Børnehus fejrer 40 års jubilæum: Én pædagog har været med fra start

Fredag den 18. januar var der fest i Børnehuset Viborgvej. Børnehuset har nemlig 40 års jubilæum. Det blev fejret med både børn, forældre og medarbejdere. Selvom der er sket mange forandringer i løbet af de 40 år, så er der dog en vigtig del, der har bestået i alle årene. Pædagog Anette Lønvig kan nemlig også fejre sit 40 års jubilæum som pædagogmedhjælper i Børnehuset Viborgvej.

Fredag den 18. januar var Børnehuset Viborgvej pyntet med flag og balloner. Den 1. januar 1979 slog Børnehuset Viborgvej, som dengang kun var en børnehave, dørene op for første gang. Præcis en måned senere havde Anette Lønvig sin første dag som pædagogmedhjælper i børnehaven – en stilling, hun stadig har her 40 år senere.

”Det bedste er en kombination af alt det, mit arbejde indeholder. Både den gode relation til børnene, fællesskabet blandt kollegaerne og det, at vi er meget ude. Der er ikke nogle dage, der ligner hinanden. Hver dag er forskellig. Ligesom børnene også er det. Børn er spontane, og det er med til at gøre hverdagen så god,” fortæller Anette Lønvig, pædagog i Børnehuset Viborgvej gennem 40 år.

Fra morgenstunden blev børnene overrasket af en tryllekunstner, der sikrede gode grin og underholdning til børnene. Og resten af dagen bød på festmiddag fra ”Camillas pølsevogn”, trefarvet is og gode lege.

Naturen i centrum: Fra zoologisk have til grønt fokus

”Tidligere havde vi både dyr inde og ude. Alrummet lignede en zoologisk have, og vi havde både kaniner, skildpadder, geder og hængebugsvin. Det var helt naturligt,” fortæller Anette Lønvig. 

De 40 år på Viborgvej har budt på mange forandringer i kraft af tidens udvikling. Nogle ting har dog holdt ved. Fra begyndelsen har naturen spillet en stor rolle i børnehuset – og selvom børnehuset ikke længere er fyldt med dyr indenfor, så er naturen stadig et væsentligt omdrejningspunkt.

”I dag er vi stadig et børnehus med en grøn profil. Vi har stort fokus på at bruge vores nærområde og hver uge er vi på tur til parkerne, engen, åen eller naturcentret. På den måde sikrer vi, at børnene har en aktiv hverdag med naturen i centrum. De seneste år har vi samtidig haft et stort fokus på økologi. Og i dag sørger vores køkkendame Camilla Casper for, at vi serverer 100% økologisk kost for børnene,” siger Pia Kjærsgaard Johansen, pædagogiske leder i Børnehuset Viborgvej.

Flere generationer  

Fællesskabet blandt kollegaerne og gode relationer til børn og forældre har været et stærkt kendetegn for børnehuset gennem alle årene.

”Det sjove ved at have været her i alle de år er, at der jo er flere af de børn, jeg havde i begyndelsen, som nu selv har fået børn. Og de børn går så her hos mig igen. Det er noget helt særligt og sjovt at følge dem på den måde,” siger Anette Lønvig.

”Der er sket meget gennem årene, men den pædagogiske faglighed har altid været i højsæde hos os. Det var først i 2012, at børnehave og vuggestue blev slået sammen til én institution. Børnehaven var også inden da kendt som et sted, hvor det meste var muligt. Den tidligere leder, Jørn Bjerre, som var her i mange år, var kendt som den progressive leder, der var godt til at sælge stedet pædagogik dengang i ”de fede firsere”, fortæller Pia Kjærsgaard Johansen.