Fem gange økologisk guld til Randers-børn

Endnu en afdeling i Dagtilbud Sydvest har i maj 2018 modtaget guldmærket i økologi. Dermed har hele fem afdelinger i Dagtilbud Sydvest opnået det økologiske guldmærke. De øvrige to afdelinger med frokostordning har fået sølvmærket og er godt på vej mod guld.

Frokosttid i Børnehuset Birkebo.

De fem afdelinger, der har gjort sig fortjent til det økologiske spisemærke i guld, hører under Børnehuset Ålykke, Viborgvej, Æblehaven og Birkebo. Dermed har de for længst indfriet den landsdækkende målsætning om, at alle dagtilbud inden 2020 skal have opnået det økologiske sølvmærke. Guldmærket betyder, at 90-100% af den mad, som børnene får serveret, er økologisk.

”Vi ser en klar tendens, hvor forældrene er meget optaget af, at det mad deres børn får serveret er af høj kvalitet og ikke indeholder skadelige indholdsstoffer. Samtidig har de kostfaglige medarbejdere og ledelsen også ambitioner på børnenes vegne og vil gerne være med til at give dem de bedste forudsætninger for fremtiden. Her er økologi og forståelse for råvarer et vigtigt element,” fortæller Sussi Eva Steenfeldt, der er pædagogisk leder i Børnehuset Birkebo og Ålykke.

De kostfaglige medarbejdere løfter de økologiske ambitioner

En temadag med fokus på økologi i juni 2017 blev startskuddet til Dagtilbud Sydvest’ målrettede indsats mod omlægningen til økologi.

”Vi er hamrende stolte af vores personale, der har taget skeen i egen hånd og gået direkte efter guldet. Det er deres fortjeneste, at vi så hurtigt har kunne omlægge vores køkken til økologi. Samtidig har de været med til at udvikle en sund og kreativ måltidskultur, der betyder, at vi i dag har en masse madmodige børn i vores dagtilbud,” fortæller Pia Kjærsgaard Johansen, pædagogisk leder i Børnehuset Viborgvej.

”Som forælder gør det mig glad, at det mad mit barn får har så høj en kvalitet. Både fordi jeg ved, at det er økologisk, og at køkkenpersonalet tager højde for den rette sammensætning af næringsstoffer. Som bestyrelsesformand gør det mig samtidig ekstremt stolt, at de har fået så meget ud af det på så kort tid. Særligt med tanke på de midler, der er stillet til rådighed,” fortæller Jesper Lanng, der er forælder til en dreng på fire i Børnehuset Ålykke og bestyrelsesformand for dagtilbuddet.

I takt med, at dagtilbuddene er gået over til økologi, er de samtidig også blevet mere bevidste omkring deres forbrug af ressourcer.

”Det store fokus på økologi har inspireret vores kostfaglige medarbejdere til også at tænke i bæredygtighed og madspild. Vi har et minimalt madspild i alle vores afdelinger, og vores kostfaglige medarbejdere inspirerer hinanden på tværs af afdelinger til nye kreative ideer, der kan minimere madspildet”, forklarer Sussi Eva Steenfeldt.

Det vigtige arbejde for Dagtilbud Sydvest stopper ikke her.

”Mærket er et kvalitetsstempel, som vi skal værne om, fordi det kræver en fortsat stor indsats at beholde det. Det handler om, at vi kan være med til at gøre en forskel for børnene ved at plante en interesse og nysgerrig på mad hos dem, så de får en forståelse for, hvor maden kommer fra og hvordan den bliver til,” siger Pia Kjærsgaard Johansen.

På billedet ses Elsebeth Børm Christiansen, kostfaglig eneansvarlig i Børnehuset Birkebo, i gang med anretningen af børnenes frokost i det åbne køkken.