Familieaktiviteter markerer årsdagen for indvielse af Naturpark Randers Fjord

'Havnens Dag' den 25. maj på Udbyhøj Lystbådehavn og 'Fjordens og Kystens dag' den 26. maj markerer uofficielt årsdagen for indvielsen af Danmarks næststørste naturpark.

Der er masser af oplevelser i vandkanten ved et besøg i Naturpark Randers Fjord.

"Naturen omkring Randers Fjord er noget helt særligt, og med Naturparken er fjorden blevet mere tilgængelig for besøgende. Jeg håber derfor, at rigtig mange vil brug weekenden på at opleve naturparken sammen med deres familier, " siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, der selv nyder at sejle i kajak eller fiske på fjorden.

På 'Havnens Dag' den 25. maj bliver der mulighed for at opleve fjorden i kajak og stand-up-paddleboard. Og foretrækker man at blive på land, er der fitnessaktiviteter, markeder og musik på havnen. Havnens Dag er en del af det landsdækkende Vild med Vand-projekt, som skal inspirere danskerne til at udfolde sig maritimt.

Søndag den 26. maj vil der være masser af liv og aktiviteter omkring Randers Fjord for hele familien i forbindelse med 'Fjorden og Kystens Dag'. Der er blandt andet marked på Café Færgestedet i Mellerup Havn, hvor de besøgende også kan prøve stand-up-paddleboarding og få gode råd og historier om lystfiskeri i fjorden.

"Weekenden giver et rigtig fint indblik i de mange muligheder for at opleve og udforske naturen langs fjorden. Her er et helt unikt fugleliv, fisk, vandreture, shelters, sejlture, sivskove, ja det er faktisk en helt særlig naturperle. Vi arbejder fortsat på at udvikle naturparken sådan, at flere får mulighed for at opleve det skønne område, " siger Torben Hansen.

Naturpark Randers Fjord er med sine 29.250 hektar den næststørste naturpark i landet.  Danmarks eneste flod, Gudenåen, løber ud i Randers Fjord ved Randers by og skaber dermed Danmarks eneste floddelta, som fortsætter videre ud i Randers fjord og ved udmundingen til Kattegat bliver til et fjorddelta. Det giver en helt særlig natur, hvor man både kan støde på sæler, fugle og fisk.

Med en fælles Naturpark har Randers og Norddjurs Kommuner forpligtet sig til sammen med lodsejere og frivillige at arbejde målrettet og koordineret for natur og friluftsliv i naturparken. Grundtanken er, at naturbenyttelse og naturbeskyttelse skal gå hånd i hånd. Samtidig skal de unikke naturværdier bevares ved at sikre gode levevilkår for naturparkens dyre- og planteliv.

"Der er nogle helt særlige naturværdier i området, som vi i fællesskab med Randers Kommune værner om. Og det er skønt at se, hvordan aktører i området skaber muligheder for at vi alle kan få gode oplevelser i vores unikke natur, " siger borgmester fra Norddjurs Kommune, Jan Petersen med henvisning til 'Fjorden og Kystens Dag', der foregår på tværs af fjorden.

Du kan læse mere om Naturpark Randers Fjord og om parkens aktiviteter på www.naturparkrandersfjord.dk  

Naturpark Randers Fjord er certificeret som naturpark under Friluftsrådets mærkningsordning for Danske Naturparker.