BMX-fighter blev Årets Sportsnavn 2022

For anden gang i sin sportslige karriere modtog stortalentet fra Randers BMX, Malene Kejlstrup, fredag aften prisen som årets sportsnavn. Derudover blev der uddelt ni andre sportspriser ved Randers Kommunes årlige fejring at det lokale idrætsliv, hvor der både var priser til bredden og eliten.

Aftenens hovedpris ved den årlige sportsfejring i Arena Randers var titlen som Årets Sportsnavn, der siden 1958 er blevet uddelt af Randers Amtsavis. I de senere år i samarbejde med Sparekassen Kronjylland og Randers Talent og Elite, der er kommunens officielle samarbejde for talentudviklingen i de lokale idrætsklubber.

Årets Sportsnavn 2022 er viljestærk, et kæmpe talent og målbevidst. Sådan lød nogle af de ord, der blev sat på som argumentation for prisoverrækkelsen. Og ellers taler resultaterne for sig selv. Malene Kejlstrup var både stolt og overrasket over af få overrakt prisen. Specielt fordi hun tilbage i 2019 også havde æren af at få tildelt selv samme pris. Denne gang blev der lagt vægt på at

 Malene er en rigtig fighter. 2022 har været et sportsligt fantastisk år for hende, men det har også været et år, hvor hun skulle kæmpe sig tilbage på cyklen. En voldsom ulykke kostede Malene i september to brækkede albuer og en tur på operationsbordet. Hun gjorde comeback blot to måneder efter i starten af december med en højre albue, der stadig ikke var smertefri. Inden uheldet ramte, vandt hun både EM- og VM-guld for U23- kørerne. Hun sluttede som samlet vinder af U23-European Cup. Derudover blev Malene både dansk mester i U23-klassen samt nordisk mester i seniorrækken.

"Det er helt overrumplende, at det er mig som vinder Årets Sportsnavn 2022. Det er en kæmpe kategori med et stærkt felt. Det er en stor motivation til at blive ved. Et bevis på, at det arbejde jeg har gang i, er det rigtige. Og det er også fedt, at man bliver husket på i sin hjemby, selv om jeg nu træner i København for at være tættere på min træner", siger Malene Kejlstrup.

Sammen med prisen som Årets Sportsnavn 2022 fulgte der en check på 20.000

Pris til datter såvel som til far

Randers Talent og Elite uddeler også en talentudviklingspris. Den kan gå til en træner, en leder, et hold, en forening eller organisation, som har gjort en bemærkelsesværdig indsats for talentudviklingen i Randers kommune. Eller den kan gives til en talentfuld udøver, som har haft en ekstraordinær stor fremgang i sin idræt. I år gik prisen også til BMX-sporten - nemlig Malene Kejlstrups far, Mikael. Uden ham vil der nemlig slet ikke være en national anerkendt BMX-bane i Randers. Mikael har nemlig designet banen på Idrætscenter Langvang. Han var ligeledes en af de centrale grundlæggere af klubben i 2017. Randers BMX, hvor Mikael med sit enorme engagement sikrer, at talentmassen øges støt. Mikael er en dygtig træner, som kan optimere på både helheder og de små detaljer. Han gør den store forskel, for at de lokale BMX- kører kan nå hele vejen til toppen. Med Talentudviklingsprisen følger en præmiesum på 5.000 kroner. 

LYD - interview med Årets Sportsnavn 2022

Foreningspriser til ildsjæle og bredden 

Blandt de mange priser til Sportsfejringen 2022 finder man også priser, der hylder idrætsforeningernes og de frivillige ildsjæles engagement og initiativ. Folkeoplysningsudvalget uddeler i den forbindelse Initiativprisen. Det er en pris som gives til en forening, der har iværksat et innovativt projekt, styrket rekruttering og uddannelse af unge ledere eller på anden måde har markeret sig. Med hæderen følger en check til klubben på 10.000 kr. Prisen gik til Purhus IF for deres projekt Jump4Fun.

Det et initiativ, hvor fokus er på at have det sjovt med ens venner, klassekammerater og andre børn. Det er idræt gennem leg. Der kom 14 børn til første Jump4Fun-træning, og siden hen har det ført til et fuldt hold på 28 børn i aldersintervallet 6- 13 år. Foreningen har også et tæt og unikt samarbejde med Asferg Skole, hvor Purhus IF er med i alle idrætstimerne. For børnene har det været med til at give blod på tanden i forhold til at være instruktører og få gode oplevelser. Det giver dem et øget selvværd og selvtillid.

Årets leder
Folkeoplysningsudvalget tildeler også en pris til en ledere eller trænere over 25 år. Prisen som Årets Leder består af en check på 5.000 kroner. Fredag aften gik hæderen til Sanne Andersen fra IF Fjorden. Hun er foreningens hovedformand og går forrest. Sanne gør en fantastisk indsats for at sætte gang i udvikling af nye tiltag. Det er eksempelvis opstart af en ny afdeling med e-sport for de unge, etablering af en paddelbane og samarbejdet mellem tre landdistriktsforeninger om en kunststofbane. Sanne er en rollemodel og inspirator for alle, der møder hende i foreningen.

