Drop mobilen på skolevejen, forældre

Mange forældre er optaget af deres mobil, når de kører på skolevejene, viser en ny undersøgelse. De bør droppe mobilen og i stedet holde øje med de børn, der er på vejen, lyder det i en aktuel kampagne

Randers Kommune har sat skilte op langs skolevejene for at gøre trafikanterne opmærksomme på de mange nye skolebørn, der skal til at færdes i trafikken.

Der er ofte en del trafik på skolevejene om morgenen, og man skal være ekstra opmærksom, så man ikke overser hinanden. Men det er ikke alle, der har fokus på trafikken hele tiden.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 34 % af forældrene, at de har oplevet, at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke så sig for, når de skulle videre.


”Børn på vej” kampagne

I august begynder 1100 børn i skole i Randers Kommune. For at passe på dem har kommunen sat skilte op på skolevejene, hvor der med store typer står ”Børn på vej”.

For selv om de fleste forældre siger, at de er trygge ved at sende deres børn i skole på egen hånd, så er det vigtigt, at endnu flere trafikanter har fokus på trafikken og ikke på mobilen.

”Vi skal passe på de alleryngste børn i trafikken. Det gælder både forældre og alle andre trafikanter. Det er jo i barndommen, at de gode trafikvaner dannes. Hvis far og mor og alle andre trafikanter lægger mobilen fra sig, viser hensyn og er opmærksomme i trafikken, viser de børnene vigtigheden af, at vi passer på hinanden,”  siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Din adfærd smitter

Når forældre bruger håndholdt mobil og ikke ser sig for, så kan de både være til ulempe og fare for andre i trafikken. Men deres adfærd kan også betyde, at endnu flere børn begynder at bruge deres mobil håndholdt, når de færdes på egen hånd i trafikken. For voksnes adfærd smitter.

”Når man har afleveret sit barn, er der stadig mange andre børn, der ser, hvad du gør i trafikken. Det er vigtigt at huske, så ens egne dårlige vaner ikke spreder sig. Den dag hvor børnene skal færdes alene, skal de helst have sikre trafikvaner og ikke være optaget af deres mobil, når de cykler afsted, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Om kampagnen:

I august vil landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik sætte fokus på de mange skolebørn, der er i trafikken. Det sker med kampagnen ”Børn på vej”, der kan ses på skilte på skolevejene i de 94 kommuner, der er med i kampagnen.

Desuden får landets skoler undervisningspakker, som de kan bruge til at undervise børnene i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Sideløbende med kampagnen gennemfører politiet kontrol på skolevejene.

Find gode råd til at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken