Anderledes markering af flagdagen for Danmarks udsendte

I Randers blev dagen markeret lidt anderledes i år, for grundet corona var markeringen indskrænket til en mindre skare.

Hjemmeværnskompagni Hvidsten bragte fanerne ind. Foto: Randers Kommune.

Normalt bliver flagdagen den 5. september markeret med en march fra Randers Havn til Rådhustorvet, hvor der ofte er et stort antal fremmødte. I år var ceremonien forbeholdt en inviteret flok og foregik udelukkende ved mindestenen for Danmarks veteraner på Randers Havn, hvor Randers Politiorkester var mødt op for at spille til højtideligheden. 

Efter fanerne var marcheret ind af Hjemmeværnskompagni Hvidsten, bød veterankoordinatoren i Randers, Stanley Schmücker, de fremmødte velkommen efterfulgt af en tale af borgmester Torben Hansen:

“Det er i dag Danmark ærer, viser respekt og siger tak til alle veteraner for den indsats, I har ydet for Danmark. Vi ønsker med dagen at vise vores opbakning til de pårørende og vores støtte til dem, som kom hjem med mén. Det er også i dag, vi mindes dem, som faldt for Danmark,” sagde Torben Hansen i sin tale til de fremmødte. 

Talen blev efterfulgt af kransenedlæggelse ved mindestenen og et minuts stilhed for de faldne i dansk tjeneste. 

Netop hjemvendte veteraner var inviteret til ceremonien, som også havde deltagelse af Danmarks Veteraner, bestyrelsen i Veterancaféen Randers og repræsentanter fra Randers FC, som alle samarbejder med Randers Kommune om at styrke veteranindsatsen i Randers. Netop det brede samarbejde benyttede Torben Hansen også lejligheden til at takke for:

I Randers er der i dag skabt et unikt samarbejde mellem Veterancaféen, Danmarks Veteraner Kronjylland, Veteranpårørendegruppen, Randers FC Jobakademi og Randers Kommune, som i dag samarbejder om at tilbyde kommunens 604 veteraner og deres pårørende en bred vifte af tilbud.

”Stor tak til Veterancafeen og de mange støtter bag arbejdet,” sagde Torben Hansen.

Ceremonien bød også på en tale ved direktør for Randers Regnskov og kaptajn af reserven i Forsvaret, Henrik Herold, og Veterancaféen Randers’ formand Nils Bjerre Jakobsen.