Ung talentfuld cykelrytter
SIKR -Samvirkende Idrætsklubber i Randers har fire priser, der alle overrækkes ved den årlige sportsfejring. En af dem er Talentprisen, der tildeles et ungt talent i alderen 15 - 23 år, som har markeret sig gennem sine resultater og som har været udtaget til at repræsentere Danmark i sin aldersklasse. I år gik prisen til Frederik Dupont Hougaard fra Randers Cykleklub af 1910. Han er et kæmpe talent. I januar 2022 blev han Dansk mester i 4 km holdforfølgelsesløb i U19 klassen. Hans udvikling er kun gået en vej - fremad. Her i 2023 tager han sportskarrieren et step op og er blevet en del af et juniorteam, der kører i både ind- og udland. Med Talentprisen følger en præmiesum på 5.000 kroner. Frederik er på træningstur med hans team, og derfor modtog cykelrytter og klubkammerat, Julie Schmidt, prisen på vegne af Frederik.

Klubpokalen
Pokalen tildeles af SIKR til en klub, der i årets løb har gjort en stor indsats for sin idræt og for sine medlemmer Med prisen følger ligeledes en check på 5000 kroner. Og det vakte glæde hos Harridslev Rideklub, der modtog pokalen som årets klub 2022. Klubben, der blev dannet i 1974, har i dag et imponerede tilbud til sine medlemmer. Harridslev Rideklub har et højt aktivitetsniveau med både traditionelle ride-discipliner og mange specialtilbud. Klubben har formået at engagerer flere medlemmer i en tid, hvor corona har givet udfordringer for foreningslivet. Harridslev Rideklub har ligeledes plads til alle, både bredde og elite - såvel ældre og yngre. Klubben har faktisk medlemmer helt ned til småbørnsalderen.

Rejselegatet
SIKR's Rejselegat har været uddelt siden 1987. Kriterierne for at modtage legatet er "En leder i en SIKR-medlemsforening, der har udført et stort stykke frivilligt, uegennyttigt arbejde for sin forening og/eller sit forbund gennem mindst 10 år. Legatet, som er en check på 5.000 kroner, gik til Carlo Mains fra Randers Freja Atletik & Motion - en vigtig nøgleperson for klubben. Han har været leder i Randers Freja Atletik & Motion i mere end 20 år. Carlo er altid garant for at klubben fungerer og at informations-flowet til medlemmerne er i top. Han har gennem tiden også været med til at sikre, at der har været mange stævner. Carlo har også i en lang årrække blandt andet arrangeret Doktorparkløbet.

Ungdomspokalen
SIKR overrækker også en pris til "en ung træner/leder i alderen 16 - 23 år, der gennem særlig høj kvalitet i trænergerningen har kunne tiltrække og fastholde ungdomsidrætsudøvere for sin klub". Med Ungdomspokalen følger en check på 5000 kroner. I år gik pokalen til 18-årige Thomas Bertelsen fra AK Frem. Han har efter kun et par år i klubben allerede sat sit solide aftryk - både i træningslokalet og til stævner. Udover selv at være udøver af sporten er han er også træner og tager sig at de yngre løftere i klubben. Thomas er altid flink og vidende inden for alt vedrørende styrkeløft. Han hjælper med alt fra træning og teknik til stævnedeltagelse og programlægning. Thomas er en sand ildslæde, der holder klubben i gang. Det er vigtigt for uden ildsjæle ingen klub. Han lever 100 procent op til kriterierne for ungdomspokalen.

Wall of Fame

Wall of Fame hylder de største randrusianske idrætsudøvere gennem tiden. Det derfor en eksklusiv klub for idrætsudøvere, der gennem en lang karriere har lavet store præstationer på absolut topplan. Frem til dette års Sportsfest var der 23 koryfæer med i det fornemme selskab. Wall of Fame findes i Arena Randers og nu er det 24énde medlem fundet. Dette års prismodtager er desværre ikke længere i blandt os. Han var over en årrække et stort sportsnavn, ikke bare i Randers, men i hele landet. Blandt andet debuterede han som den første randrusianer på det danske fodboldlandshold i 1966. Prisen gik til fodboldspilleren René Møller fra Randers Freja. Det er en komite under Randers Talent og Elite, der udpeger medlemmerne af Wall of Fame.

Alle medlemmerne af Wall of Fame finde du her 

Enkelt-præstationer og holdpræstationer
Foruden de ni allerede nævnte priser uddelte Randers Kommune hæder til omkring 50 udøvere for både enkelt- og holdpræstationer. De kom alle på scenen for at få en lykønskning af Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen. Alle fik et gavekort til udvalgte virksomheder i Randers kommune.

GALLERI MED FOTOS

 Fotograf: Martin Albrechtsen