Succesfuldt cykelprojekt fejret: Cykelambassadører fik flere kollegaer i sadlen

Hvis kommunerne vil have flere borgere til at cykle til jobbet, skal de vælge et hold entusiastiske rollemodeller til at køre forrest på cykelstierne. Det viser evalueringen af et succesfuldt cykelprojekt i Randers, som blev afsluttet og fejret den 24. oktober.

De seks glade ambassadører kunne cykle hjem på deres egne elcykler, som de vandt ved en lodtrækning, der blev foretaget af kommunaldirektør i Randers Kommune, Jesper Kaas Schidt til venstre i billedet og direktør på Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl.

20 cykelambassadører fra Randers Kommune og Regionshospitalet Randers har i otte måneder sluppet bilrattet og er sprunget på cyklerne for at battle om at få flest kollegaer til at cykle til arbejde, og det er lykkedes. Derudover har ambassadørerne hver især smidt et par kilo, fået mere energi og overskud i hverdagen og har ændret deres transportvaner.

De aktive ambassadører fra de to arbejdspladser har i hele perioden tracket deres cykelture og deltaget i sundhedstjeks og cykelkonkurrencer. Ambassadørerne er hele året rullet af sted på lånte elcykler. Ved markeringen af cykelprojektets afslutning i Sundhedshuset blev seks af cykelambassadørerne de heldige vindere af deres lånte elcykler. Lodtrækningen blev foretaget af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt fra Randers Kommune og Jonas Dahl, direktør for Regionshospitalet Randers.

Ved lodtrækningen roste de to direktører ambassadørernes store engagement og indsats som rollemodeller, der havde kastet fokus på fællesskab, bevægelse og sundhed på de to største kommunale arbejdspladser i Randers.

Maja Morsing fra Regionshospitalet Randers var én af de heldige vindere, som kunne køre hjem på sin egen elcykel. 

”Det er en dejlig overraskelse at vinde elcyklen, som jeg vil bruge fremover til at cykle til jobbet hver dag. Selv om jeg kun har fem kilometer til arbejde,  havde jeg tidligere mange undskyldninger for at tage bilen i stedet for cyklen. Cykelprojektet har helt sikkert ændret mine transportvaner, ” sagde Maja Morsing.

Bilist blev cykelentusiast

De 10 ambassadører fra hospitalet og de 10 ambassadører fra kommunen har cyklet forrest i to cykelkampagner i løbet af den otte måneder lange cykelduel. Den første cykelkampagne vandt ambassadørerne fra hospitalet, mens det var ambassadørerne fra Laksetorvet, der trak sig sejrrigt ud af kampagnen i september.

I september måned dannede hver cykelambassadør sit eget cykelhold. Anja Fisker Jensen fra Randers Kommune var holdkaptajn for Team Salmon Square. Her lykkedes det hende at kapre 51 deltagere til sit cykelhold:

”Det var super sjovt at være med i kampagnen. Det gav masser af fællesskab, for jeg kom til at kende mange nye mennesker på min arbejdsplads fra andre afdelinger, som jeg aldrig tidligere har talt med,”  fortalte Anja Fisker Jensen. 

Anja Fisker Jensen var også én af de heldige vindere af sin elcykel ved lodtrækningen den 24. oktober. Elcykelen og hendes rolle som cykelambassadør har været med til at ændre hendes transportvaner drastisk:

”I de 11 år jeg har været ansat i Randers Kommune, har jeg kun cyklet til arbejde fire gange. Nu cykler jeg hver dag og er blevet afhængig af mine cykelture. Det er her jeg kobler af og ligefrem nyder, når vinden bider i huden.”

Fakta om cykelprojektet

Cykelambassadørerne cyklede forrest i to kampagner. I maj måned deltog de to arbejdspladser i den landsdækkende kampagne VI CYKLER TIL ARBEJDE. Her lykkedes det ambassadørerne at skubbe 195 flere kollegaer på cyklerne end året før. Ved cykelkampagnen i september fik ambassadørerne 391 kollegaer til at cykle til arbejde.

En undersøgelse blandt cykelambassadørerne viser, at 86% af ambassadørerne vil fortsætte med at benytte cyklen som transportform i fremtiden. 57% vil købe deres egen elcykel, og 24 % overvejer at købe en elcykel.

Cykelduellen på de to arbejdspladser er led i cykelprojektet ”Cykling i byen.” I forbindelse med projektet bliver der anlagt cykelsti på begge sider af Vestervold i Randers, ligesom der er kommet  flere p-pladser til cykler i centrum af Randers samt opstillet cykeltællere i Randers Midtby.