Aktiviteter i efterårsferien

Efterårsferien 2020 bliver anderledes end den plejer, mange traditionsrige arrangementer for børn og deres familier er aflyst i år – ligesom ferie til udlandet er det. I stedet skal der hygges mere i familiens skød og laves udendørs aktiviteter, men det er stadig også muligt at gå på museer og deltage i sjove kreative workshops. Her giver vi dig nogle ideer til ferien hjemme i Randers.

Når nu coronaen stadig raser, så er det jo meget heldigt, at efterårsferien i Randers Kommune byder på flere udendørs aktiviteter, hvor risikoen for smitte er nedsat. På Randers Naturcenter er der mandag den 12. oktober til torsdag den 15. gang i flere forskellige ting, så mon ikke alle kan finde noget spændende at kaste sig over.

Der er selvfølgelig også mulighed for at komme en tur til søen, hvor man kan fange og undersøge alle de sjove dyr, der lever og gemmer sig i vandet. Net, lupglas, akvarier og bestemmelsesdug til at se, hvad man har fanget, bliver stillet frem ved søen.

Mad over bål

Når man har fået brændt alt sin krudt af med de mange aktiviteter, så kan man få en bid mad. Der bliver tændt op i bålet, så man kan medbringe mad, der kan varmes over den åbne ild. Der bliver også bagt pandekager over bål. Her må man gerne medbringe sin egen pandekagedej, og ellers kan man købe et pandekage-kit på Naturcenteret til 50 kroner.

Indenfor bliver der tændt op i brændeovnen, så man kan få varmet fingrene både indendørs og ude ved bålet. Det er også muligt at låne en christianiacykel og cykelhjelme, så man kan tage på tur i naturen. Naturcenteret har åbent mandag til torsdag i efterårsferien klokken 10-14, og der er lavet et system, der sikrer, at der maksimalt er 50 personer samtidig på Naturcenteret.

På Natureventyr

Udover aktiviteterne på Naturcenteret kan man også gå på opdagelse i Doktorparken, Nordre Fælled og ved fjorden i Udbyhøj. Det kan man gøre lige, hvornår man har tid og lyst, for det foregår med en telefon i hånden. Med appen Natureventyr kan du opleve "Mysteriet om Ellens mærkelige arm", "Rekrutternes tophemmelige mission" og "Spådommen om den magiske jolle". Du skal bare hente den gratis app på din smartphone, og så guider den dig rundt på ruten. Den indlagte dialog i teksterne og udfordringerne undervejs er både lærerige og udvikler børns læselyst.

Natureventyr er i Randers en del af 'Bevæg dig for livet' og appen er målrettet familier med børn i alderen tre til otte år. Fortællingerne tager udgangspunkt i, hvad man kan se, høre og røre ved. Appen byder desuden på naturoplevelser med eventyr og ruter rundt i hele Danmark.

Gå på opdagelse  i naturen

På Randers Kommunens naturkort kan du finde inspiration til mange spændende oplevelser i naturen. Kortet indeholder mere end 400 interessepunkter. Her er mere end et halvt hundrede forslag til vandreture med rutekort og beskrivelser. Dertil en række ubeskrevne naturområder, mere end 30 telt- og shelterpladser, hundeskove, forslag til cykelture og info om de landsbyer, du måtte møde på din vej. Find kortet her.

Derudover tilbyder Randers Fjords Færgefart, at man gratis kan sejle over fjorden lørdag og søndag i både uge 41 og 42 fra klokken 8-17:50 for Udbyhøj Kabelfærge og 8-16:50 for Ragna, der sejler mellem Mellerup og Voer. Disse dage er der også mulighed for at komme en tur til Kanaløen. Ragna sejler fra Mellerup klokken 9:30, og så går turen hjem fra Kanaløen igen klokken 13:45. Disse ture skal bookes på færgeriets hjemmeside.

At være lille og en forsvunden sky

I Kulturhusets Sal kan du både komme til børneteater og musikforestilling.

