Derfor er Det Gamle Rådhus stadig pakket ind

Oprindelig skulle Det Gamle Rådhus have stået klar med renoverede facader i oktober, men at reparere på en ældre bygning byder nogle gange på overraskelser. Og på Det Gamle Rådhus har tagkonstruktionen vist sig at være i noget dårligere stand end først antaget.

En stor del af tagkonstruktionen på Det Gamle Rådhus skiftes ud

Det Gamle Rådhus skulle for længst have været pakket ud til jul. Men bygningen må væbne sig med tålmodighed og vil først slippe for stillads og indækningsplast, når vi er kommet ind i det nye år.

Siden juni har Det Gamle Rådhus været pakket ind i forbindelse med renovering af facaderne. Og oprindelig skulle arbejdet på den fredede bygning have været afsluttet allerede i oktober. Men i forbindelse med arbejdet, har tagkonstruktionen vist sig at være i noget dårligere stand end først antaget.

”Med stilladset rund om bygningen har vi haft mulighed for at inspicere taget grundigt, for vi vidste godt, at det var i dårlig stand. Men vi havde forventet, at renoveringen af det godt kunne vente nogle år. Det har dog vist sig at være værre end først antaget, og derfor har vi besluttet at reparere tagkonstruktionen med det samme” siger Morten Holt, der er bygningskontruktør i Randers Kommunes Ejendomsservice og ansvarlig for renoveringen.

Rådhusets skævheder skal bevares

Trækonstruktionen under taget er angrebet af både råd og skader fra borebiller, og derfor bliver det beskadigede træværk skiftet ud med nyt.

”Det er en sjov og lidt udfordrende opgave især for tømrerne. Bygningen er som bekendt fredet, så alt tømmer, der ikke er råddent, skal bevares. Og det, der skiftes, skal så vidt muligt gendannes, så det ligner det oprindelige. Taget er utroligt skævt, og disse skævheder skal også bevares, da det er en del af bygningens historie,” siger Morten Holt.

På nuværende tidspunkt er arbejdet så langt, at taget bliver færdigt inden jul. Herefter vil facaderne få kalk en sidste gang, samtidig med at vinduerne gås efter.

”Vi forventer, at vi kan pakke bygningen ud og tage stilladset ned i midten af januar, og så står vi med et flot, totalrenoveret rådhus, hvor facaderne, vinduerne og tagkonstruktion er genopført i den oprindelige stil,” siger Morten Holt.

Det Gamle Rådhus blev bygget i 1778 og har gennem tiden huset hele Randers Kommunes administration, haft masser af prominente og kongelige besøg, udgjort rammen om utallige vielser og særlige anledninger. Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.

Få et kig bag indækningen af Det Gamle Rådhus