Farvel til cigaretskod: Randers bliver testkommune

En rapport fra organisationen Hold Danmark Ren viser, at cigaretskod på gader og stræder er det største affaldsproblem i Danmark. Det er også tilfældet i Randers Kommune. Derfor bliver Randers Kommune i 2021 testkommune for en række undersøgelser og forsøg, der skal afdække og forsøge at løse problemet med cigaretskod i det offentlige rum.

Randers kommuner har lavet mange tiltag for at komme få flere rygere til at bruge et askebæger. Blandt andet har kommunen udviklet skodhoteller, hvor rygere kan tjekke deres cigaretskod ind på et hotel. Men der ligger der stadig mange cigaretskod i det offentlige rum. Derfor er Randers nu blevet testkommune i et nyt forsøg, der skal få endnu flere rygere til at tage ansvar for deres cigaretskod

Organisationen Hold Danmark Ren tæller og analysere hvert år det henkastede affald i mange danske kommuner. Rapporten fra undersøgelserne i hele landet viser, at cigaretskod er det største affaldsproblem. I Randers Kommune viser rapporten fra 2020, at 72% af det optalte henkastede affald forskellige steder i kommunen er cigaretskod:

 ”Det ser ikke godt ud med alle de cigaretskod, der ligger på veje og fortove i det offentlige rum. De mange skod skader desuden miljøet, da der er plastik i cigaretskod. Selvom om Randers Kommune har kørt kampagner og stillet flere askebægre og iøjnefaldende skodhoteller op, har det ikke reduceret problemet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at kommunen bliver testkommune, så vi kan afprøve hvilke tiltag, der virker, så vi kan få bugt med problemet,”  siger Frank Nørgaard, formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune.

Samarbejde på tværs

Udover Randers Kommune deltager tre andre kommuner i Danmark med at undersøge og teste forskellige indsatser for at reducere skodmængden i det offentlige rum. Det er organisationen Hold Danmark Ren, der står for at undersøge og teste indsatserne i kommunerne i et samarbejde med tobaksproducenterne:

”Mange kommuner har som Randers Kommune gjort et stort arbejde for at løse skodproblematikken. Det har desværre ikke reduceret skodmængden i kommunerne.  Derfor er det naturligt og væsentligt, at det er tobaksproducenterne, der nu kommer på banen for at være med til at finde holdbare og fremtidige løsninger på skodproblematikken. Hold Danmark Ren ser frem til et godt og frugtbart samarbejde med testkommunerne og tobaksproducenterne,”   siger Benny  Steen Rasmussen, direktør i  Hold Danmark Ren.

Fakta:

EU har besluttet, at alle medlemslande skal indføre producentansvar på emballage og en række plastprodukter blandt andet cigaretskod fra 2023.

De øvrige tre testkommuner er Ålborg, Næstved og Ishøj.