rundt, kravler, stejler som heste og danser som høner på et ben. På den måde får de pulsen op og brugt en masse energi,” fortæller Silje Renate Refvik Lassen, der er pædagogisk assistent i naturgruppen Troldebo.  

Gennem bevægelseslegene har pædagogerne samtidig erfaret, at børnene ikke kun bliver mere aktive, de bliver også mere idérige, fantasifulde og får skærpet deres kognitive funktioner.

Børn med styrket udholdenhed

”Noget af det, der har overrasket mig mest er, at børnene har fået så stor en udholdenhed. I løbet af den tid vi har arbejdet med Action Kids, er børnene begyndt at bevæge sig meget mere, og de bliver ikke lige så hurtigt trætte. Det er tydeligt, at de bliver motiveret af fantasirejsen og stemmen, der guider dem. Fordi vi er en ude-institution falder det samtidig børnene meget naturligt at finde ting i naturen, der kan bruges som legeredskaber. Og jo mere de leger spillet, jo bedre bliver de til selv at finde på nye ting,” siger Silje Renate Refvik Lassen.

I efteråret 2018 fik alle institutionerne i Randers udleveret Action Kids-pakken. Jeanette Nørager, som er pædagogisk leder i Børnehuset Æblehaven og Troldebo, har oplevet stor succes med implementeringen af konceptet til børnehusets udegruppe, Troldebo, og i Børnehuset Æblehaven.

”Action Kids-konceptet har helt konkret betydet, at vi har fået mere motion ind i børnenes hverdag. Samtidig er fantasirejserne med til at stimulere børnenes personlige udvikling og tankemønstre. Derudover har vi erfaret, at Actions Kids gør en særlig stor forskel for børnenes sansemotoriske udvikling. De får nemmere ved at mærke sig selv, udvikle deres sanser og måden, de oplever på,” siger Jeanette Nørager, som er pædagogisk leder i Børnehuset Æblehaven og Troldebo.

Action Kids gør børnene mere fysisk aktive og på den måde er konceptet med til at understøtte Randers Kommune som visionskommune for Bevæg dig for Livet. Læs mere om Bevæg dig for livet i Randers her: https://fritid.randers.dk/bevaeg-dig-for-livet/