Crossfit for de yngste i Randers

Du forbinder måske crossfit med stærke mænd og kvinder, som løfter tunge kettlebells og vender store traktordæk. Nu er trenden nået til de mindste, som også kan være med til at brænde en masse krudt af i træningslokalet.

Børnene fra Børnehuset Viborgvej svang sig i reb, lavede burpees og squats, og uddelte high-fives til den helt store guldmedalje. Torsdag den 7. februar var de på besøg hos Cross Kompagniet i det nordlige Randers for at prøve kræfter med den populære træningsform crossfit. 

“Nøglebegreberne i børnecrossfit er ikke styrketræning, men bevægelsesglæde, kreativitet og leg. Legen er det centrale, og det pædagogiske mål er, at børnene udforsker og eksperimenterer med forskellige måder at bruge kroppen på gennem leg. Legen er omdrejningspunktet for børn, og børn lærer gennem leg. Så er det ligemeget om det er lego eller om at bruge sin egen krop” , fortæller Lotte Hillgaard Hansen, som er pædagog i Børnehuset Viborgvej, og fortsætter:

"Gennem kropslig erfaring, som crossfit er, ønsker vi, at børnene eksperimenterer og erfarer "Hvem er jeg? Hvad kan du? og kan jeg mon også det?”. Børnene skal aktivt udforske kroppen, såvel alene som i fællesskab”

Crossfit for alle

Crossfitinstruktøren Christian Lau stod for dagens træning, og han har helt klare ideer om, hvordan man tilrettelægger crossfitøvelser til de mindste.

“Den største forskel er belastning. Vi spænder ikke store kilo på børn. Det er egentlig bare leg, og de vil ikke blive udsat for bevægelser, de ikke kender fra legepladsen eller en gymnastiktime“, siger Christian Lau, som til dagligt instruerer medlemmerne i crossfitklubben. Herfra har han erfaring med at instruere børn, når der er familietræning.

“Børnene er pludselig trætte på en anden måde, end når de leger en time. De får fyret noget krudt af en lørdag formiddag, så forældrene kan få noget ro. Det giver nogle glade børn, og de får brugt kroppen som den er lavet til fra naturens side, frem for at sidde med en iPad”, forklarer Christian Lau.

Bevæg dig for livet

Børnehuset Viborgvej slipper børnene løs i crossfitlokalet for at tage del i den kommende landsdækkende visionsaftale ‘Bevæg dig for livet’. Aftalen har som mål at få Danmark op på førstepladsen som den mest aktive nation i verden i 2025.

For Lotte Hillgaard Hansen og Børnehuset Viborgvej betyder aftalen nye muligheder: “‘Bevæg dig for livet’ er noget, som passer godt med den måde, vi tænker vores daglige aktiviteter på, og det giver spændende muligheder for yderligere fokus på børnenes motoriske forudsætninger og bevægelsesglæde. Jeg tænker, at der også automatisk vil åbne muligheder for, at vi kan samarbejde med lokale idrætsforeninger som Cross Kompagniet.”