Bilen samler støv, for Inge er blevet pedal-afhængig

At det kan lykkes at ændre transportvaner, er Inge Mønster et godt eksempel på. Fire måneder på cykel i stedet for bilturen til jobbet har betydet, at hun har tabt 10 kilo, har forbedret sin kondition og er blevet gladere og mere veltilpas. Og bilen, den står helt stille i garagen.

Et cykelprojekt har skubbet Inge i sadlen.

Inge Mønster arbejder på Regionshospitalet i Randers. Hun valgte for fire måneder siden at blive én af Regionshospitalets 10 cykelambassadører. Cykelambassadørerne på hospitalet dyster i otte måneder mod 10 cykelambassadører, der er ansat på Laksetorvet i Randers Kommune, om at få flest af deres kollegaer til at skifte bilen ud med en cykel til arbejde.

På fire måneder har hun cyklet mere end 2000 kilometer både til arbejde og i fritiden på en elcykel, som hun har lånt i forbindelse med ambassadørprojektet.

”Selv om jeg cykler på en elcykel, får jeg kun et skub op ad bakkerne. Resten af strækningerne cykler jeg uden elmotor for at få pulsen op. Jeg er blevet vild med det spark af endorfiner, der ruller rundt i kroppen efter cykelturene. Det er jeg blevet helt afhængig af,”  siger Inge Mønster, og fortsætter:

”Den aktive livsstil har også betydet, at jeg har tabt mig og spiser sundere. Sofaen er ikke længere så attraktiv, når jeg kommer hjem efter en lang dag på jobbet. Det er jeg godt tilfreds med.”

Udover at cykle i alt 20 kilometer til og fra arbejde er Inge Mønster også begyndt at springe i sadlen i weekenderne. Gerne tidligt om morgenen:

”Cykelturene giver mange dejlige naturoplevelser, hvor jeg træffer nye mennesker. En søndag i juni måned fik jeg en lang snak med en landmand om hans marker. Den snak havde jeg aldrig haft, hvis jeg havde kørt i bil.”   

Cykelkonkurrencer motiverer

 Cykelambassadørerne fra Kommunen og Regionshospitalet skal cykle til og fra deres arbejde mindst tre gange om ugen, ligesom de skal registrere alle deres cykelture på nettet. Alle ambassadører kan holde øje med hinandens cykelture på nettet:

 ”Det er en stor motivationsfaktor for mig, at jeg kan dyste mod de andre ambassadører. Jeg vidste  ikke, at jeg var så stort et konkurrencemenneske, men det er sjovt og inspirerende, og giver masser af motion,”  siger Inge Mønster.     

Inge Mønster har også været aktiv på sin arbejdsplads som cykelambassadør for at få så mange af sine kollegaer som muligt til at vælge cyklen frem for bilen til jobbet:


”Jeg har været rundt i mange afdelinger for at overbevise mine kollegaer om de mange fordele ved at cykle. Indtil videre har cykelambassadørerne fra hospitalet gjort det godt. Vi fik mange flere af vore kollegaer til at deltage i den landsdækkende kampagne VI CYKLER TIL ARBEJDE end sidste år. Jeg håber, at mine kollegaer fortsætter med at cykle til jobbet fremover. Mit mål er at rulle videre på cyklen, når cykeldysten mod Randers Kommune er slut, siger Inge Mønster

Fakta

Ansatte fra Regionshospitalet og Randers Kommune skal i otte måneder dyste om at ændre transportvaner og give hinanden baghjul på cyklerne. De to arbejdspladser har derfor udnævnt 20 cykelambassadører, der skal inspirere og motivere deres kollegaer i en cykeldyst. De 20 ambassadører har lånt elcykler af Randers Kommune, som de skal cykle på mindst tre gange om ugen. De skal også tracke alle deres cykelture og deltage i sundhedstjek og cykelkonkurrencer sammen med de andre ambassadører.

Cykelkampagnen på de to arbejdspladser er led i cykelprojektet ”Cykling i byen.”   I forbindelse med projektet bliver der anlagt cykelsti på begge sider af Vestervold i Randers, ligesom der kommer flere p-pladser til cykler i centrum af Randers samt opstillet cykeltællere og flere pumper til flade dæk.