Eliteidræt: 2,8 millioner til talentarbejde i Randers frem mod 2023

Onsdag eftermiddag den 22. maj vedtog et enigt sundheds-, idræts- og kulturudvalg at godkende en ny aftale mellem Team Danmark og Randers Kommune. Både BMX- og tennissporten bliver i de kommende år styrket med den nye aftale.

BMX er en af de sportsgrene, der bliver prioriteret i den nye aftale mellem Randers Kommune og Team Danmark. Tilbage i februar i år var der også fokus på BMX-sporten, da der blev uddelt priser ved Sportsfejringen med en lille opvisning i sporten.

Randers er med aftalen fortsat en af Danmarks 23 Team Danmark kommuner, der arbejder målrettet og strategisk med at udvikle unge sportstalenter og deres udviklingsmiljøer. Det betyder i praksis blandt andet, at der i Randers Kommune er tilbud om særlige idrætsklasser for 7. -10. klassetrin. Derudover er der på en række ungdomsuddannelser specialtilbud, herunder et fjernundervisningsforløb for elitesportsfolk.
 
"Med aftalen sikre vi fundamentet i vores talentudvikling de næste knap fire år, hvor uddannelse, træningsmiljøer og klubudvikling skal gå hånd i hånd, " siger udvalgsformand Louise Høeg.

Aftalen indeholder syv Team Danmark satsningsidrætter, herunder Randers FC og Randers HH/HK, samt otte lokal-satsningsidrætter, herunder basketball og bueskydning, hvor der blandt andet bliver fokus på at sikre de rette udviklingsmuligheder for både udøverne, trænerne og klubben. Som noget nyt er tennis- og BMX-sporten kommet med i aftalen som Team Danmark satsningsidrætter.

"Team Danmark er stolte over at have Randers med på holdet som Elitekommune. Et stærkt og ansvarligt talentarbejde, der tager hensyn til atleternes alder og udvikling er afgørende for dansk eliteidræt og med aftalen styrker vi fundamentet for, at talenterne får gode muligheder for at udvikle sig sportsligt og menneskeligt gennem deres skolegang og uddannelse" siger Team Danmarks direktør Lone Hansen.

Hos Randers Kommune glæder eliteidrætskonsulent Johannes Madsen sig også over aftalen.

"Jeg ser blandt andet frem til at kunne sætte turbo på udviklingen af BMX-sporten. BMX er kommet på det olympiske program, og det er en kærkommen lejlighed til at have fokus på netop denne sportsgren. Senere i år åbner kommunen en ny BMX-bane ved Langvang. Banen vil både understøtter topatleternes udvikling og styrke fundamentet for at rekruttere flere talentfulde udøvere til sporten. Kombineret med et fokus på at uddanne trænere og styrke klubben, er målet at Randers vil få endnu flere lokale BMX-kører med helt i toppen".

Blandt de prioriterede sportsgrene finder man også atletikken.

"I Randers har atletiksporten en stærk ungdomsafdeling med atleter, der opnår flotte resultater. Med aftalen vil vi fortsætte med at styrke udviklingen af sporten - herunder paradelen, hvor der er et godt miljø for racerunnerne på Langvang Idrætscenter," tilføjer Johannes Madsen.

Brede og elite går hånd i hånd
Aftalen med Team Danmark åbner også op for et tættere samarbejde mellem bredden og eliten. Når skoleklasser bliver introduceret til forskellige sportsgrene, skal det i langt højere grad ske i et samarbejde. Dermed kan eliten og de lokale sportsstjerne være med til at få flere idrætsaktive børn og unge.

"I kommunens organisering mellem bredden og eliten ønsker vi at nedbryde grænserne. På den måde anvender vi de økonomiske resurser optimalt. Samtidig ønsker vi, at elitesporten skal være en større inspiration for bredden, så flere dyrker idræt. Det lokale idrætsliv skal med andre ord samlet set styrkes, "slutter udvalgsformand Louise Høeg

Randers Kommune investerer med aftalen 2,8 millioner kroner i eliteidrætten i årerne 2019-2022.

De 15 prioriterede sportsgrene:

Randers Kommune og Team Danmark prioriterer i aftaleperioden at udvikle følgende Team Danmark støttede sportsgrene:

·         Atletik - Randers Freja
·         BMX - Randers BMX
·         Cykling - Randers Cykel Club af 1910
·         Fodbold (herrer - Randers FC )
·         Håndbold (damer - Randers HK og herrer - Randers HH)
·         Motocross - Randers Motor Sport
·         Tennis - Randers Tennis Klub

Derudover er følgende idrætter lokalt prioriterede idrætter i Randers Kommune:

·         Amerikansk fodbold - Randers Thunder
·         Badminton - Randers Badminton Klub
·         Basketball - Randers Cimbria
·         Brydning - AK Frem
·         Bueskydning - Randers Bueskyttelaug
·         Golf - Randers Golfklub
·         Karate - Randers Karate Skole
·         Svømning - Swim Team Neptun