Elcykler: Randers har førertrøjen på

Den Nationale cyklistundersøgelse fra 2020 viser, at hele 18 procent i Randers ejer en elcykel. Det giver kommunen en førsteplads sammenlignet med andre kommuner i Region Midtjylland. Årsagen til den store succes skyldes blandt andet, at kommunen i 10 år har lånt elcykler ud til borgerne. Der er rift om de hurtige cykler, som får mange borgere til at skifte bilen ud med en cykel.

Maiken Olesen cykler dagligt 22 kilometer på sin nye elcykel, som hun købte, efter hun i to måneder havde lånt en elcykel af Randers Kommune.

Randers Cykelby har udlånt elcykler til borgere i 10 år. Mere end 20 % procent af de borgere, der låner elcykler, investerer efterfølgende i en elcykel, og langt over halvdelen  overvejer at købe en elcykel.  Det viser udlånet af elcykler fra april til juni måned 2021. Det glæder ikke mindst Frank Nørgaard, formand for Teknik- og miljøudvalget i Randers Kommune:

"Det er positivt, at så mange borgere ønsker at ændre transportvaner, når de har lånt en elcykel. Randers Kommune er jo i fuld gang med den grønne omstilling. Her er elcyklen en vigtig faktor, der kan være med til at gøre en forskel for både sundheden og klimaet," siger Frank Nørgaard.

Flere yngre elcyklister

Gennem de 10 år hvor Randers Kommune har lånt elcykler ud til borgerne, er der også sket en ændring i lånernes alder:

"Da vi begyndte at låne cykler ud, var det primært kvinder i alderen fra 45 år og opefter, der lånte cyklerne. Den tendens er vendt. Der er kommet mange flere mænd op på elcyklerne. De seneste par år er også flere yngre mænd og kvinder begyndt at låne de hurtige cykler," siger Birgit Berggrein, projektleder for Randers Cykelby.

Bilen blev skiftet ud med en hurtig elcykel

Maiken Olesen er én af de mange borgere, der i en periode har lånt en elcykel af Randers Kommune. Hun har efterfølgende købt sin egen elcykel. Den bruger hun i stedet for bilen til at komme frem og tilbage til sit arbejde. Hun har 11 kilometer hver vej til jobbet:

"Det er megafedt at kunne låne en elcykel i to måneder. Så har man tid til at finde ud af, om en elcykel passer ind i en travl hverdag," siger hun og tilføjer:

"Det giver ro og luft at cykle til og fra arbejde i stedet for at sidde i en bil. Jeg får også masser af motion, da jeg selv regulerer, hvor meget eller hvor lidt hjælp jeg vil have op ad bakkerne."

Fakta

Elcyklerne udlånes til borgere, der har mere end fem kilometer til jobbet. Næste hold elcykler udlånes fra den 16 august via Randers Cykelbys hjemmeside.