Lørdag den 10. og tirsdag den 13. oktober kan du opleve teaterforestillingen At være lille. Begge dage klokken 10-10:30. Det er et teaterstykke for de mindste, der handler om, at livet kan være svært, når man er for lille til nogle ting, men samtidig for stor til nogle andre.

Torsdag den 15. oktober klokken 10 kan du opleve en musikfortælling om Lille sky, der er blevet væk efter et skænderi med solen. Trolderose og Trommelise savner Lille sky og prøver at få den hjem igen gennem musik, sang og dans.

Begge forestillinger kræver tilmelding på Randers Biblioteks hjemmeside.

Lær at smede, lave statuer og lyd fra oldtiden

Du kan også besøge nogle af de mange museer i kommunen. På Randers Kunstmuseum kan du lære om rytterstatuer og få lov til at lave din helt egen ud af sort voks. På Museum Østjylland kan du komme til en lyd-workshop, hvor du kan lære meget mere om, hvordan alting lød i oldtiden.

På Håndværksmuseet kan du prøve at smede, lave smykker og flere andre håndværk. Der vil også være en skattejagt.

Se mere om tidspunkter og tilmeldinger på Randers Kunstmuseums hjemmeside og Museum Østjyllands hjemmeside.

Vær kreativ med genbrug og kartofler

Og hvis du har lyst til at være endnu mere kreativ, så er der masser at give sig i kast med. Hos ReMida kan du lave kunst af genbrugsmaterialer. Hos GAIA Akademi kan du være kreativ med kartofler. Der bliver både lavet kartoffelskulpturer og kartoffeltryk, som du selvfølgelig får lov til at tage med hjem.

Workshoppen finder sted tirsdag, onsdag og torsdag i uge 42 fra klokken 10:30 til 13:30. Det kræver ikke tilmelding, og man må deltage i så mange dage, man har lyst til. Workshoppen henvender sig især til børn mellem 7-13 år, men mindre børn er også meget velkomne ledsaget af voksne. GAIA sørger for alle materialer.

Besøg GAIA Museums hjemmeside.

På tur til Øster Tørslev, Uggelhuse og Tånum

Traditionen tro er der børnekulturuge i efterårsferien med mange forskellige begivenheder for børn. Og selv om flere af årets arrangementer er blevet COVID-aflyst som følge af forsamlingsforbud og andre restriktioner, så er der stadig børnekultur i efterårsferien.

Du kan for eksempel komme med Børnekulturugen på tur til oplandsbyerne Øster Tørslev, Uggelhuse eller Tånum. Der er sjove, spændende, anderledes og fordybende aktiviteter for børn og deres voksne i Ommersysselhallen, Uggelhuse Forsamlingshus og Tånum Forsamlingshus.

Aktiviteterne kan man gå til og fra, og om eftermiddagen vil der være fællessang. Du kan blandt andet prøve at bygge et bogtårn, lave et riddersværd, se en gammel redningsbil, blive malet i ansigtet og spise popcorn.

Se meget mere om Børnekultur på tur og hent programmet for Børnekulturugen på Børnekulturugens hjemmeside.

Underværket: Sjov med Kastali'a og byttemarked

Teaterskolen Kastali’a holder tirsdag den 13. og onsdag den 14. oktober teater-workshop, der kræver tilmelding med navn og alder på til 28 83 23 42. Fredag den 16. oktober holder Kastali’a teaterlegestue kun for børn – her er der også tilmelding. Samme dag er der i Underværket Børnebyttemarked. Her kan man tage sine gamle legetøj med og bytte dem til nyt legetøj, som andre børn har taget med.

Corona og efterårsferie

Sundhedsstyrelsen kommer med en række råd og anbefaler til din efterårsferie. Det handler blandt andet om at begrænse den sociale omgang med andre, og holde en anderledes god ferie. Tag gerne ud i naturen. Men det er også okay at bruge kulturinstitutionernes gode tilbud så længe man følger de sundhedsfaglige retningslinjer og restriktioner.  Undersøg forholdende hjemmefra, bestil billetter på forhånd og meld din ankomst til arrangørerne – dvs. tilmeld dig på forhånd, der hvor det er muligt. Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.