Fodboldlinjen Randers udklækker 60 nye juniorledere

Efter et undervisningsforløb på Tradium HHX og en velafsluttet eksamen kan 60 nye elever fra Fodboldlinjens 9. klasser nu kalde sig juniorledere.

Oliver Hardam og Tahwid Hamidi fra 9.u på Hornbæk Skole var torsdag d. 6. februar til eksamen på juniorlederuddannelsen, hvor de præsenterede deres projekt "Svane FC".

"Fodboldlinjen har formået at skabe et brobygningsforløb, som engagerer de store elever i folkeskolen på en helt ny måde. Med juniorlederuddannelsen lærer de både noget om organisering og økonomi, de udvikler personlige kompetencer og bliver mere modne undervejs. De bliver engagerede i foreningslivet og lærer selv at danne foreninger. Det er en stor gevinst for vores samfund og et tilbud af høj kvalitet, der styrker Randers' folkeskoler. Så jeg er glad og stolt over de unge, der nu har gennemført uddannelsen," siger borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen, der var tilstede på Tradium for at ønske eleverne tillykke.

Fodboldlinjen Randers, der netop har modtaget Danskernes Idrætspris, er den eneste af sin slags, der tilbyder denne type juniorlederuddannelse for folkeskoleelever. Det er tredje år i træk, de store elever på Fodboldlinjen gennemfører forløbet, og i takt med at Fodboldlinjen har vokset sig så stor, at den nu rummer 500 elever fra 14 skoler, bliver juniorlederne flere og flere.

Eleverne har modtaget undervisning med afsæt i gymnasiefag som afsætning og virksomhedsøkonomi og lært, hvordan man bygger en fodboldklub op fra bunden. Niveauet i undervisningen er tilpasset, så alle kan være med, ligesom træningerne på Fodboldlinjen.

Til eksamen har eleverne præsenteret og forsvaret en fiktiv fodboldklub, de har udviklet igennem forløbet med hjælp fra lærere og elever fra Tradium HHX's Sport Leadship-linje. 

En af de nyudklækkede juniorledere er Maran Kevin Balarajah, der går i 9. klasse på Hornbæk Skole:

"Jeg var slet ikke nervøs eller noget. Vi har aldrig prøvet at være til eksamen før, og der var mange ting man skulle huske, som vi ikke er så vant til, men det gik fint," siger Maran og fortsætter:

"Jeg har altid haft interesse for fodbold, og så var det helt oplagt, at jeg kunne kombinere det med skolen. Nu har vi ikke været til morgentræning i en måned, fordi vi har fokuseret på juniorlederuddannelsen, men det jeg har lært, kan jeg helt sikkert bruge senere. Især økonomidelen har været spændende, og jeg er i hvert fald helt sikker på, at jeg skal fortsætte på Handelsskolen efter folkeskolen. Men jeg glæder mig også rigtig meget til at komme til morgentræning igen i morgen."

Brobygning til ungdomsuddannelse og foreningsliv

Eleverne er gennem forløbet blevet undervist af gymnasielærere og 3.g-elever fra Sport Leadership-linjen på Tradium HHX som en del af brobygning. Eleverne får derfor, udover en juniorlederuddannelse, en introduktion til faglige områder på HHX og et indblik i, hvordan det er at gå på en ungdomsuddannelse. Samtidig får 3.g-eleverne mulighed for at afprøve deres faglige viden og evner inden for didaktik og formidling.

På den måde bidrager samarbejdet mellem Fodboldlinjen og Tradium til at kvalificere Sport Leadership-linjen på HHX, forberede de unge til ungdomsuddannelse og samtidig give dem konkrete kompetencer, de kan tage med videre i foreningslivet.

Formålet med uddannelsen er, at give de unge mulighed for at virke som juniorledere i fodboldklubbernes ungdomsafdelinger. Med den stigende interesse for Fodboldlinjen og juniorlederuddannelsen, påbegynder Fodboldlinjen nu en målrettet indsats for samarbejde med klubberne, så både de og de unge får den rigtige støtte.