Flere unge vælger en erhvervsuddannelse i Randers

I år har cirka 64.000 elever, som til sommer færdiggør 9. eller 10. klasse i grundskolen, indtil videre søgt ind på en ungdomsuddannelse. Blandt de elever i 9. og 10. klasse, som ikke søgte 10. klasse, søgte næsten tre ud af fire ind på en gymnasial uddannelse, mens tæt på hver femte har søgt ind på en erhvervsuddannelse.

”Når jeg ser på tallene fra Randers Kommune, glæder det mig, at hele 24 procent af de unge i Randers har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er tre procentpoint flere end sidste år og går imod tendensen på landsplan, hvor søgningen mod håndværksuddannelserne er faldet med et halvt procentpoint,” siger formand for Skole- og uddannelsesudvalget Lise-Lotte Leervad Larsen.

På landsplan har 72,6 procent af de unge, der søger en ungdomsuddannelse, søgt ind på en gymnasial uddannelse. Det er 1 procentpoint flere end sidste år. I Randers Kommune har 65,9 procent i 2023 valgt at gå gymnasievejen. Det er et lille fald på 1,2 procentpoint i forhold til 2022.

Blandt de ansøgere, der på landsplan søger en gymnasial uddannelse, er der primært sket en stigning til hhx. Andelen, som søger htx, er faldet, mens niveauet for stx og hf er stabilt.

På landsplan søger lidt over halvdelen af eleverne i 9. klasse om at starte i 10. klasse. Det er på niveau med sidste år. Af dem, der ønsker at starte i 10. klasse, har to ud af tre ønske om at starte på en efterskole. Den andel, der søger til en efterskole, er stigende, mens andelen, der søger 10. klasse på en folkeskole, er faldende.

Antallet af elever fra 9. og 10. klasse, der indgår i opgørelserne af antallet af ansøgere, er i år lidt lavere end forventet i forhold til årgangenes størrelse. Det skal ses i lyset af, at både i regelgrundlag og processen for ansøgning er ændringer i forhold til tidligere år. Hovedtendenserne for søgningerne til henholdsvis en erhvervsuddannelse eller en gymnasial uddannelse, vurderes dog - ifølge Børne- og Undervisningsministeriet - at være retvisende.