Børnehus fejrede børns rettigheder

Skal vi have linsesuppe eller hummersuppe til frokost? Det var kandidaterne til valget i børnehuset Ålykke, da børn og voksne fejrede Børnenes Grundlovsdag torsdag den 28. maj. Ud over demokratiske øvelser stod dagen på fællessang og snakke om demokrati og rettigheder i børnehøjde.

Børnenes Grundlovsdag er en national mærkedag, som i 25 år har markeret børns rettigheder som borgere i Danmark. Selvom corona satte en stopper for den officielle fællesfejring, stoppede det ikke børnehuset Ålykke fra at sætte fokus på emnet. Flaget var hejst, og der var pyntet op med blomster.

"Vi havde fællessang på legepladsen med god afstand mellem grupperne med sange, som børnene selv havde været med til at vælge, efterfulgt af afstemninger i vores vuggestue og børnehave, hvor børnene skulle stemme på, hvilken ret de gerne ville have til frokost og eftermiddagsmad i denne uge. Her var det linsesuppe og sunde økologiske blåbærmuffins, som endte med at løbe med valgsejren," fortæller Sussi Eva Steenfeldt, pædagogisk leder Børnehuset Ålykke, og tilføjer:

"Med de ældste børnehavebørn har vi snakket demokrati og børns rettigheder. Børnene har været meget begejstrede for at få lov til at prøve at være med til at bestemme, og flere forældre har givet udtryk for, at de synes fejringen har været super god og vigtig."

Børnenes grundlovsdag blev også fejret i flere andre af kommunens børnehuse på forskellig vis. Den officielle Grundlovsdag er fredag d. 5 juni.

Organisationerne bag Børnenes Grundlovsdag arbejder for at stat, kommuner, institutioner og andre, der træffer beslutninger om børn, både principielt og i det daglige, har børns rettigheder og vilkår som fokuspunkt i deres overvejelser. Organisationerne inkluderer: Dansk Folkehjælp, BUPL, Børns Vilkår, DLO, DUI-LEG og VIRKE, fobu - Paraplyorganisation for selvejende og private institutioner, FOA - Fag og arbejde, FOLA - Forældrenes Landsforening, Red Barnet Ungdom, Ungdommens Røde Kors.